UPDATE. De te voi uita, Ierusalime... Iohannis cere demisia Vioricăi Dăncilă

27 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. De te voi uita, Ierusalime... Iohannis cere demisia Vioricăi Dăncilă Galerie foto (2)

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în cadrul declaraţiei de presă la Palatul Cotroceni, că îi retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă şi îi solicită public demisia, pentru că nu face faţă provocărilor funcţiei. Iohannis consideră că Viorica Dăncilă a devenit o vulnerabilitate pentru Guvern. Iohannis a mai spus că doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.

UPDATE

Premierul Viorica Dăncilă a spus, vineri seară, că nu va demisiona pentru că nu are niciun motiv, că s-a simţit jignită de aprecierile preşedintelui Klaus Iohannis şi că va merge mai departe. "Voi merge mai departe. Preşedintele nu are atribuţii în a demite un prim-ministru", a afirmat Dăncilă. Ea a mai susţinut că preşedintele "dorea să medieze o dispută imaginară între Guvern şi BNR, dar, în acelaşi timp, vrea un război între Guvern şi Administraţia Prezidenţială".

"M-au jignit aprecierile preşedintelui, dar nu numai ce a spus preşedintele în această zi. Şi înainte, aprecierile preşedintelui, modul de exprimare al preşedintelui m-au jignit, şi acesta a fost şi motivul pentru care astăzi nu am mers la Cotroceni. Am încercat să comunic direct cu preşedintele. Aşa cum am spus încă de la învestirea mea, am încercat să păstrez echilibrul, să am o bună cooperare interinstituţională", a susţinut Dăncilă.

 

Breaking news, vineri dimineaţă, înainte de minivacanţa de 1 Mai, când mai tot românul se aprovizionează cu mici şi bere, în caz că nu are rezervare la all inclusive la bulgari sau n-a zburat deja în Dubai. Guvernul a comunicat la cabinetul preşedintelui Klaus Iohannis faptul că premierul Viorica Dăncilă nu va veni vineri la Cotroceni, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut vineri o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în jurul orei 11:00.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu această ocazie, că PSD doreşte să acapareze politic Banca Naţională a României (BNR). "Este foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării şi chestionează această independenţă (n.r. a BNR). Acest lucru s-a putut vedea din declaraţiile unor personaje din conducerea PSD şi mă îngrijorează. BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD, trebuie să rămână independent", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Joi, şeful statului preciza că vineri urma să aibă o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă pe tema armonizării politicilor BNR cu politicile fiscale guvernamentale. Dar cel mai probabil discuţiile nu ar fi ocolit nici conflictul deschis dintre Palate pe tema mutării sau nu a Ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

Căci Viorica Dăncilă şi delegaţia însoţitoare din România, din care a făcut parte şi şeful PSD, Liviu Dragnea, tocmai s-a întors din Israel, unde toţi oficialii israelieni cu care au avut întrevederi românii au salutat adoptarea de către Guvernul româniei a unui memorandum  prin care se decide începerea procedurilor de mutare a Ambasadei României la Ierusalim

La finalul vizitei în Israel, premierul Dăncilă a spus că dorește mutarea ambasadei României la Ierusalim, însă nu are "sprijinul tuturor părților".

Anterior, președintele Iohannis a declarat că Dragnea și Dăncilă au mers în Israel fără mandat și au vorbit în numele Guvernului, nu al României. Iohannis a mai spus că îi va cere explicații Vioricăi Dăncilă despre vizita în Israel, în condițiile în care el este "președintele republicii" și responsabilul pentru politica externă a țării. Iohannis a acuzat că memorandumul adoptat la Palatul Victoria a fost discutat în secret, fără consultarea sa, care este însărcinat cu politica externă a ţării.

Joi seară, la Antena 3, Liviiu Dragnea l-a acuzat pe Iohannis că a inventat acest conflict pentru a apărea drept mediator, iar "așa ceva nu poate fi acceptat". Liviu Dragnea a comentat declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis despre "înţelegeri secrete cu evrei", liderul PSD spunând că prin aceste afirmaţii, care au "o anumită doză de antisemitism", i-a jignit pe el, pe premierul Viorica Dăncilă, dar şi pe oficialii israelieni, iar acest lucru este inacceptabil. De asemenea, Dragnea a susţinut că preşedintele Iohannis a fost informat de către premierul Dăncilă că va merge în Israel.

Din Israel, Dragnea a oferit o declaraţie corespondentului Radio România Actualităţi, Dragoş Ciocîrlan. Preşedintele Camerei Deputaţilor i-a vorbit, între altele, corespondentului RRA despre Ierusalim. "Pentru mine e, cred, ca pentru orice creştin, cel mai sfânt loc de pe pământ şi de câte ori vin aici, vin cu foarte multă emoţie şi plec cu foarte multă emoţie de aici. Şi vin cu drag mereu şi cred că o să mai vin", a spus Dragnea.

Reporterul a remarcat că şeful Camerei Deputaţilor şi lider al PSD se întâlneşte destul de des cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar Dragnea a confirmat: "Este un bun prieten de-al meu, un om pe care eu îl respect foarte mult. A făcut multe pentru Israel şi are o calitate foarte mare: îşi iubeşte ţara".

Până una-alta, până ca Bucureştiul să se decidă în privinţa mutării ambasadei, Cehia a făcut deja anunţul. 

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a anunţat miercuri seară că ţara sa îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, urmând exemplul Statelor Unite. Guvernul de la Praga, care trebuie să îşi dea acordul în acest sens, nu făcut însă niciun anunţ pe acest subiect.

Cehia ar fi astfel prima ţară membră UE care şi-ar muta ambasada la Ierusalim.

UPDATE

"Singura soluţie realistă la conflictul dintre Israel şi Palestina" presupune existenţa a două state, cu Ierusalimul "capitală atât a statului Israel, cât şi a statului Palestina, de-a lungul liniei din 1967", a precizat Comisia Europeană, solicitată de AGERPRES să comenteze recentul anunţ al Guvernului român privind intenţia mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Uniunea Europeană are o poziţie clară şi comună, care este neschimbată: Singura soluţie realistă la conflictul dintre Israel şi Palestina se bazează pe existenţa a două state, cu Ierusalimul capitală atât a statului Israel, cât şi a statului Palestina, de-a lungul liniei din 1967", se arată în răspunsul Comisiei Europene, transmis vineri prin intermediul unui purtător de cuvânt.

"Uniunea Europeană şi statele membre continuă să respecte consensul internaţional privind Ierusalimul, până când statutul final al Oraşului Sfânt va fi rezolvat prin negocieri directe între părţi", a mai precizat executivul comunitar.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră