Ministerul Culturii pune la dispoziție noi fonduri pentru susținerea culturii

04 Mai 2020 | scris de A.A.
Ministerul Culturii pune la dispoziție noi fonduri pentru susținerea culturii

Ministerul Culturii transmite că Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) a lansat pe data de 2 mai 2020, Sesiunea de finanțare a proiectelor editoriale. Bugetul sesiunii III/2020, alocat prin subvenție de la Ministerul Culturii, este de 800.000 de lei și au fost stabilite trei secțiuni în cadrul cărora se pot propune proiecte: carte (inclusiv ediții critice), reviste și publicații culturale, ediții de poezie.

Conform informării AFCN, au fost definite priorități specifice disjunctive, fiind suficientă adresarea unei singure priorități pentru a putea obține punctajul maxim. Criteriile de eligibilitate sunt: contribuția de 10% și tirajul minim obligatoriu (detalii se regăsesc în Ghidul Solicitantului). De asemenea, titluri editate sau reeditate în ultimii 15 ani nu sunt admise pentru finanțare. 

Având în vedere constrângerile bugetare, Consiliul AFCN a decis că nu sunt eligibile revistele publicate de uniunile de creație membre ANUC finanțate în baza legii nr. 136/2015, art. 1 (1). Între 2 și 31 mai a.c., pot propune proiecte, edituri şi redacții de publicații culturale, persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activități editoriale și/sau persoane juridice de drept public. 

Reamintim că prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, a lansat luna trecută, pe 1 aprilie, a doua sesiune a apelului „Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului”. Termenul de depunere este 1 iulie. Prin acest Program se urmărește crearea de locuri de muncă, organizarea de activități de artă contemporană, creșterea numărului de participanți la activitățile culturale, sprijinirea IMM-urilor din sectorul cultural, dezvoltarea de competențe și expertiză la locul de muncă, abordarea inovativă a patrimoniului cultural sau producții referitoare la minorități sociale, etnice și culturale. 

Ministerul Culturii a început procedura pentru alocarea unei sume de 2 milioane de lei din bugetul ministerului pentru a achiziționa lucrări de artă contemporană. Este o soluție de sprijin pentru artiștii români, dar și o investiție pe termen lung, în artă, a statului român, se precizează în comunicatul oficial al ministerului.

Măsurile de finanțare a sectorului cultural – creativ, afectat grav în această perioadă, vin după ce la finalul lunii martie, AFCN a încheiat o altă rundă de finanțare, în valoare de 12.500.000 lei, dedicată proiectelor din domenii precum: arte vizuale, teatru, muzică, dans, artă digitală și noile medii, intervenție culturală, educație prin cultură, promovarea culturii scrise, proiecte cu caracter repetitiv, patrimoniu cultural material, patrimoniu cultural imaterial.

De asemenea, Ministerul Culturii a încheiat, pe 30 aprilie, apelul de finanțare prin programul Acces Online 2020, în valoare de 1.000.000 lei, pentru proiecte culturale digitale. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră