Fatima 1917-2017: Papa i-a ridicat la rangul de sfinți pe Francisco și Jancita, cei mai tineri sfinți din istoria Bisericii Catolice

13 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Fatima 1917-2017: Papa i-a ridicat la rangul de sfinți pe Francisco și Jancita, cei mai tineri sfinți din istoria Bisericii Catolice

Francisco Marto și sora sa, Jacinta, doi dintre cei trei păstorași, care au avut bucuria revelației de șase ori a Fecioarei Maria în cursul anului1917 la Fatima, au fost declarați sfinți, sâmbătă, de Papa Francisc în timpul unei liturghii în aer liber desfășurate la sanctuarul de la Fatima, informează AFP.

Preafericiții Francisco și Jacinta, decedați la vârsta de zece, respectiv nouă ani, sunt cei mai tineri sfinți din istoria Bisericii Catolice care nu au murit martiri.
Peste 500.000 de pelerini și-au petrecut noaptea la Fatima sub cerul liber, în timp ce alții s-au îngrămădit în zori la sanctuar, purtând la braț scaune pliante sau steagul țării lor, notează AFP 

”Îi avem în fața ochilor pe sfântul Francisc Marto și pe sfânta Iacinta, pe care Preacurata Fecioară i-a introdus în imensa mare a Luminii lui Dumnezeu pentru a-L adora”: a spus papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată sâmbătă, 13 mai 2017, la sanctuarul de la Fatima, transmite Radio Vatican.

Lui Francisco, Jacinta și verișoarei lor Lucia dos Santos , Fecioara Maria li s-a arătat pentru prima oară la 13 mai 1917, în zona Cova da Iria (Portugalia).

”Și, conform cuvintelor Luciei, cei trei privilegiați s-au trezit în lăuntrul Luminii lui Dumnezeu care radia din Maica Domnului. Ea îi învăluia în mantia de Lumină pe care Dumnezeu I-o dăduse. Așa cum cred și simt mulți pelerini, dacă nu chiar toți, Fatima este tocmai această mantie de Lumină care ne învăluie, atât aici, cât și în orice alt loc de pe Pământ, atunci când ne refugiem sub ocrotirea Fecioarei Mare pentru a-i cere, cum ne învață Salve Regina, „arată-ni-l nouă pe Isus”, a spus papa Francisc la  Sfânta Liturghie de canonizare a Fericiților Francisc Marto și Iacinta Marto, transmite Radio Vatican. 

Mesaje profetice

Copiii proveneau din familii modeste, erau analfabeți și au fost purtători ai mesajelor profetice încredințate de Fecioara Maria.  

În ultima sa apariție, la 13 octombrie 1917, Fecioara  a transmis păstorilor un mesaj profetic împărțit în trei secrete. Primele două au fost încredințate de sora Lucia unui episcop în 1941 și au fost făcute publice de către Papa Pius al XII-lea în 1942. Primul secret, unde ea descria ''o mare imensă de foc cu demoni și suflete'', ar evoca viziunea iadului. Al doilea ar fi anunțat un război mai rău decât cel care era în curs, fiind vorba probabil de al Doilea Război Mondial.

Vizionara a încredințat al treilea secret în 1944 lui Pius al XII-lea cu recomandarea de a nu-l face public decât după 1960. Potrivit Vaticanului, care l-a dezvăluit abia în 2000, acesta conținea o viziune profetică a atacului împotriva lui Ioan Paul al II-lea în 1981, în Piața Sf. Petru din Roma.

Francisco a murit în 1919 și Jacinta la mai puțin de un an după, ambii fiind victime ale ''gripei spaniole'' care devasta Europa. Lucia, care a devenit călugăriță a Ordinului Carmelitelor, a murit în 2005, la 97 de ani. Procesul de beatificare a acesteia a fost inițiat în 2008.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră