PROIECT. DNA îi vrea pe miniştri fără imunitate. Ce crede UE?

21 Apr 2015
PROIECT. DNA îi vrea pe miniştri fără imunitate. Ce crede UE?
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a trimis la Parlament, către Comisia de revizuire a Constituției, punctele cheie în care DNA își dorește modificarea Constituției. Unul dintre puntele principale vizate de DNA este modificarea perioadei de reținere de la 24 de ore la 72 de ore.

De asemenea, DNA și-ar dori ca parlamentarii să mai aibă imunitate doar pentru declarațiile politice. Această modificare i-ar lovi la temelie pe aleși, care nu ar mai avea nicio posibilitate să scape de ”beciul domnesc” prin scutul făcut în jurul lor de colegii din Parlament.

În România, miniştri care sunt şi parlamentari beneficiază de un regim special al imunităţii. Astfel, dacă, potrivit Constituţiei, simplii parlamentari pot fi urmăriţi penal fără niciun fel de aviz din partea Camerei din care fac parte (acesta fiind necesar doar în cazul arestării, reţinerii sau al percheziţiei), deputaţii şi senatorii care deţin sau au deţinut şi funcţia de ministru nu pot fi cercetaţi decât cu acordul Legislativului.
UE „mumă sau ciumă”?

Dincolo de graniţele României, există însă un sistem care funcţionează după nişte reguli. Nu este perfect, dar nu este nici profund corupt.

Astfel, europarlamentarii nu au voie să ocupe şi funcţia de comisari europeni. Tocmai pentru a păstra un anumit grad de independenţă. În România, orice parlamentar poate fi şi ministru. Varujan Vosganian este unul dintre miniştri pentru care DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale. Senatul a respins cererea DNA.

Câteva săptămâni mai târziu, DNA a cerut aviz pentru reţinerea lui Dan Şova. În urma unei controverse legate de Regulametul Senatului, fostul ministru al Transporturilor a fost salvat. Aşadar, cei care au probleme cu legea nu pot fi anchetaţi pentru faptele comise ca şi miniştrii pentru că sunt parlamentari, fiind protejaţi de imunitatea pe care şi-o negociază prin vot.

Dacă miniştrii români nu ar fi şi parlamentari, ar fi obligaţi să fie mai atenţi, mai riguroşi cu legea, semnătura lor să nu mai atârne de imunitatea din Parlament. Miniştri ar fi astfel obligaţi să respecte deciziile asumate pe linie de partid, în mod oficial, şi să nu mai negocieze legi la mica înţelegere cu interesele de grup, fiind protejaţi de aceeaşi imunitate de parlamentar.

Iată care sunt prevederile UE:

„Funcția de deputat în Parlamentul European este incompatibilă cu cea de membru al guvernului unui stat membru, membru al Comisiei, judecător, avocat-general sau grefier al Curții de Justiție, membru al Curții de Conturi, membru al Comitetului Economic și Social, membru al comitetelor sau al organismelor create în conformitate cu tratatele comunitare în scopul gestionării fondurilor Uniunii sau al desfășurării unei sarcini administrative directe permanente, membru al Consiliului de administrație, al Comitetului de direcție sau angajat al Băncii Europene de Investiții și funcționar sau agent activ al instituțiilor Uniunii Europene sau al organismelor specializate atașate acestora. Au fost adăugate incompatibilități suplimentare în1997 (membru al Comitetului Regiunilor) și în 2002 (membru al Tribunalului de Primă Instanță – numit în prezent Tribunalul -, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene,Ombudsmanul Uniunii Europene și, în special, membru al unui parlament național).”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră