Joia Sfântă: Papa Francisc s-a închinat și a spălat picioarele unor tineri refugiați dintr-un centru de primire

24 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Joia Sfântă: Papa Francisc s-a închinat și a spălat picioarele unor tineri refugiați dintr-un centru de primire

Arhiepiscopului Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, a declarat că Papa s-a închinat în fața a doisprezece refugiați și le-a spălat picioarele în semn de slujire și atenție față de condiția lor”.

În nota de presă, mons. Fisichella evidențiază și valoarea simbolică pe care papa Francisc o întipărește vizitei sale la Centrul de primire a refugiaților din Castelnuovo di Porto și gestului de umilire de a spăla picioarele refugiaților.

Prin aceasta, afirmă prelatul, Sfântul Părinte ”vrea să ne spună că e necesară o atenție cuvenită celor mai slabi în acest moment istoric; că suntem chemați cu toții să le restituim demnitatea fără a recurge la subterfugii. Ne sprijină să privim spre sărbătoarea Paștelui cu ochii celui care face din credința sa o viață trăită în slujirea celor care poartă întipărite pe chipul lor semnele suferinței și ale violenței. Mulți dintre acești tineri nu sunt catolici”.

Semnificația gestului făcut de papa Francisc, continuă arhiepiscopul, ”arată calea respectului drept calea principală pentru pace , înseamnă a ne da seama că există o altă persoană alături de fiecare dintre noi, o persoană care merge împreună cu mine, suferă împreună cu mine, se bucură împreună cu mine. O persoană pe care, într-o zi, pot să contez pentru a găsi sprijin. Spălând picioarele refugiaților”, încheie mons. Fisichella, papa Francisc cere respect pentru fiecare dintre ei”.

În fiecare an, la liturghia celebrată în Joia Mare, preoții, inclusiv Papa, spală picioarele a 12 persoane, amintind de gestul de iubire și umilință pe care Iisus l-a făcut pentru cei 12 apostoli ai săi, conform Evangheliei.

Cei 11 refugiați aleși pentru această ocazie au fost trei femei și opt bărbați cu vârste  între 20 și 37 de ani, dintre care patru nigerieni catolici, trei eritreeni copți, trei musulmani din Mali, Siria și Pakistan și un indian de confesiune hindusă. Cel de-al 12-lea ales pentru această ceremonie a fost un angajat al centrului de refugiați.

Centrul pentru refugiați din Castelnuovo di Porto adăpostește 892 de persoane din 25 de țări.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră