Interlopul Sandu Geamănu, șeful escrocilor care făceau bani prin metoda "Accidentul". Polițiștii au descins la Penitenciarul Giurgiu. Adjunctul închisorii, dus la audieri

27 Oct 2015
Interlopul Sandu Geamănu, șeful escrocilor care făceau bani prin metoda
Percheziții de amploare, în această dimineață, ale poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Anchetatorii au descins la trei adrese din Capitală şi la Penitenciarul Giurgiu, unde sute de poliţişti au percheziţionat aproape toate celulele. Directorul adjunct al Penitenciarului Giurgiu, mai mulţi gardieni şi deţinuţi din grupul liderului interlop Sandu Geamănu vor fi ridicaţi şi duşi la audieri, într-un dosar privind înşelăciuni prin metoda "Accidentul".
 
"La data de 27 octombrie a.c., peste 500 de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pun în aplicare 3 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti şi unul într-un penitenciar din judeţul Giurgiu, într-un dosar privind săvârşirea mai multor infracţiuni de înşelăciune prin metoda accidentul.
 
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2014 – 2015, persoanele vizate ar fi înşelat mai mulţi cetăţeni români. Acestea şi-ar fi asumat calităţi false şi ar fi pretins persoanelor vătămate diferite sume de bani, invocând implicarea celor apropiaţi în accidente de circulaţie soldate cu victime umane.
 
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la 100.000 de euro", se arată în comunicatul DGPMB.
 
Potrivit documentului, urmează să fie puse în executare 58 de mandate de aducere, iar cei în cauză vor fi conduşi, pentru audieri, la sediul Secţiilor 22 şi 25, din Capitală.
 
Atenție la metoda "Accidentul". Ce recomandă Poliția 
 
Metoda "Accidentul" vizează în special persoanele în vârstă și constă în următoarea practică: infractorii se dau drept avocaţi, poliţişti, procurori sau medici şi solicită telefonic bani, susţinând că rude apropiate ale acestora (fiica, fiu etc) au fost implicate în accidente rutiere şi au nevoie urgentă de bani pentru a scăpa de pedeapsă sau pentru a plăti spitalizarea.
 
Victimele sunt "convinse" la telefon să trimită suma de bani prin intermediul serviciilor de transfer financiar (MoneyGram, Western Union etc) pe numele unei anumite persoane, dar au fost şi situaţii în care infractorul (sau complicele) s-a prezentat la domiciliul victimei pentru a ridica banii.
 
De remarcat este faptul că pentru a fi convingători, infractorii oferă victimei detalii despre persoanele pe care pretind că le reprezintă (numele fiicei sau a fiului, locul unde se află, etc) detalii pe care aceştia le obţin anterior din diferite surse (reţele de socializare, de la vecini – care oferă în mod involuntar aceste date, etc).
 
Pentru a nu deveni victima unor infractiuni de acest gen, oamenii legii recomandă:
 
- nu primiti in locuinta persoane care pretind ca sunt de la diverse societati comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decat dupa ce verificati actul de identitate si legitimatia de serviciu. Nu le furnizati acestora informatii despre membrii familiei sau despre vecini.
 
- nu oferiti date personale despre dumneavoastra, rude sau vecini apropiati, daca sunteti abordati direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse castiguri sau de catre indivizi care sustin ca sunt reprezentanti ai unor companii de telefonie, cablu sau banci.
 
- in cazul in care sunteti contactati de persoane care pretind a fi o ruda apropiata sau sustin ca suna din partea acesteia si pretind ca au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier in care ar fi fost implicata, politistii recomanda sa nu dati curs solicitarii, in ciuda impulsului imediat cauzat de reactia emotionala.
 
- verificati daca ruda in cauza a fost implicata intr-un eveniment rutier, cereti date despre unitatea medicala, de Politie sau Parchet unde s-ar afla aceasta si sunati pentru confirmare sau sunati chiar persoana in cauza pe numarul acesteia. In astfel de situatii, reprezentantii Politiei sau Parchetului nu retin telefoanele mobile.
 
- daca sunteti contactat de catre cineva care va apeleaza in numele unei rude apropiate, solicitati-i acestuia o intalnire directa si anuntati politia la numarul de urgenta 112 pentru a va acorda sprijin si nu mergeti la aceste intalniri decat insotiti reprezentantii politiei. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră