Normele pentru "Prima Chirie" au fost aprobate. Care sunt condiţiile de acordare

25 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Normele pentru "Prima Chirie" au fost aprobate. Care sunt condiţiile de acordare

Guvernul a aprobat joi normele de aplicare ale Programului „Prima chirie”. Prin acest program, statul acordă o primă de relocare șomerilor înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, care își schimbă domiciliul la o distanță mai mare de 50 de km pentru a se încadra în muncă.

Conform Guvernului, prima de relocare se acordă la cerere, lunar, pentru o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru cel puțin 12 luni și nu se cumulează cu alte prime de mobilitate, potrivit legii.

Această primă se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către aceștia – dacă sunt persoane singure – sau împreună cu familia, nu depășesc 5.000 de lei/lună.

Prima de relocare este de 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) la noul domiciliu sau reședință, dar nu mai mult de 900 de lei lunar. În cazul în care persoanele aflate în șomaj se încadrează în muncă pe durată mai mică de 12 luni, iar ulterior se schimbă durata încadrării în muncă pe perioadă determinată de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminată, nu beneficiază de aceasta primă.

Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele îndreptățite trebuie să depună la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în evidențele cărora sunt  înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condițiilor menționate în lege, în  termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă. Documentele pot fi trimise şi pe mail.

Programul "Prima chirie" a fost aprobat de Guvern prin Ordonanța de Urgență 6/2017.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră