EXCLUSIV. Ion Cristoiu: Nu exclud o mare şmecherie a PSD ca să-i pună în braţe administrarea ţării lui Iohannis

10 Noi 2015
EXCLUSIV. Ion Cristoiu: Nu exclud o mare şmecherie a PSD ca să-i pună în braţe administrarea ţării lui Iohannis
Analistul politic Ion Cristoiu face pentru mariustuca.ro o radiografie a ultimelor zile, de la demisia premierului Ponta până la consultările de la Cotroceni, devoalând dedesubturile acestei crize politice şi arătând cine sunt învinşii şi cine vor fi învingătorii.

Sunt dispuşi parlamentarii, ca printr-un acord, cum a propus PNL, să demisioneze şi să se ajungă la anticipate?
Dacă observaţi, în aceste zile avem o zburdălnicie de vorbe inutile. Caragiale le ura. Caţavencisme. Adică revoluţie, crapă ţara, clasa politică trebuie resetată, să o luăm de la capăt. Sunt cuvinte mari. Nici măcar Lenin nu a putut să o ia de la capăt că a înfiinţat un serviciu secret. Nici Ceauşescu, nici comuniştii nu au luat-o de la capăt că aveau şi ei Marea Adunarea Naţională, tot un fel de Parlament. Deci nu există de la capăt. Şi de la care capăt? De la Imperiul roman, de la Evul Mediu? E o prostie asta. Sunt cuvinte mari. Cum să resetezi clasa politică, alegerile pentru că sunt aceiaşi politicieni. Nu pot să dau o lege ca să candideze numai cei care nu au candidat niciodată. 2. Domnii de la PNL sunt inconştienţi. Dacă sunt alegeri anticipate le câştigă PSD. De ce? Noi avem o foarte mare problemă. Noi, jurnaliştii, trăim într-un bordel mediatic. Adică avem o suprafaţă mică din această ţară alcătuită din Casa presei libere , Palatul Cotroceni, Palatul Victoria şi Palatul Parlamentului. Avem impresia că tot ce se întâmplă aici, în centrul Bucureştiului, se întâmplă în toată ţara. Dacă raportăm câţi au ieşit -maxim 60.000 cu totul,  la numarul de alegători, aceştia din urmă sunt vreo 14 milioane. În timpul acesta cele 14 milioane bombăne împotriva a ceea ce se întâmplă în ţară. Reamintesc că FSN a câştigat în mai 1990 din cauza Pieţii Universităţii. Eu am fost în Piaţa Universităţii şi vă spun că până la urmă tot la vot trebuie să mergem. La vot se vor pronunţa bombănitorii, nu aştia din piaţă. Ei nu vor ieşi pentru că oricum nu cred în vot. Cei 60.000, 100.000 nu vor ieşi la vot pentru ca sunt scârbiţi, nu cred în vot. Ce să ieşim, altă mizerie, vor spune. Şi vor ieşi restul. Iar ăia spulberă.

În acest caz, PSD ar proceda corect renunţând la desemnarea unui nou premier?
Nu. Cred că actuala conducere a PSD în frunte cu Liviu Dragnea se scaldă într-o uriaşă iluzie şi anume că România reală este cea de la televiziunile de ştiri, din ziare şi din Piaţa Universităţii. În consecinţă, electoratul PSD nu e acesta. Oricum, orice ar face PSD acum şi Liviu Dragnea nu reuşesc să câştige electoratul care nu e al lor. Electoratul lor este altul. E alcătuit din oameni care merg la serviciu, conservatori. Fac o paranteză. E acelaşi lucru ca în Turcia. De ce de atâţia ani este Erdogan? Pentru că Turcia adevărată este cea a lui Erdogan, nu este cea de la Istanbul, din Piaţa Taksim unde ăia dau cu bolovanii în poliţie. Sigur, ăia sunt mai spectaculoşi, dar votul este dat de fapt de România profundă, care acum tace, se uită şi zice că oricum mă duc la vot. Din punctul acesta de vedere este o greşeală enormă. PSD nu a existat în aceste zile. Trebuia să existe măcar ca figuraţie. Da, domnule noi avem majoritatea, propunem un premier. Nu exclud nici o mare şmecherie, că îi cunosc pe pesedişti, şi anume să-i pună în braţe lui Klaus Iohannis administrarea ţării. Deocamdată, să vedem dacă Klaus Iohannis muşcă din această nadă. El va face şi guvernul şi va pune şi premierul. Peste o lună când vor fi zăpezi toată lumea se va duce la Cotroceni pentru că el răspunde de zăpezi. Cred că PSD sigur trebuia reformat, în sensul de a avea mai puţini ghiorţani, mai puţini corupţi, dar a crede că PSD va cuceri GDS şi Revista 22 şi Freedom House este o iluzie. Mai degrabă creau ei Freedom House decât ceilalţi.

Să fie vorba de un test prin care PSD vrea să-şi mărească baza de alegători?
Dau mereu exemplul lui Tsipras în Grecia. La noi s-a tratat acel fenomen că ar fi comunist. Într-adevăr, foarte mulţi tineri din Grecia au simpatizat şi simpatizeazează pentru că partidul lui Tsipras chiar este sincer în ceea ce este. Marea problemă a României de astăzi este că noi nu avem un partid la stânga PSD. Acest partid a monopolizat stânga în mod absolut aberant. Nu există nicăieri în lume aşa ceva unde sunt partide social-democrate apropiate de centru, partide ecologiste, partide comuniste şi chiar partide mult la stânga, care ar fi preluat piaţa. Aceste partide ar fi fost purtătoarele de cuvînt ale acestor tineri nemulţumiţi, care ar fi criticat sistemul, capitalismul. Uitati-vă la Partidul Laburist din Marea Britanie. A venit la conducere un admirator al lui Marx. Ori noi am avut un PSD care a fost şi este liberal. Culmea, la acest tineret se dezvoltă o revoltă antisistem dacă nu de tip legionar, măcar comunist. Comuniştii pun la îndoială. Deci nu au ce să cucerească. Ce electorat să cucerească din acest punct de vedere? În politică, ca şi pe scenă, nu poţi să joci teatru dacă nu eşti sincer. Nu poţi să fii de stânga dacă nu crezi în stânga. Stânga, mai ales, presupune o uriaşă credinţă în stânga. Nu poţi să mimezi stânga din Mercedes. Nu e vorba de sărăcie. Eu aveam o expresie. În momentul în care eşti multimilionar nu mai poţi să scrii versuri ca Eminescu. Nu ai cum, ai alte probleme. Oameni care administrează moşii, feude , mecedesuri, vile, iahturi, cum să fie de partea poporului, a amărâtului? Trebuie un partid socialist, muncitoresc la stânga PSD, care ar obliga şi PSD să fie mult mai modern, care ar candida la alegeri, a0r câştiga şi ei şi s-ar face o coaliţie de stânga.

Sunt şanse până la alegeri să apară un astfel de partid?

Nu există şanse dintr-un singur motiv. Orice politician care vine să candideze depinde de banii altora. Să fim serioşi. Îl cunosc pe Nicuşor Dan. E băiat simpatic câtă vreme nu face politică. În momentul în care va candida, va avea nevoie de corturi. Corturile costă. Deci corupţia electorală, sancţionată acum de DNA este inevitabilă. De exemplu domnul acela de la Buzău, şi cunosc bine realitatea, era preşedintele Consiliului Judeţean. I s-a trimis de la centru, de către PNL, nişte candidaţi. Aceşti candidaţi trebuiau să meargă prin judeţ. Şi cu ce să meargă? Cu maşini. Dar maşinile merg cu benzină şi costă. Omul ăla avea două posibilităţi: să dea de la el din buzunar sau să fure. Orice tip care vrea să intre acum în politică trebuie să aibe un spot publicitar. Cu ce îl face? Noi nu avem, ca în alte ţări, trusturi care să întreţină această clasă politică şi aceste partide. Şi atunci campaniile electorale sunt nişte forme de corupţie politică. Indiferent cine va veni, şi Apostolul Pavel dacă va candida, se corupe mâine pentru că până la urmă trebuie să adune lume, să pună panouri şi totul costă. Dacă îl costă, se adresează unui om de afaceri care om de afaceri spune “da, dar când ajung eu, mă ajuţi”. Acestea sunt iluzii cu partidele de pe Facebook sau partidul Monicăi Macovei, care şi ea va avea nevoie să se ducă la Fălticeni. Cu ce pleacă de la Bucureşti? Că şi bicicleta costă pentru că ai nevoie de cauciucuri.




 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră