Scandalul HEXI PHARMA. Uniunea Judecătorilor vrea să ştie ce-au făcut procurorii cu informările SRI

17 Mai 2016 | scris de Mara Răducanu
Scandalul HEXI PHARMA. Uniunea Judecătorilor vrea să ştie ce-au făcut procurorii cu informările SRI

Astfel, UNJR arată că investigatiile de presa care vizeaza scandalul Hexi Pharma au „scos la iveala nu doar posibile acte de coruptie extinse pe o lunga perioada de timp, ce ar intra in competenta DNA, dar si acte cu consecinte extrem de grave si pe termen lung privind viata si sanatatea cetatenilor romani, fapte a caror investigare intra in competenta altor parchete”, fapt pentru care a solicitat CSM-ului sa se stabileasca „ce a facut justitia in toti acesti ani pentru a preveni aceasta situatie infricosatoare pentru orice om care se interneaza in spital”.


Judecatoarea Girbovan subliniază că implicarea Consiliului Superior al Magistraturii in transparentizarea modului in care parchetele au actionat cu privire la problema dezinfectantilor folositi in spitale este cu atat mai importanta cu cat „CSM-ul are datoria de a prezerva increderea publicului in justitie”. De asemenea, presedintele UNJR arata ca, avand in vedere consecintele extrem de grave generate pentru sanatatea populatiei, si faptul ca SRI a declarat ca a trimis informari organelor abilitate despre problema dezinfectantilor, CSM trebuia sa fie proactiv si sa comunice deja public ce au facut parchetele cu acele informari de la SRI: „CSM trebuie sa solutioneze cu celeritate aceasta cerere, deoarece romanii au dreptul sa stie ce s-a intamplat cu acele informari de la SRI trimise parchetelor, care ar fi putut evita mii de imbolnaviri si decese”.

Prezentam in continuare comunicatul UNJR:

„Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a solicitat plenului CSM pe data de 16 mai 2016 sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru a verifica si comunica public modul in care parchetele au valorificat 'datele si informatiile' primite in ultimii 10 ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma, fapte 'referitoare inclusiv la posibile licitatii trucate si diluarea de mii de ori a dezinfectantilor vanduti spitatelor'.

SRI a recunoscut intr-un comunicat public din data de 9 mai 2016 ca numai in ultimii cinci ani a trimis beneficiarilor legali peste 100 de informari despre 'chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti', informari in care 'au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara', se arata in scrisoare.

SRI este obligat prin legea sa de functionare (14/1992, art. 11) ca, in cazul in care din verificarile si activitatile specifice 'rezulta date si informatii care indica pregatirea sau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, acestea sunt transmise organelor de urmarire penala'.

'Din comunicatul SRI mai sus mentionat reiese evident ca acesta a luat la cunostinta despre «date si informatii din care se indica pregatirea sau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala». SRI insusi face legatura de cauzalitate intre diluarea dezinfectantilor si infectiile nosocomiale, infectii care conduc la imbolnaviri si decese', au spus judecatorii.

'Aceasta realitate inspaimantatoare a fost constatata recent si de un control al Ministerului Sanatatii, in urma caruia toate interventiile chirurgicale au fost sistate in mai multe spitale', mai spun judecatorii.

Un raport al Comisiei Europene din 2012 arata ca in Romania au loc anual peste 60.000 de morti evitabile, decese care ar putea fi evitate daca standardele din spitale ar fi la parametri optimi.

'Valorificarea de catre parchete a informarilor trimise de catre SRI ar fi putut preveni si evita imbolnavirea si moartea a mii de romani in ultimii 10 ani', spun judecatorii.

'Medici si pacienti, deopotriva, sunt ingroziti ca de 10 ani au folosit apa pe post de dezinfectanti in spitale, motiv pentru care, in mod legitim, se naste intrebarea ce a facut justitia in toti acesti ani pentru a preveni aceasta situatie infricosatoare pentru orice om care se interneaza in spital', mai sustin acestia.

Rolul CSM-ului de garant al independentei justitiei ii impune si obligatia de a prezerva increderea publicului in justitie.

'Avand in vedere importanta deosebita a acestei teme pentru fiecare cetatean, intensa ei mediatizare si dezbaterea publica, precum si potentialul de directionare a emotiei publice catre culpabilizarea justitiei', judecatorii au solicitat CSM-ului ca, dupa verificarea parchetelor, sa transmita public cetatenilor urmatoarele informatii de interes public:

1. Cate date si informari legate de posibila activitate infractionala a firmei Hexi Pharma a trimis SRI catre parchete in ultimii 10 ani.

2. Spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date si informari, cand au fost transmise, daca au fost deschise dosare penale in urma acestora si care e stagiul dosarelor.

Investigatia de presa a scos la iveala nu doar posibile acte de coruptie extinse pe o lunga perioada de timp, ce ar intra in competenta DNA, dar si acte cu consecinte extrem de grave si pe termen lung privind viata si sanatatea cetatenilor romani, fapte a caror investigare intra in competenta altor parchete.

'Acest gen de fapte nu poate fi ignorat, trecut cu vederea sau minimalizat', arata judecatorii. 'Dincolo de ancheta penala demarata in ultimele zile, fiecare cetatean are dreptul sa stie cum au actionat institutiile in raport cu competentele ce le revin, pentru a preveni sau combate rapid faptele ce au iesit la iveala acum in urma unei investigatii jurnalistice'.

'Fiecare autoritate si fiecare institutie are datoria morala fata de fiecare cetatean al acestei tari sa isi faca un autocontrol sub acest aspect si sa comunice rezultatele acestuia in mod pe deplin onest si transparent. Iar justitia este prima chemata sa faca acest lucru', mai sustin acestia.

CSM are atat obligatia legala cat si 'obligatie morala fata de fiecare cetatean, care are dreptul sa stie cum actioneaza institutiile statului, atunci cand viata sa este amenintata de coruptie, neglijenta sau actiuni criminale', argumenteaza judecatorii.

Justitia este putere separata in stat si este un serviciu public, iar rolul sau constitutional este acela de aparator al respectarii legalitatii, iar pentru indeplinirea acestui rol este responsabila in fata cetatenilor.

Acest lucru a fost recunoscut chiar de purtatorul de cuvant al CSM, care a spus: 'Transparenta institutionala si comunicarea autentica se numara printre obiectivele prioritare de dezvoltare a sistemului judiciar si Consiliului Superior al Magistraturii. (...) constientizand tot mai profund ca justitia nu trebuie considerata doar o putere, o autoritate, ci un serviciu public in slujba cetateanului, (...) am invatat nu doar despre ce si cum sa comunicam, ci mai ales de ce sa comunicam: pentru ca cetatenii sa cunoasca felul in care justitia functioneaza, pentru a le proteja drepturile si libertatile, pentru a aduce justitia mai aproape de cetatean, pentru a castiga increderea publicului ca in Romania avem un sistem judiciar performant si independent, conditii inerente statului de drept'.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania impartaseste pe deplin aceasta viziunea a Consiliului si de aceea a solicitat membrilor CSM sa puna in practica principiile enuntate generos la nivel teoretic.

'Pentru ca justitia are rolul de a proteja drepturile si libertatile fundamentale ale omului, intre care cele dintai sunt dreptul la viata si la sanatate, si pentru ca, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, CSM-ul are datoria de a prezerva increderea publicului in justitie, solicitam Consiliului Superior al Magistraturii sa comunice public cate date si informari a trimis SRI la parchete in ultimii 10 ani despre firma Hexi Pharma si ce s-a intamplat cu aceste informari', si-au incheiat judecatorii solicitarea lor catre CSM.

'Avand in vedere consecintele extrem de grave generate de problema dezinfectantilor pentru sanatatea populatiei, iar SRI a declarat ca a trimis informari organelor abilitate despre aceasta, CSM trebuia sa fie proactiv si sa comunice deja public ce au facut parchetele cu acele informari de la SRI. CSM trebuie sa solutioneze cu celeritate aceasta cerere, deoarece romanii au dreptul sa stie ce s-a intamplat cu acele informari de la SRI trimise parchetelor, care ar fi putut evita mii de imbolnaviri si decese', a spus judecator Dana Girbovan, presedintele UNJR”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră