Ouă cu fipronil. ANSVSA : Nu există informații privitor la intrarea lor pe piața din România

09 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Ouă cu fipronil. ANSVSA : Nu există informații privitor la intrarea lor pe piața din România

În legătură cu  scandalul ouălor contaminate cu fipronil, declanșat în unele țări din Uniunea Europeană, ANSVSA precizează că, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, nu există nici o informație care să arate că produsele afectate au intrat pe piața din România”. 

Potrivit comunicatului de presă al ANSVSA, la noi sunt autorizate un număr de 7 produse biocide pe baza de fipronil (substanța activă).
Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), în subordinea ANSVSA, a fost implicat în evaluarea unui singur produs biocid care conține fipronil (din punct de vedere al efectelor toxicologice ale produselor biocide asupra animalelor, conform competențelor specifice).

Acest produs se utilizează ca insecticid în: locuinţe (inclusiv bucătării), restaurante, depozite alimentare, clădiri publice (hoteluri, spitale, școli,închisori, teatre etc.), clădiri industriale şi comerciale (fabrici, magazine, cabine de avion, vehicule, trenuri şi vapoare).
ANSVSA precizează că ”utilizarea fipronilului nu este interzisă, dar trebuie respectate strict instrucțiunile de folosire și domeniul pentru care este destinat.

Fipronil mai este utilizat și în fabricarea produselor medicinale veterinare destinate animalelor de companie, ca și produs antiparazitar.

ANSVSA mai transmite că ”monitorizează atent această situație și, dacă se constată că produsele implicate (ouă) au fost distribuite în țara noastră, va lua măsurile care se impun, în funcție de situație”.
Potrivit ANSVSA, fipronil este un insecticid pentru uz larg, care apartine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpușele, termitele, coropișnițele, gărgărițele și alte insecte. Nu este permisă utilizarea ca substanță antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră