Orlando Șchiopu, prim-adjunct ISU: Am făcut tot ce s-a putut, ca să salvez oameni

30 Noi 2015 | scris de Cristi Severin
Orlando Șchiopu, prim-adjunct ISU: Am făcut tot ce s-a putut, ca să salvez oameni

Sefii ISU Bucuresti-Ilfov - inspectorul sef colonel Mihai Mirel Guta, prim-adjunctul Orlando Schiopu si adjunctul Giani Aldoiu - au fost suspendati din functii la aproape o luna de la tragedia din Colectiv, dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora institutia a primit o adresa de la organizatorul de evenimente Emagic, la sfarsitul lunii septembrie, prin care era informata ca in local urma sa aiba loc un festival de muzica cu 2.000 de participanti si i se cerea un punct de vedere.

Intr-un interviu acordat Mediafax, locotenent-colonelul Orlando Schiopu spune ca, din punctul sau de vedere, in cadrul interventiei in tragedia produsa in Clubul Colectiv, atat el, cat si institutia pe care o conduce au facut tot ceea ce era posibil pentru a salva cat mai multe vieti omenesti.

"Eram acasa, eram dupa o zi in care facusem exercitii pentru interventii la metroul Capitalei. Incepand cu ora 1.00, am facut un exercitiu complex, de antrenament, la metroul Capitalei si am petrecut toata noaptea in galeriile metroului Pipera. Am facut pana la 3.00 - 3.30 antrenamente pentru eventuale interventii la metroul Capitalei.

Seara zilei de 30 octombrie, va dati seama dupa o noapte istovitoare si o zi la fel, m-a prins dormind, la ora aia efectiv dormeam. Am fost anuntat despre eveniment, am chemat masina de serviciu si m-am dus la fata locului interventiei".

Imaginea a fost apocaliptica - oameni care sufereau, oameni care alergau, oameni care strigau. Am organizat intreaga activitate de interventie pe doua directii principale: cautare, salvare, evacuare a tuturor persoanelor surprinse in interior si triere medicala si transport catre unitatile de prim-ajutor, iar apoi evacuarea lor catre unitatile spitalicesti.

Am avut 150 de pompieri acolo, am avut masini de apa-spuma, masini de descarcerare, masini de prim-ajutor, masini de transport victime multiple. Totul a fost contra-cronometru si am reusit, intr-un timp foarte scurt, evacuarea din spatiul respectiv".

Sunt un om care, din punctul meu de vedere, am facut tot ce s-a putut, ca sa salvez oameni, m-am deplasat in momentul in care am fost solicitat si, impreuna cu echipa, am facut tot ce am putut ca sa salvam oameni, iar acum sunt tras pe dreapta, ca o locomotiva batrana, ineficienta.

Apare la televizor faptul ca am fost dus la DNA cu mandat, ceea ce nu era adevarat, apare faptul ca sunt un mincinos. . Nu apare niciunul dintre sefi sa-mi ia apararea, este un sentiment de dezamagire totala

Legat de acuzatiile conform carora autospecialele nu au ajuns la locul incendiului asa de repede cum sustin autoritatile, Orlando Schiopu a declarat ca "este cumva logic ca, intr-o perioada de criza, critica, cand omul asteapta, un minut sa i se para o ora. Eu va pot spune ca pompierii de la Detasamentul Pieptanari au ajuns foarte rapid".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră