Doctorul Andrei Georgescu: Părinții îi aşteaptă cu lacrimi în ochi pe medici. Abia acum înţeleg vorba „a fi cu sufletul la gură”

02 Noi 2015
Doctorul Andrei Georgescu: Părinții îi aşteaptă cu lacrimi în ochi pe medici. Abia acum înţeleg vorba „a fi cu sufletul la gură”
Doctorul Andrei Georgescu ne-a povestit în această seară, după o altă zi lungă în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, că îl impresionează părinţii răniţilor. ”Stau 24 de ore din 24 de ore în amfiteatrul spitalului. Fiecare părinte îi aştepată cu lacrimi în ochi pe medicii anestezişti care îi au în îngrijire pe aceşti copii. Şi, din păcate, veştile nu sunt bune”, spune doctorul Andrei Georgescu. Psihologii spitalului fac terapie cu părinţii. Medicii şi asistentele se ocupă de răniţi.

„Este groaznic să vezi atâţi părinţi care stau cu sufletul la gură. Abia acum înţeleg vorba asta „a fi cu sufletul la gură”. Parcă ar vrea să-şi dea ei sufletul în locul copiilor lor”, spune doctorul Andrei Georgescu.

În prezent, la SUUB, în terapie intensivă sunt 14 pacienţi, toţi în stare critică. În cazul unora dintre ei starea lor s-a complicat, această fiind evoluţia în arsurile majore.

Doctorul Andrei Georgescu este medic la unitatea de primiri urgenţe de mulţi ani, dar niciodată nu a văzut în acest spital atât de mulţi pacienţi cu arsuri. Într-un fel, şi pentru SUUB a fost o premieră. În aceste zile, în secţiile de terapie intensivă s-a lucrat non-stop.
Chirurgii plasticieni sunt printre cei mai solicitaţi.

„Aceşti pacienţi trebuie pansaţi la 2-3 ore şi gândiţi-vă că unii dintre ei sunt pansaţi din cap până în picioare. Trebuie intervenit chirurgical pentru debridare, trebuie făcute analize pentru a se vedea evoluţia clinică. Pansarea se face sub anestezie, fiind extrem de dureroasă. Medicii deja iau în calcul montare de traheostome, care îi ajută pe răniţi la respiraţia protejată, pentru că ei fac edeme mari din cauza arusurii. La ora actulă, aceşti pacienţi sunt hrăniţi prin perfuzii, dar, aşa cum ne spunea doctorul Andrei Georgescu, „în următoarele zile li se vor monta gastrostome”.

Montarea acestora e tot un fel de operaţie, realizată sub anestezie. Ceea ce reprezintă o agresiune în plus asupra unor trupuri vlăguite de suferinţe şi de răni supurânde. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră