Parchetul General cere modificarea legii CSAT

24 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
Parchetul General cere modificarea legii CSAT

"S-a considerat că participarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în CSAT, în calitate de membru de drept al Consiliului, ar reprezenta în fapt același argument constituțional — a participării unui reprezentant al unei puteri a statului (puterea judecătorească) în actele deliberative ale unui organ al altei puteri a statului (puterea executivă) — ca manifestare a echilibrului puterilor în stat și fără a încălca principiul separației suple a puterilor", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

În opinia Parchetului General, motivul unei asemenea participări este legitim, necesar și proporțional cu scopul existenței de facto a CSAT.

"S-a apreciat, totodată, că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este reprezentantul de drept al Ministerului Public în raporturile cu celelalte instituții ale statului, iar Ministerul Public are un rol fundamental, atât proiectiv, cât și operativ, în arhitectura de apărare și securitate națională a României", se mai arată în comunicat.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă învestită cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională. Activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este supusă examinării şi verificării parlamentare.

Membrii CSAT:

Klaus Iohannis - președintele României îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării
Dacian Cioloș - prim-ministrul Guvernului României îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării
Mihnea Ioan Motoc, ministrul Apărării Naţionale
Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne
Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe
Raluca Alexandra Prună, ministrul Justiţiei
Costin Grigore Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri
Anca Dana Dragu, ministrul Finanţelor Publice
Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii
Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe
Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General
Ion Oprişor, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională
Mihai Șomordolea, secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră