“Lada şi povestea ei”: un dialog despre semne şi simboluri nepreţuite, la simpozionul naţional de la Muzeul Astra din Sibiu

17 Iun 2015 | scris de Cristi Severin
“Lada şi povestea ei”: un dialog despre semne şi simboluri nepreţuite, la simpozionul naţional de la Muzeul Astra din Sibiu
Cea de-a II-a ediţie a Simpozionului Naţional “Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate” reuneşte la Muzeul Astra din Sibiu, în perioada 18-20 iunie 2015, 20 de cercetători, muzeografi şi artişti plastici din Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Sălaj. Participanţii vor prezenta amănunţit povestea lăzilor care provin din toate zonele geografice ale României, multe dintre ele fiind piese importante în colecţii muzeale.
,,Lada şi povestea ei” , tema abordată în simpozion, este un veritabil impuls pentru specialiştii în domeniu. Aceştia au astfel ocazia să planifice un calendar de evenimente pentru viitorul apropiat, care va cuprinde o serie de workshop-uri şi evenimente interactive, de unde publicul va putea înţelege cât de importantă este tradiţia pe care o impune mobilierul pictat şi istoria lui.
Lada, din punct de vedere funcţional, este văzută în zilele noastre ca o rămăşiţă a trecutului. Pe de altă parte, în istoria orală, se mai vorbeşte doar de lada de zestre a bunicii. În trecut, însă cuvântul ladă mai era asociat şi cu lada de grâne, de vecinătate, de breaslă, sau de biserică.
Nu întâmplător, simpozionul se va desfăşura la Casa Artelor! În Casa Artelor, nr. 21, Piaţa Mică are loc expoziţia ,,Povestea lăzilor săseşti”, unde sunt expuse 50 de piese de mobilier săsesc.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră