UPDATE LA MINUT! 30 de morți și 180 de răniți, după ce Clubul COLECTIV din București A LUAT FOC. Este ALARMĂ la MAI și COD ROȘU pentru toate spitalele

30 Oct 2015
UPDATE LA MINUT! 30 de morți și 180 de răniți, după ce Clubul COLECTIV din București A LUAT FOC. Este ALARMĂ la MAI și COD ROȘU pentru toate spitalele
UPDATE 16:01 - Numărul deceselor în urma incendiului de la clubul Colectiv va crește semnificativ în următoarea perioadă, existând posibilitatea ca acesta să se dubleze - aceasta este concluzia grupului de lucru convocat de premierul Victor Ponta duminică la Palatul Victoria.

Din acest grup fac parte premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, Ministrul Apărării, Mircea Dușa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniță Radu, prof. dr. Ioan Lascăr, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, potrivit agerpres.ro.

"Din păcate, tragedia nu s-a încheiat vineri seară" — au spus la întâlnire majoritatea celor prezenți.

S-a stabilit ca luni dimineață să se facă o comisie de medici, din care vor face parte atât ministrul Bănicioiu, cât și dr. Ioan Lascăr, care vor merge la toate spitalele pentru a evalua starea pacienților, urmând să prezinte concluziile grupului de lucru ce se va reuni din nou la Palatul Victoria.

Acestei comisii i se vor alătura doi medici francezi, considerați a fi cei mai buni specialiști în arsuri.

De asemenea, Guvernul va decide până la finalul acestui an înființarea sau funcționarea unui program special destinat recuperării de care au nevoie persoanele rănite.

În ceea ce privește cetățenii străini răniți în incendiu, autoritățile și-au exprimat disponibilitatea de a le pune la dispoziție celor care doresc să fie tratați în afara țării toate mijloacele necesare pentru a se deplasa, dar numai după acordul medicilor români care îi tratează.

Duminică vor fi date aparținătorilor corpurile tuturor celor 29 de victime.

UPDATE 16:00 - 
Ministrul Muncii Rovana Plumb a anunţat duminică măsurile care au fost luate în cazul femeii care lucra la negru în clubul Colectiv şi a decedat în incendiu, lăsând în urmă cinci copii.

" O echipă mobilă de la Primăria sectorului 3, care a fost coordonată de doamna președinte a Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopții, Gabriela Coman, a fost la fața locului. Ca măsuri pe care le-am dispus: se instituie plasamentul, în sensul că cei patru copii minori vor fi preluați de sora doamnei care a decedat, ceea ce înseamnă 600 de lei pe lună pentru fiecare dintre copiii minori, pentru cei patru. De asemenea, în urma anchetei sociale, se va da un ajutor de urgență acestei familii de la Ministerul Muncii în sumă de 5.000 de lei", a declarat Rovana Plumb la un post Tv .

De asemenea, ministrul Muncii a mai spus că, în urma verificărilor făcute de inspectorii muncii, s-a constat că nu există date privind situaţia celor care munceau la negru în clubul Colectiv. 

"Avem datele persoanelor angajate pe contract de muncă. Firma a fost controlată de patru ori în doi ani. Era nevoie ca organizatorul de evenimente să anunțe complexitatea desfășurării și a condițiilor pe care le presupunea o astfel de manifestare", a  spus Rovana Plumb. 

UPDATE 15:58 - 
Posturile Radio România vor transmite duminică, 1 noiembrie,  începand cu ora 20.00, un program special în memoria victimelor  tragicului eveniment petrecut  în noaptea de 30 octombrie, într-un club din Bucureşti. 

Programul va cuprinde lucrari de J.S.Bach, M.Ravel, Fr. Chopin, T. Albinoni, J. Rodrigo, J. Massenet, G. Mahler, W. A. Mozart, L. van Beethoven.

UPDATE 15:56 - 
Peste 7.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii, pentru a participa la marşul tăcerii, în memoria victimelor tragediei de la clubul Colectiv. Oamenii au pornit spre locul în care s-a petrecut tragedia vineri seară.

UPDATE 12:23 - 
În semn de compasiune și respect față de victimele accidentului din Club Colectiv, Opera Națională București a suspendat toate reprezentațiile programate să aibă loc în acest weekend la Opera Națională București și la Teatrul de Operetă și Musical 'Ion Dacian'. 

Astfel, spectacolele 'La Boheme' de G. Puccini 'Don Quijote' de Ludwik Minkus și 'Paris, mon amour', regia Răzvan Ioan Dincă, vor fi reprogramate în cursul acestei stagiuni, datele la care vor avea loc reprezentațiile urmând a fi anunțate în curând.

Biletele achiziționate rămân valabile pentru spectacolele reprogramate. Spectatorii care au achiziționat bilete de la Casa de bilete a Operei Naționale București sau de la Casa de bilete a Teatrului de Operetă și Musical 'Ion Dacian' și doresc să-și recupereze contravaloarea biletelor sunt rugați să se prezinte la Casele de bilete începând de marți, 3 noiembrie 2015.

Spectatorii care au achiziționat biletele online și doresc să-și recupereze contravaloarea acestora sunt rugați să solicite acest lucru printr-un e-mail trimis la adresa bilete@operanb.ro. Contravaloarea biletelor achiziționate online va fi restituită integral în contul din care a fost făcută plata.

UPDATE 14:07 - 
Medicii spitalului SRI luptă pentru salvarea vieţii pacienţilor răniţi la clubul Colectiv. Starea pacienţilor internaţi la spitalul SRI, "Dr. Agrippa Ionescu", din Bucureşti este următoarea:

- Doi pacienţi stabili

- Doi pacienţi români, cu vârstele de 30, respectiv 44 de ani, au fost stabilizaţi hemodinamic şi au o stare generală staţionară. Celor doi li s-a aplicat toaleta plăgilor sub anestezie generală.

- Doi pacienţi pentru care medicii sunt rezervaţi

- Un pacient-cetăţean italian în vârstă de 20 de ani şi un român, cu vârsta de 35 de ani, sunt instabili hemodinamic, intubaţi, cu o stare generală foarte gravă. Pentru ei s-au practicat incizii de decompresiune şi toaleta plăgilor sub anestezie generală.

- Doi cetăţeni spanioli cu o stare foarte bună

Cei doi cetăţeni spanioli au fost stabilizaţi, aceştia prezentându-se intoxicaţi cu fum. Medicii de la spitalul SRI susţin că vor fi externaţi curând.

- Un pacient cu răni uşoare

- Un pacient în vârstă de 22 de ani s-a prezentat la spitalul "Dr. Agrippa Ionescu" pe 1 noiembrie, are arsuri superficiale şi este stabil hemodinamic şi respirator.

Atât pacienţii cât şi membrii familiilor acestora au beneficiat de consiliere psihologică de la momentul internării şi până în prezent. 
Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a vizitat sâmbătă, spitalul SRI şi a asigurat personalul medical de tot suportul pentru a-şi putea îndeplini misiunea. 

UPDATE 14:05 - 
La scurt timp dupa tragedia din Club Colectiv, Markus Schulz, unul dintre cei mai cunoscuţi DJ din lume a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj de emoţionant. 
 
"Tocmai am auzit veştile despre accidentul din Clubul Colectiv. Am trimis mesaje tuturor celor pe care îi cunosc să mă asigur că sunt ok. Sunt profund şocat şi întristat de acest accident. Voi încerca să fiu tare la show-urile mele din Chicago şi California, însă inima şi rugile mele sunt în România în acest moment. Vă rog să vă rugaţi pentru cei grav răniţi şi pentru oamenii care şi-au pierdut vieţile în această tragedie cumplită. Rămâi puternică, România! Întreaga lume Se roagă pt tine!", a fost mesajul transmis de Markus Schulz la scurt timp după tragedia din clubul bucureştean.
 
Ulterior, cunoscutul DJ a postat un alt mesaj, în care le-a promis fanilor că va interzice folosirea efectelor pirotehnice la show-urile lui.
 
"Dragi prieteni, sunt profund afectat de tragedia care s-a produs în România, unde 27 de oameni au murit și alți 200 au fost răniți în urma incendiului produs într-un club. Când ieșim seara în oraș, cel mai important lucru este să fim într-un mediu sigur. Uneori, cea mai frumoasă experiență atunci când stai pe scenă este faptul că putem să împărtășim aceste amintiri cu prietenii noștri, în următoarea dimineață. Din nefericire, accidentul care s-a produs la București este doar un exemplu din multele alte tragedii de acest gen.
 
De acum încolo, interzic folosirea torțelor, mici sau mari, sau a pirotehnicelor la show-urile mele. Da, slujba mea este să le ofer oamenilor distracție, dar bunăstarea fanilor mei depășește pupitrul la care stau în calitatea de Dj. Muzica și dragostea pentru muzică sunt mai importante decât orice fel de efect vizual. Pe ceilalți Dj, artiști, organizatori, patroni de cluburi și alți oameni care lucrează în această industrie îi încurajez să facă același lucru. Trebuie să acceptăm această responsabilitate pe care o avem și să le oferim siguranță celor care vin la eveniment. Vă rog să îi păstrați pe cei care sunt răniți și pe cei care au pierdut oameni dragi în gândurile voastre", a mai scris Markus Schulz.

UPDATE 14:03 - 
Ca urmare a tragediei petrecute vineri noaptea, posturile de televiziune Intact (Antena1, Antena Stars, Euforia TV, ZU TV si Antena3) organizează duminică, ora 20:00, un teledon național. "Romani împreună", prezentat de Dan Negru și Mihai Gâdea va încerca să ajute victimele acestei tragedii și va aduce în atenția telespectatorilor informații și povești impresionante despre cele petrecute vineri noaptea. 

Există orfani lăsați în spitale, oameni care au nevoie de tratamente de lungă durată pentru a reveni la o viață normală, copii rămași orfani. Vedetele trustului Intact se vor aduna în această seară în semn de solidaritate cu cele aproape 200 de victime.
 

UPDATE 13:13 - 
Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu a confirmat moartea altor două persoane din rândul celor răniți în incendiul din clubul Colectiv şi a precizat că numărul celor care se află în stare critică și gravă se apropie de 90.
 
"Din păcate aceste informații (despre cele două decesuri - n.r ) sunt reale. 35 de pacienți sunt în stare critică, iar pe lângă aceștia sunt alții în stare gravă. Numărul lor este destul de mare, se aprope de 90 de pacienți", a declarat Bănicioiu la Spitalul de Urgenţă Floreasca. 
 
Totodată ministrul a spus că toate persoanele decedate aflate la IML au fost identificate. La Spitalul de Arși mai există o singură persoană despre care nu se cunosc detalii.
 
"Dintre cei de la IML am fost informat că toți au fost identificați. A rămas pacientul de la Spitalul de Arși. El este intubat", a precizat Bănicioiu.
 
De asemenea, ministrul Sănătății a dat asigurări că există suficient sânge și plasmă pentru persoanele rănite și că "toată lumea are tot ce este necesar".

Bilanţul a ajuns la 29 de morţi
 
În această dimineaţă au fost confirmate încă două decese în urma tragediei din clubul Colectiv. Este vorba despre o tânără în vârstă de 31 de ani, care a murit la Spitalul Bagdasar Arseni, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Florin Bica. O altă tânără, în vârstă de 25 de ani, a murit la Spitalul de Arşi.
 
"În urmă cu o oră a decedat unul dintre pacienți. Mai sunt pacienți în stare critică, dar sunt la sala de operație, la pansamente. Sunt internați în total în spital 23 de pacienți", a spus medicul.
 
Tot în această dimineaţă, medicii legişti de la Institutul Naţional de Medicină Legală au anunţat că au fost identificate toate persoanele decedate în incendiul din clubul bucureştean. 
 
În ceea ce priveşte starea răniţilor, 35 din cei peste 140 care mai sunt internaţi în momentul de faţă spitalele bucureştene. 

UPDATE 12:22 - 
 O echipă de chirurgi israelieni a sosit deja în România şi opereză, alături de medici români, pacienţi de la Spitalul Bagdasar Arseni. Ministrul român al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că între cele două ministere, român şi israelian, ale Sănătăţii, există o foarte bună colaborare, şi orice ajutor este binevenit, deşi medicii români se descurcă fără nicio problemă în momentul de faţă în privinţa tragediei de la clubul Colectiv.
Medicii de la Bagdasar Arseni sunt de la Soroka Medical Center, al doilea cel mai mare spital din Israel şi cel mai mare din regiunea Negev.

UPDATE 11:27 - 
O echipă a Ambasadei Israelului la Bucureşti s-a prezentat duminică dimineaţă devreme, în jurul orei 07:30, la centrul de donare de sânge de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, pentru a răspunde apelului lansat de autorităţi după tragedia de la clubul Colectiv. Ambasadoarea Israelului, Tamar Samash, a fost întâmpinată de dr. Horia Bumbea, doctor în ştiinţe medicale, conferenţiar, coordonator al centrului, şi a donat sânge, împreună cu ataşatul comercial al ambasadei, Matan Safran.

Totodată, Ambasada Statului Israel în România a transmis, într-o postare pe pagina sa de Internet, un mesaj de condoleanţe pentru tragedia de la Colectiv.

„Ambasada Statului Israel în România îşi exprimă profunda tristeţe cu referire la tragedia de aseară, din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la pierderea a 27 de vieţi omeneşti şi rănirea a zeci de tineri”, se arăta în postare.

Cu aceeaşi ocazie, ambasada a reamintit publicului că autorităţile române recomandă donarea de sânge în zilele imediat următoare, esenţial pentru intervenţiile medicale iminente. 

„Sperăm ca supravieţuitorii acestei tragedii să aibă parte de o recuperare rapidă şi uşoară”, se arăta în încheierea mesajului ambasadei.

UPDATE 10:52 - Numărul deceselor în tragedia de la clubul Colectiv a ajuns la 29 duminică dimineaţă, după ce o tânără de 31 de ani, internată în stare critică la Spitalul Bagdasar Arseni, a încetat din viaţă, iar o alta, de la Spitalul de Arşi, a pierdut şi ea lupta pentru viaţă.

UPDATE 10:46 - 
Ambasada României în Statele Unite ale Americii a anunțat deschiderea unei Carte de condoleanțe la sediul său, ca urmare a tragediei produse în seara zilei de 30 octombrie 2015, într-un club din București. Membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanți ai instituțiilor din SUA și publicul larg sunt invitați la sediul ambasadei pentru a semna în Cartea de condoleanțe.

Cartea de condoleanțe va fi deschisă la sediul ambasadei (1607 23rd Street NW, Washington, DC, 20008) luni, 2 noiembrie 2015, între orele 10.00 — 12.00 și 14.00 — 17.00 și marți, 3 noiembrie 2015, între orele 9.00 — 12.00 și 14.00 — 17.00.

Zilele de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie 2015 au fost declarate zile de doliu național pe teritoriul României.

UPDATE 10:45 - 
Mobilizare pe Internet a celor care vor să aducă un omagiu victimelor tragediei de acum două nopţi. Utilizatorii platformei Facebook anunţă că duminică la ora 14:00 va avea loc un marş dedicat victimelor, care va porni din Piaţa Universităţii din Capitală şi se va încheia în faţa Clubului Colectiv, locul tragediei, unde va fi ţinut un moment de reculegere.

La rândul lor, clujenii se vor întâlni la Piaţa Unirii la ora 14:00 să aprindă o lumânare în numele celor 27 de persoane care au murit.

„Nu poţi să schimbi trecutul, dar poţi să influenţezi viitorul. Mâine ne unim din solidaritate pentru familiile victimelor. Împreună transmitem un singur mesaj : Corupţia omoară oameni”, se arată în postarea de la Facebook care anunţă marşul.

„Persoanele din Bucureşti sunt invitate duminică în faţa clubului Colectiv de la ora 14:30 să aprindă o lumânare în memoria celor 27 de persoane care au murit, precum şi celor peste 100 de persoane rănite în urma tragediei de vineri seară. Transmite mai departe.
Menţionăm că de la ora 13:00 la ora 14:00 lumea se va strange în Piaţa Universităţii, urmând ca la ora 14:00 să se plece în marş către clubul care exista din cauza corupţiei, Colectiv”, este mesajul postat la Facebook.

”Fiecare om vine şi aprinde o lumânare, pune o floare, nu vorbim deloc, lăsăm liniştea şi bannerele să vorbească”, este sfatul dat participanţilor.

UPDATE 10:43 - 
Procurorii vor face duminică primele autopsii, pe aproximativ 20 dintre trupurile neînfleţite ale victimelor incendiului din clubul Colectiv, dintre cele care au fost identificate, şi, odată încheiată cercetarea la faţa locului, vor începe audierile.

Citam din comunicatul procurorilor: 

,,În continuarea cercetărilor în cauza privind incendiul produs în Clubul Colectiv din Bucureşti, soldat cu decesul mai multor persoane şi vătămarea corporală a altora, în cursul zilei de astăzi, 31.10.2015, s-a efectuat prima parte a cercetării la faţa locului de către o echipă constituită din reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Serviciul Criminalistic din cadrul DGPMB, alături de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică şi INSEMEX Petroşani. 

În cadrul activităţilor desfăşurate au fost ridicate mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015. Au fost realizate activităţi de examinare şi identificare a persoanelor decedate la INML, până în acest moment existând date cu privire la identitatea a 21 de persoane din cele 26 transportate la INML. Au fost verificate persoanele internate în unităţile spitaliceşti, stabilindu-se care dintre acestea pot fi audiate.

Totodată, cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DGPMB – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economico - Financiare au fost verificate activităţile comerciale desfăşurate în incinta clubului unde a avut loc evenimentul. Mâine, 01.11.2015, vor fi continuate activităţile de cercetare la faţa locului şi de identificare a persoanelor decedate şi vor fi efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror.
În paralel vor fi audiate persoane care ar putea avea cunoştinţă despre împrejurările şi modul în care a avut loc evenimentul. In cursul zilei de mâine vom informa opinia publică cu privire la activităţile desfăşurate,,. 

DUMINICA
 

UPDATE
 14:21 - Din 17 răniți transportați la Spitalul Militar Central de Urgență, 14 au fost operați și 3 externați, deoarece aveau răni ușoare. 
Dr. Florentina Ioniță Radu, comandant, a declarat că din cei 14 pacienți operați, 11 sunt stabilizați, dar 3 au arsuri de căi superioare, sunt intubați și ventilați mecanic, având un prognostic rezervat. 

Dr. Florentina Ioniță Radu a precizat că arsurile de căi respiratorii sunt extrem de periculoase și imprevizibile ca evoluție ulterioară. Așa cum se întâmplă atunci când avem o arsură pe piele, se întâmplă la niveul arborelui respirator, de la nas în jos pe trahee. Se trece de la faza de eritem la cea de bule, friteme, atunci când în plămâni nu ajunge suficient oxigen. 

De asemenea, pot apărea suprainfecții, care pot complica starea de sănătate a pacientului, mai ales dacă acesta are arsuri și pe piele. În aceste condiții, există riscul de septicemie și deces. 

UPDATE 13:57
- Toți cei 13 pacienți răniți grav în tragedia de la clubul Colectiv şi internați la Spitalul de Urgență Floreasca au fost operați, a declarat azi șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, profesorul Ioan Lascăr.
 
"În decurs de 6-7 ore toți cei 13 pacienți grav internați în Spital au fost operați datorită mobilizării instantanee a colectivului reprezentat de câteva zeci de chirurgi plasticieni care își desfășoară activitatea în această unitate. Acesta nu este decât începutul în îngrijirea unui bolnav grav. Costurile sunt fabuloase pentru îngrijirea unui bolnav ars grav, iar efortul uman este pe măsură. Înseamnă câteva zeci de intervenții chirurgicale, cu o logistică adecvată și cu o traiectorie de multe ori imprevizibilă", a afirmat Ioan Lascăr.
 
Profesorul a precizat că toți cei operați sunt tineri, iar intervențiile au fost făcute simultan în mai multe săli de operație. (mai multe informaţii aici)

UPDATE 13: 32 - 
Comisarul european pentru politica regională Corina Crețu a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor celor decedați în incendiul care a avut loc vineri seara într-un club din București.

Redăm integral acest mesaj.

"Sunt profund îndurerată şi şocată de tragedia din Capitală. Este un moment foarte greu pentru ţara noastră şi trebuie să rămânem uniţi.Toate gândurile mele bune merg către familiile victimelor şi către cei care se luptă pentru viaţa lor în spitalele din Bucureşti. Dumnezeu să-i ocrotească."

Profesorul Lascăr: Este ca la război, se operează simultan în mai multe săli. De la Revoluție nu am mai avut o asemenea mobilizare!

UPDATE 13:30 - Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, a anunţat, în urmă cu puţin timp, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat de la Parchetul Capitalei dosarul privind incendiul de la clubul Colectiv
 
"Am preluat dosarul de la Parchetul Capitalei, datoriă anvergurii situaţiei şi datorită faptului că trebuie lucrat cu foarte multe instituţii. S-a început o anchetă penală la Parchetul Capitalei. Este începută urmărirea penală cu privire la faptele de omor calificat şi distrugere calificată. Pentru început. Urmează să efectuăm şi celelalte acte, pentru a putea epuiza cercetarea la faţa locului. Cred că momentan este prematur să ne pronunţăm în legătură cu decizii. În momentul de faţă, colegii noştri sunt aici şi aşteaptă să intre în locaţie. Momentan, din datele pe care eu le am, aşteptăm să intrăm în zona respectivă. Nu este vorbă că bănuim pe cineva de intenţie, dar se urmăreşte fapta mai gravă şi în urma cercetării vom afla ce s-a întâmplat. Din datele pe care le am, momentan nu se poate intra în zona respectivă, aşteptăm ca experţii să ne lase să intrăm. Nu pot să vă spun dacă sunt concludentele imaginile, ce s-a ridicat, ce nu s-a ridicat, voi merge şi eu la faţa locului şi vă vom comunica tot. În final, doresc să transmit toată compasiunea mea familiilor victimelor şi să îi asigur că vom aloca toate resursele pentru a soluţiona acest dosar", a declarat Niţu de la locul tragediei. (mai multe informaţii)
 
Arafat: Numărul victimelor ar putea să crească
 
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat, sâmbătă dimineața, că bilanțul victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Capitală este deocamdată neschimbat, însă numărul victimelor ar putea să crească din cauza gravității rănilor.
 
"Având în vedere gravitatea victimelor este posibil (...) să apară și alte decese. Acest lucru putem să îl spunem pentru că este un prognostic al unor pacienți care este extrem de rezervat. Bilanțul poate să sufere modificări. În momentul de față, bilanțul este: 26 de decese în pre-spital, unul în spital, deci 27 în total, 184 prezentări în total în spitale dintre care 146 au rămas internate", a spus Arafat, la Palatul Victoria, după reuniunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
 
El a mai spus că, din totalul persoanelor decedate, 17 sunt neidentificate, iar din cei 146 de pacienți internați în spitale, 5 au rămas de asemenea neidentificați până la această oră.

UPDATE
 12:43 - Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis un mesaj de condoleanţe în urma tragediei de la Bucureşti. Redăm acest mesaj integral.

“Din partea Comisiei Europene doresc să exprim condoleanţele mele familiilor şi prietenilor victimelor accidentului tragic de aseară dintr-un club din Bucureşti. Sunt foarte întristat să văd atâtea vieţi tinere găsindu-şi sfârşitul într-un mod atât de tragic. Gândurile mele sunt alături de familiile şi prietenii îndureraţi, precum şi alături de cei care depun toate eforturile pentru salvarea şi ajutorarea victimelor”.

UPDATE 12:41 - 
Lumea întreagă a fost cutremurată de tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti, în urma căreia 27 de persoane au murit, iar alte peste 180 au fost rănite. După şedinţa de Guvern de astăzi este aşteptat să fie declarat doliu naţional în memoria victimelor catastrofei. 
 
Liga Profesionistă de Fotbal aşteapta decizia instituţiilor politice pentru a putea acţiona şi ea. 
 
"În cazul în care se proclamă doliu naţional, nu se joacă fotbal!", au anunţat surse LPF pentru Sport.ro.
 
Pe site-ul oficial, Liga Profesionistă de Fotbal a postat un comunicat în care "își exprimă durerea la aflarea veștii că mai mulți tineri și-au pierdut viața vineri seara, într-un tragic accident, provocat de un incendiu, la clubul Colectiv din București".
 
"Liga Profesionistă de Fotbal transmite sincere condoleanțe familiilor îndoliate și își exprimă compasiunea față de toți cei care au avut de suferit în urma incendiului de o asemenea gravitate.
 
Dumnezeu să-i odihnescă în pace pe cei care nu mai sunt printre noi!", se mai arată în comunicatul LPF.

UPDATE
 12:31 - Doi cetăţeni spanioli, un italian şi un german se află printre răniţii transportaţi la spitalele bucureştene în urma tragediei de la clubul Colectiv din Capitală. Cei doi spanioli şi italianul au fost internaţi la spitalul SRI Agrippa Ionescu, iar cetăţeanul german se află la Spitalul Municipal Bucureşti. Cetăţeanul italian este o tânără de 24 de ani, care se află în stare foarte gravă, este intubată. Reprezentanţi ai Ambasadei Italiei au venit să o viziteze la spital şi să se intereseze de starea ei.

Cei doi cetăţeni spanioli se află într-o stare mai bună.

Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), a declarat, de altfel, că rude ale cetăţeanului german l-au vizitat pe acesta la spital.

Trei dintre cei 14 răniți internați la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila" (SUUMC) se află în stare gravă, intubați și ventilați mecanic, cu prognostic rezervat asupra evoluției stării de sănătate, informează un comunicat de presă al unității medicale, transmis, sâmbătă, AGERPRES.

"La Unitatea de Primire Urgență a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC) au fost evaluate 17 victime ale incendiului din clubul 'Colectiv', cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, 4 prin prezentare directă, 13 adulți, în stare critică, de către echipajele SMURD. În acest moment, 14 pacienți se află internați în Secția ATI, cu diferite grade de arsură a pielii (de la 8-10% la 40-50%) și arsuri de căi aeriene superioare. Dintre aceștia, 3 sunt în stare foarte gravă, intubați și ventilați mecanic, cu prognostic rezervat asupra evoluției stării de sănătate", se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, de la prima internare și până în prezent, personalul medical a lucrat continuu, fiind efectuate 14 operații în Blocul Operator al Secției de Chirurgie plastică, reparatorie și arsuri, prin care s-a realizat toaleta chirurgicală primară a leziunilor de arsură și a plăgilor și inciziile de decompresie.

Conducerea SUUMC precizează că toți pacienții internați în Secția de ATI necesită tratament de susținere a funcțiilor vitale, antibioterapie cu spectru larg, reechilibrare volemică și hidroelectrolitică, analgezie multimodală, profilaxie anticoagulantă și a ulcerului de stres, nutriție parenterală.

Totodată, la nivelul SUUMC s-a constituit o comisie medicală care va solicita, în funcție de evoluția stării de sănătate a pacienților, consulturi interdisciplinare.

SUUMC atenționează că cei care doresc să doneze sânge, aceștia se pot adresa, zilnic, în intervalul orar 8,00-12,00, la Centrul de hematologie transfuzională a Ministerului Apărării Naționale, aflat în incinta Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila.

UPDATE
 11:56 - Andrei Găluț, solistul trupei „Goodbye To Gravity” care concerta în clubul morții din București, este în comă, intubat la Spitalul Elias, relatează specialarad.ro. În acest moment, el are arsuri la mâini, umeri și față și are căile respiratorii înfundate.
 
Tânărul arădean se arătase entuziasmat înaintea evenimentului, trupa sa urmând să lanseze noul album.
 
"Cu siguranță va fi un concert unic, cu un setlist extins, ce va cuprinde cele mai bune piese de pe cele două albume ale noastre", a declarat Andrei în deschiderea spectacolului.
 
Mama acestuia, învățătoare în orașul natal al vocalistului, se află în stare de șoc și este în drum spre București însoțită de mai multe rude.
 
„Deocamdată am înțeles că e satisfăcut necesarul de sânge în București, dar orice donare e bine-venită. Nu putem decât să-i ținem pumnii să se facă bine… Andrei este un copil bun, talentat și serios… dar dincolo de soarta lui e bine să ne gândim de două ori înainte de a ne lăsa copiii în astfel de cluburi, unde nu există geamuri și pereții sunt căptușiți cu materiale inflamabile”, a declarat mătușa lui Andrei pentru jurnaliştii de la specialarad.ro.
 
Andrei Găluț a fost inițial transportat cu Ambulanța la Spitalul „Floreasca”, iar ulterior a fost redirecționat spre „Elias”. 
 
UPDATE  11:54 - Regele Mihai I al României a transmis un mesaj de compasiune pentru victimele tragediei de la clubul Colectiv din Capitală. Mesajul a fost postat pe pagina de Facebook a Casei Regale a României. Îl redăm mai jos integral.

„Sunt cu tot sufletul alături de familiile îndurerate de pierderea celor dragi, în recentul incendiu tragic din Capitală.

Familia mea şi cu mine ne rugăm pentru ei toţi, ca şi pentru cei îndoliaţi, care astăzi au ochii în lacrimi.

Întreaga societate, tineri şi vârstnici, avem nevoie să învăţăm din nou respectul pentru viaţă şi pentru cel de alături. Fiecare viaţă este fără preţ, iar compasiunea este puntea dintre sufletele noastre”.

UPDATE 11:35
- Sute de oameni stau la cozi, astăzi, pentru a dona sânge la Centrul de Transfuzie București.
 
Autorităţile au anunţat că se poate dona sânge începând de la ora 8:00 la Centrul de transfuzie din București, de lângă Piața Victoriei, și la Spitalul Universitar de Urgență București. 
 
Potrivit medicilor, pot dona sânge cei care au o greutate de cel puțin 50 de kilograme în cazul femeilor și peste 60 de kilograme în cazul bărbaților, să nu fi consumat alcool în ultimele 24 de ore, să nu fi avut intervenții stomatologice sau operații în ultimele șase luni. Femeile însărcinate, cele care abia au născut sau sunt în perioada menstruală nu pot să fie donatori. De asemenea, nu pot dona sânge hipertensivii, cei care au suferit sau suferă de boli grave si sau transmisibile precum hepatita, tuberculoza, HIV, sifilis, TBC, diabet zaharat, boli de inima, de piele sau de tiroida.

LISTELE RĂNIŢILOR de la Club Colectiv şi spitalele la care au ajuns

UPDATE 11:31 - 
Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, i-a vizitat pe răniţii de la clubul Colectiv aflaţi în spitale. 

Ea a văzut 20 de pacienţi, dintre care aproximativ 10 prezentau leziuni oftalmologice foarte grave, aceştia luptându-se pentru viaţă. Dintre aceştia zece, unul este fără nicio şansă, carbonizat, neidentificat.

Mulţi dintre pacienţi au faciesul foarte afectat, şi este greu să îţi dai seama ce vârste au, a declarat Monica Pop pentru mariustuca.ro.

Monica Pop a comparat situaţia de acum cu ceea ce a văzut la cutremurul din 1977, dar atunci leziunile chirurgicale oftalmologice erau fără modificări atât de accentuate.

„Am mai văzut de atunci un singur copil de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti, cu centrul feţei deteriorat, dar nu atât de puternic ca la pacienţii de acum”, a mai spus Monica Pop.

Potrivit Monicăi Pop, la IML se află încă 17 cadavre neidentificate.

„Apocalipsa! Incredibil! Fac medicină de urgenţă de atâta timp, dar nu am văzut niciodată ce am văzut astăzi”, a mai spus Monica Pop.

Delia Tugui poveșteste pe Facebook despre IADUL din clubul GROAZEI: "Mi-a luat foc părul (...) Am întins mâna și m-am agățat de geaca cuiva şi m-a târât după el"

UPDATE 11:09 - 
Familiile victimelor pot obține informații suplimentare despre starea acestora sunând la următoarele numere de telefon puse la dispoziție de MAI: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 și 021/3122547.

UPDATE 11:06 - 
Președintele Klaus Iohannis se întâlnește sâmbătă, la Palatul Cotroceni, cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea, și secretarul de stat în MAI Raed Arafat, anunță Administrația Prezidențială. Întâlnirea va avea loc la ora 12 :00, potrivit sursei citate. 

UPDATE 11:00 - 
Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns deja la Spitalul de urgenţă Floreasca din Bucureşti şi primeşte informaţii din partea personalului medical. El a declarat că este îndurerat şi cutremurat, dar şi revoltat că o astfel de tragedie de proporţii s-a putut întâmpla în mijlocul Bucureştiului.

"Am indicii că nu au fost respectate reglementările legale, că ignorarea normelor şi a legilor a dus la această tragedie", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la sosirea la Spitalul Floreasca.

E foarte important să tragem primele învăţăminte. Ce s-a întâmplat e cauza faptului că s-a abordat după principiul lasă că merge şi aşa, a declarat şeful statului.

Am indicii că nu au fost respectate reglementările legale, că ignorarea normelor şi a legilor a dus la această tragedie. Sper ca autorităţile să termine repede şi ferm anchetele şi să avem concluzii cu care putem pe urmă să explicăm părinţilor, fraţilor, prietenilor victimelor de ce s-a întâmplat această tragedie.

Toată noaptea am fost în legătură cu autorităţile, dimineaţă cu procurorul general, i-am rugat pe toţi să vină cât se poate de repede cu concluzii care ne ajută să explicăm oamenilor ce s-a întîmplat şi ce trebuie să facem ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.

Am fost cutremurat la ştirea că sunt victime, e ceva ce nu trebuie să existe şi am antamat deja de azi noapte ideea doliului naţional, vom avea cred astăzi deja o hotărâre de guvern conform legii, a mai spus preşedintele.

UPDATE 09:23
- La ora 11:00, preşedintele Klaus Iohannis va ajunge la Spitalul Floreasca, susţin surse Antena 3.
 
Iohannis a postat, pe pagina de Facebook, un mesaj de condoleanţe pentru victimele tragediei din clubul Colectiv. Procurorii au început urmarirea penale in rem. 

UPDATE 08:51
- Raed Arafat a declarat că echipele de intervenție au ajuns la locul tragediei de la clubul Colectiv în 11 minute.
 
"Apelul a intrat la 22,32, au fost mobilizate primele forțe și au început deplasarea către locul incendiului sosind acolo la 22,43. Deci, de la primirea primului apel la 112 până la sosirea la fața locului, 11 minute. Constatând situația de acolo a fost solicitată declanșarea planului Roșu, care este planul pe care îl declanșăm automat când vedem că avem un număr mare de victime la fața locului și unde este necesară mobilizarea unui număr mare de echipaje și inclusiv a unor echipaje suplimentare speciale pentru intervenție la dezastre sau accidente colective", a spus Arafat, la Palatul Victoria, după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

SCANDALOS! Clubul nu avea autorizaţie de la pompieri pentru organizarea de SPECTACOLE PIROTEHNICE. Patronii clubului, la audieri

UPDATE 08:21
- Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat, în această dimineață, că bilanțul victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Capitală este deocamdată neschimbat, însă numărul victimelor ar putea să crească din cauza gravității rănilor.
 
"Având în vedere gravitatea victimelor este posibil (...) să apară și alte decese. Acest lucru putem să îl spunem pentru că este un prognostic al unor pacienți care este extrem de rezervat. Bilanțul poate să sufere modificări. În momentul de față, bilanțul este: 26 de decese în pre-spital, unul în spital, deci 27 în total, 184 prezentări în total în spitale dintre care 146 au rămas internate", a spus Arafat, la Palatul Victoria, după reuniunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

TRAGEDIA din CLUBUL COLECTIV, în presa internaţională: "România este în stare de şoc!"

UPDATE ora 8:00:
Raed Arafat a anunţat că numărul persoanelor care sunt internate în spitalele din Capitală este 146. 
 
La Spitalul Budimex au ajuns patru persoane: o familie (tată, mamă și un copil de 12 ani) și un tânăr de 20 de ani. Tatăl este internat, în timp ce mama a plecat acasă după ce i s-a acordat primul ajutor. Tânărul de 20 de ani a fost transferat la Spitalul de Arși. La Spitalul „Sf. Ioan” sunt internate 10 persoane, toate cu răni ușoare.
 
La Institutul de Medicină Legală au ajuns trupurile neînsuflețite a 26 de persoane, aduse direct de la clubul Colectiv, iar identificarea acestora va începe la 9:00.

CATASTROFA din Bucureşti. Ultimul control la Clubul Colectiv a fost făcut în 21 octombrie. Ce nereguli au fost depistate cu 10 zile înaintea TRAGEDIEI

UPDATE: 
Din cei 25 răniți transportați la Spitalul Universitar de Urgență București, 9 sunt in stare foate gravă cu arsuri pe căile respiratorii superioare. Victima care a decedat a avut arsuri pe suprafața mare și este neidentificată, a declarat prof. dr. Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.  El a precizat că datele despre victime se pot schimba de la oră la alta.

UPDATE:
Autoritățile roagă pe toți cei care vor să doneze sânge să nu meargă în această noapte, pentru că spitalele sunt foarte aglomerate.

UPDATE:
Procurorul de caz anunță că s-a deschis dosar penal după tragedia din clubul Colectiv. Patronul urmează să fie audiat.

UPDATE
: Ultimele date privind victimele incendiului de la clubul Colectiv. Cazuri foarte grave, cu arsuri pe suprafață mare, inclusiv pe față, intubați și ventilați mecanic, în terapie intensivă și în intervenții chirurgicale în sălile de operație. (vezi detalii)

UPDATE: DRAMATIC! Iată momentul când a luat foc clubul Colectiv din București. Artificiile au fost indreptate către stâlpul capitonat cu BURETE

UPDATE:
La Spitalul Floreasca se află 50 de persoane, în Spitalul de Arși — 27 de persoane, în Spitalul Elias — patru persoane, în Spitalul Militar — patru persoane, în Spitalul Sf. Pantelimon — trei persoane, în Spitalul Județean Ilfov — o persoană, Spitalul Sf. Ioan — nouă persoane, în Spitalul Bagdasar — 24 de persoane, în Spitalul Municipal — 16 persoane, în Spitalul Colțea — șapte persoane.

UPDATE Tulburător
: prima piesă de pe albumul trupei care a cântat în club se numea "Ziua în care murim".
 
UPDATE:
Alte două numere de telefon au fost puse la dispoziție pentru a afla informații despre victimele de la clubul Colectiv: 021.313.06.05 și 021.312.25.47. Primul număr este: 021.206.92.91.

UPDATE: 
Numărul morților a ajuns la 27.

UPDATE: 
Unde și cum puteţi dona sânge pentru victimele tragediei de la clubul COLECTIV din București

Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană, arată Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti (mai multe informații)

UPDATE: 
La Spitalul Floreasca sunt echipaje pregătite să transporte răniți către alte spitale cu o ambulanță specială pentru victime multiple.

UPDATE: 
Rudele ale celor 24 de victime transportate la Spitalul Bagdasar Arseni așteaptă pe culoare și în curtea spitalului vești despre acestea, mare parte aflate în săli de operație sau în secțiile de terapie intensivă. Se vor lua și aici decizii pentru repartizarea victimelor. 

UPDATE: 
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, Raed Arafat, a anunțat că în momentul de față 145 de persoane sunt internate în urma incendiului puternic care a avut loc vineri seară în clubul Colectiv din Capitală.

UPDATE: 
Până la această oră, 50 de răniți au ajuns la Spitalul Floreasca, 27 la Spitalul de Arși, patru la Elias, patru la Spitalul Miliar, trei la Sf. Pantelimon, câte un rănit la Sf.Ioan și Spitalul Județean Ilfov, 24 la Municipal și șapte la Colțea. 

UPDATE:
Numerele de telefon la care pot suna cei care doresc să afle informații despre victimele tragediei din clubul Colectiv sunt
021. 206.9291, 021.313.0605 şi 021.312.25.47.

UPDATE: Ministrul Sănătății face apel pentru donare de sânge, la centrele de transfuzii din Piaţa Victoriei şi de la Spitalul Municipal, mâine dimineaţă, începând cu ora 8.00.

UPDATE
Cineva a fotografiat momentul în care a izbucnit incendiul în clubul COLETIV (FOTO)

Un utilizator al site-ului stirileprotv.ro a trimis redacţiei, pe pagina de Facebook, o fotografie realizată chiar în momentul în care au fost aprinse artificiile la concertul trupei Goodbye to Gravity. Martorii au povestit ca focul s-a extins extrem de rapid, iar in numai 30 de secunde au luat foc atat peretii, cat si acoperisul clubului.

UPDATE:
Ministrul Sănătății informează că numărul victimelor este foarte mare, se cheamă medici de acasă

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat vineri noaptea că numărul victimelor incendiului din clubul bucureștean Colectiv este foarte mare și gravitatea arsurilor de care suferă „este pe măsură”. „Sunt din ce în ce mai multe victime, din păcate, sunt redistribuite către spitalele de urgență care au și posibilitatea de a trata pacienții cu arsuri grave - Universitar, Floreasca, Bagdasar, care sunt în prima linie. Evident că vor fi redistribuiți și către alte spitale. Din păcate, numărul victimelor este foarte mare și gravitatea arsurilor este pe măsură. Acum redistribuim ventilatoarele și o să asigurăm ventilatoare pentru toți pacienții. Este un număr foarte mare de victime. Sunt eforturi și se mobilizează toată lumea. Sunt aduși medicii de acasă. Au și venit. În momentul de față, toate dispozitivele sunt în funcțiune”, a spus ministrul Bănicioiu la Realitatea TV.

UPDATE: 
Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat că sunt pînă acum 26 de morți.

UPDATE: 
Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că la Spitalul Floreasca au fost transportate 50 de victime, la Spitalul de Arși -27, la Spitalul Militar – 3, la Spitalul Pantelimon – 9,la Coltea – 7 și 1 la Spitalul Ilfov, la Spitalul Elias - 4, la Bagdasar- 24. Multe dintre victime sunt în stare gravă, intubate. În privința codului roșu, Raed Arafat a precizat că acesta se declară automat de ISU în situația în care numărul victimelor depășește capacitatea unităților de primiri urgență din București.

UPDATE: 
Ministerul Sănă

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră