Ministerul Muncii vrea ca angajaţii să poată lucra şi de acasă

10 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ministerul Muncii vrea ca angajaţii să poată lucra şi de acasă

Guvernul vrea legiferarea unui nou contract de muncă, de tip teleworking, respectiv munca de la distanţă, folosind tehnologia informaţiei, un mijloc pentru angajatori de a-şi moderniza organizarea muncii, dar şi unul pentru autonomia sporită a angajaţilor.

”În contextul politicilor sociale europene, MMJS îi propune să încurajeze această formă nouă de organizare a muncii, astfel încât flexibilitatea şi securitatea să meargă mână în mână, iar calitatea locurilor de muncă să fie sporită. iar şansele de integrare a persoanelor cu dezabilităţi pe piaţa muncii să crească”, se arată în răspunsul oferit de Ministerul Muncii agenţiei Mediafax.

Potrivit documentului, o persoană care lucrează prin teleworking va fi orice persoană care lucrează de la distanţă conform folosind tehnologia informaţiei, în cadrul unui contract de muncă în care activitatea de la serviciu ar putea fi efectuată şi în afara sediului sau spaţiilor angajatorului.

Persoanele care vor lucra în regim de teleworking beneficiază de aceleaşi drepturi, garantate prin legislaţia şi prin contractele colective aplicabile, ca şi persoanele similare care prestează activităţi în sediul angajatorului, iar angajatorul va fi răspunzător pentru luarea măsurilor necesare, în special în ceea ce priveşte software-ul, pentru a asigura protecţia datelor utilizate şi prelucrate de persoana care lucrează în regim de teleworking în scop profesional.

Pentru elaborarea proiectului de lege privind teleworking-ul s-a constituit un grup de lucru la nivel de experţi format din reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi ai Inspecţiei Muncii.

"După finalizarea proiectului, acesta va fi pus în dezbatere publică în special cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale şi ai mediului de afaceri. Menţionăm că data de adoptare a proiectului de act normativ este octombrie 2017”, se mai arată în documentul Ministerului Muncii.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră