Noi dezvăluiri din ancheta procurorilor în cazul Colectiv. Efectele pirotehnice, efect devastator

28 Noi 2015 | scris de Cristi Severin
Noi dezvăluiri din ancheta procurorilor în cazul Colectiv. Efectele pirotehnice, efect devastator


"Se utilizează numai în aer liber! Utilizarea greşită poate să ducă la rănire sau la incendiu!”, se menționează în referat că ar scrie pe eticheta artificiilor folosite în noaptea tragediei din Clubul Colectiv. Scrisă doar în limba bulgară, avertizarea a trecut neobservată de către pirotehniști.

Deși societatea responsabilă pentru producerea efectelor pirotehnice i-a asigurat pe organizatori că artificiile folosite sunt "artificii reci", care nu pot aprinde elementele cu care intra in contact, de fapt, în clubul Colectiv, au fost folosite artificii de exterior

Conform referatului procurorilor, instalația a avut "opt elemente pirotehnice au fost montate în spațiul închis, pe stâlpii consolei tehnice de deasupra scenei, grupate 2 câte 2, pe 2 etaje așezate orizontal. Efect: vulcan (de scântei) timp de 15 secunde, la 3 metri”.

Ceea ce a fost și mai tragic este faptul că artificiile n-au funcţionat nici măcar în parametrii descriși de prospect, creând un efect devastator.
"La momentul de maximă dezvoltare a efectelor pirotehnice, acestea au depăşit parametrii de funcționare indicați de producător. Jerbele incandescente propulsate orizontal s-au intersectat, (...) realizându-se astfel impactul cu stâlpul de susținere pe care era atașat burete antifonant”, au consemnat procurorii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră