Ce li se întâmplă studenților francezi de la Medicina din Cluj? Val de sinucideri într-o singură lună

27 Apr 2015
Ce li se întâmplă studenților francezi de la Medicina din Cluj? Val de sinucideri într-o singură lună
Ce se întâmplă cu studenții francezi de la Facultatea de Medicină a Universității din Cluj Napoca? În numai patru săptămâni, între începutul lui martie și începutul lui aprilie, micuța comunitate a expaților francezi a fost lovită de două sinucideri și două tentative de sinucidere în rândul acestor studenți.
O înlănțuire de fapte care scot la iveală o problemă serioasă, dacă e să ne luăm după declarațiile unor membri ai familiilor acestor studenți sau autorități franceze, cu care a stat de vorbă jurnalistul Jean-Baptiste Chastand, trimis special al Le Monde în România.
Cele patru tinere erau toate înscrise la universitatea din Cluj, devenită celebră în ultimii ani pentru faptul că oferă o nouă șansă francezilor care au eșuat în primul an la Medicină.


5.000 de euro pe an taxă

În schimbul unei taxe de înscriere de 5.000 de euro pe an, sunt circa 500 cei care speră să obțină o diplomă românească valabilă în Franța taman la Cluj, în România, unde se fac cursuri de medicină în franceză. Dacă sunt luate în calcul și studiile de farmacie, stomatologie și medicină veterinară, Clujul a ajuns să numere 1.000 de studenți veniți din Franța, scrie jurnalistul de la Le Monde.


Angoasa

Tatăl lui Margaux Baudin, una dintre studente, care avea 24 de ani și s-a spânzurat la 3 martie, este de părere că fiica sa ”a cedat nervos”, din cauza surmenajului. ”Ne-a lăsat o scrisoare în care explică faptul că preferă să trăiască în altă parte decât să supraviețuiască aici, și că nu vede cum ar putea deveni medic”, explică Remi Baudin.
Ca majoritatea altor studenți francezi de la Cluj, și fiica sa a eșuat de două ori în primul an de Medicină în Franța, dar dorea cu orice preț să devină medic și s-a expatriat în 2010.
Când a venit să ridice cadavrul fetei sale, a avut o mare surpriză, când a organizat o întâlnire cu colegii fetei. ”Mă așteptam să văd 10 sau 15 studenți, dar au fost 250 în amfiteatru: erau toți disperați”, dă asigurări Baudin.
Potrivit acestuia, studenții exprimau frustrarea de a munci intens departe de familie, în ciuda unui viitor incert, din cauza dificultăților comunității medicale franceze de a accepta studenți care depășesc ”numerus clausus”. ”Margaux spune în mesajul ei că a simțit un sentiment de respingere din partea statului francez”, explică tatăl acesteia.


Îngrijorare

O altă studentă s-a aruncat de la etaj la 27 martie. Alte două au încercat să se sinucidă, în martie și la începutul lui aprilie, dar au supraviețuit.
Acest val de acte sinucigașe a îngrijorat conducerea Universității, care a instituit o celulă de consiliere psihologică la 27 martie, dar dă asigurări că ”nu a fost stabilită nicio legătură cu procesul educativ sau cu situația școlară: cauzele par a fi de natură personală”, scrie Le Monde.
Ambasadorul Franței la București și directorul Institutului francez de la Cluj au decis să stea de vorbă cu studenții, în perioada Paștelui. ”Au venit peste 100. Plana această incertitudine în privința revenirii în Franța. Sunt studenți care își petrec șase ani în România și care au sentimentul că sunt insuficient pregătiți”, spune Benoit Bavouset, directorul Institutului Francez din Cluj.
Studentele care s-au sinucis sau au încercat să se sinucidă erau toate în anul patru, cinci sau șase și sperau să poată trece testele naționale de clasare (ECN, care au înlocuit în 2004, în Franța, concursul de rezidențiat)
pentru a se întoarce în țară pentru rezidențiat.
Condițiile de pregătire a acestui examen nu sunt aceleași ca în Franța. Studenții trebuie să urmeze cursul normal din România, dar să pregătească în paralel examenul francez, seara. Ei nu au acces la platforma online de pregătire, care este rezervată studenților de la universitățile franceze. Rezultatele primilor studenți care au venit după absolvirea ciclului de studii în 2013 și 2014 s-au dovedit mediocre: primul absolvent provenit de la Cluj s-a clasat al 4.505-lea din 8.000 de candidați. Or acest clasament este crucial, căci permite alegerea specializării, ulterior.

 
Păreri împărțite

Să explice aceste dificultăți măcar în parte aceste acte suicidare? Dimitri Moulu, președintele Corporației Studenților Mediciniști din Cluj, este foarte prudent. El recunoaște că există o presiune mare din cauza ECN, dar după părerea sa fiecare caz este individual. ”Oamenii sunt departe de casa lor, sunt într-un alt sistem și într-o țară care s-a eliberat recent de comunism... Există n motive”, spune el.
 

”Situație de risc în cascadă”

Trimis la fața locului de celula de criză instituită la Paris, psihiatrul francez Pascal Pannetier afirmă că ”sinuciderea rămâne o enigmă multifactorială”. Dar la Cluj ”există o situație de risc în cascadă”. ”Studenții nu au încredere în propriile forțe, din cauza eșecului înregistrat în Franța. Este și un fenomen de izolare la tineri, copleșiți de studii și obsedați de reușita lor. Mulți provin din familii de medici, care au făcut investiții mari și sunt purtătorii unui proiect familial care s-ar putea să-i depășească”, explică acesta.
La recomandarea sa a fost constituit la fața locului un grup de voluntari care, prin rotație, timp de 24 de ore, răspund eventualelor apeluri din partea colegilor care au probleme. La rândul ei, Ambasada Franței în România a făcut totul pentru a convinge Ministerul Învățământului Superior să le faciliteze revenirea în Franța acestor studenți, pentru rezidențiat. (M.C)

 



 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră