UPDATE. Monitorizarea României: Raportul Comisiei Europene recomandă reforme ireversibile

25 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Monitorizarea României: Raportul Comisiei Europene recomandă reforme ireversibile

Raportul Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV), realizat de Comisia Europeană, recomandă reforme „ireversibile” în cazul României. Pentru ca monitorizarea să fie ridicată, nu trebuie doar ca reformele să fie durabile, ci și ireversibile.

Într-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană, prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans afirmă: "De-a lungul ultimilor 10 de ani, în calitate de membru al UE, România a făcut progrese majore în realizarea reformelor din cadrul MCV. Tendința pozitivă a României și a românilor de lupta împotriva corupției și de a proteja independența justiției, care s-a remarcat în ultimii trei ani, a continuat și în ultimul an. Ceea ce s-a realizat până în prezent permite concentrarea pe etapele cheie rămase şi pe măsurile care trebuie luate pentru a atinge obiectivele MCV și, prin urmare, pentru a finaliza acest proces important în mandatul actual al Comisiei, în conformitate cu obiectivul stabilit de președintele Juncker. Viteza acestui proces depinde de cât de repede autoritățile române vor lua măsurile rămase într-un mod ireversibil, care să nu pună în discuție progresele realizate până în prezent. Sper că în 2017 vom vedea viteza, determinarea și garanțiile interne pentru a finaliza reformele necesare și pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor ".

Comunicatul subliniază că anumite aspecte cheie, identificate în rapoartele anterioare, rămân restante, astfel încât, în acest raport, Comisia nu poate încă să concluzioneze dacă obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Prin urmare, raportul identifică o serie de recomandări-cheie care să conducă la încheierea procesului MCV. Cele mai multe dintre aceste recomandări se concentrează asupra responsabilității și răspunderii autoritățile române și pe garanțiile interne necesare pentru asigurararea ireversibilităţii rezultatelor.

"Încheierea procesului CVM în cadrul actualului mandat al Comisiei, în conformitate cu obiectivul stabilit de către președintele Juncker, depinde de cât de repede România poate îndeplini recomandările Comisiei, într-un mod ireversibil, și evitarea pașilor greşiţi, care pun sub semnul întrebării progresele realizate până în prezent. Comisia va colabora îndeaproape cu autoritățile române, pentru a oferi sprijin acolo unde este necesar, și va evalua progresele realizate spre sfârșitul anului 2017", se mai arată în comunicat.

Recomandările din acest an, cuprinse în raportul care va fi publicat miercuri, merg în direcția ridicării monitorizării. Ele vizează cele patru jaloane stabilite pentru România: combaterea corupției la nivel înalt și a micii corupții, reforma justiției si buna funcționare a ANI, relatează RFI Romania.

Ordonanțele de urgență propuse de Guvernul Grindeanu privind grațierea şi modificarea Codului Penal sunt menționate în raport fără a se intra în aspectul politic. În unele note de subsol se arată că "proiectele aflate în consultare ar presupune modificări ale dispozițiilor privind infracțiunile de corupție de abuz în serviciu și de conflict de interese, precum și faptul că legea grațierii ar urma să se aplice și persoanelor care au fost condamnate pentru anumite infracțiuni de corupție (...) Cele două proiecte de ordonanțe de urgență prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar putea afecta cadrul juridic privind corupția și rezultatele luptei împotriva corupției".

Comisia avertizează însă că "modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate". Avertismentul este însoţit de o altă notă de subsol în care se arată că "orice versiuni finale adoptate ale celor două proiecte de ordonanțe de urgență, prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017, ar trebui privite din acest punct de vedere".

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ar dori ridicarea MCV în cazul României până la plecarea sa de la Bruxelles, în octombrie 2019. Comisia va evalua progreseale realizate în aplicarea recomandările cuprinse în raportul de astăzi către sfârșitul anului 2017, un nou raport fiind aşteptat în ianuarie 2018.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră