Iohannis, despre sancţiunile CEDO: Nu va fi niciun fel de amendă pentru situația din închisori

24 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Iohannis, despre sancţiunile CEDO: Nu va fi niciun fel de amendă pentru situația din închisori

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi seară, la Strasbourg, că nici nu se pune problema unor presiuni sau a unei amenzi a CEDO de 80 de milioane de euro cu privire la situația din închisorile româneşti.

Şeful statului spune că a discutat pe această temă cu președintele CEDO, președintele Comisiei de la Veneția și secretarul general al Consiliului Europei despre proiectul privind grațierea.

''Nu există aşa ceva şi nu va fi niciun fel de amendă. (...) 80 de milioane nici nu poate fi vorba. Amenzile nu se dau pauşal'', a spus Iohannis, conform mediafax.ro

''În nici un caz nu poate fi aşa ceva aplicat la România. Nu ştie nimeni câţi deţinuţi ar avea dreptul la o compensaţie. Aceste calcule, pe bune, nu le-a făcut încă nimeni. Deci, haideţi să aşteptăm să vedem ce doreşte CEDO de la noi, să ne apucăm de treabă, să elaborăm un pachet serios pentru România şi atunci nu va fi nicio amendă. Rezolvăm problema acasă", a continuat el.

Iohannis a mai spus că decizia-pilot a CEDO privind regimul de detenţie din închisorile româneşti va fi publicată în următoarele luni, România având apoi încă în jur de un an şi jumătate pentru a lua măsuri de remediere a deficienţelor.

Deşi speră la "o abordare rațională din partea Guvernului, a majorității parlamentare", şeful statului admite că are un plan B dacă Guvernul va adopta ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului Penal. 'Evident că am un plan B, dar nu vi-l spun astăzi", a spus Iohannis.

Avertisment pentru Guvern: Nimeni să nu se joace cu securitatea națională

Şeful statului a transmis şi un mesaj Cabinetului Grindeanu, care elaborează proiectul de buget pe 2017, cerându-i să nu taie din bugetele instituţiilor responsabile cu securitatea naţională. 

"Pentru mine, vă spun sincer, un punct extrem de important va fi bugetul pe securitate națională și asta nu înseamnă numai armată. Securitatea națională este asigurată de forțele armate care sunt: Armata, forțele MAI, serviciile secrete și o să mă uit cu foarte, foarte mare atenție pentru că, indiferent de jocurile politice, cu securitatea națională nu are voie să se joace nimeni, nici măcar cei care au impresia că ei conduc acum lucrurile, fiindcă dacă intrăm în zona de revanșisme politice, de tăieri de bugete numai așa, să arătăm cine are ultimul cuvânt, cred că am face o mare, mare eroare. Mă refer la situația în care vom avea un proiect și o să analizez cu foarte mare atenție toate bugetele pe toate instituțiile care se ocupă de securitatea națională", a spus Iohannis, conform agerpres.ro.

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră