În noaptea de joi spre vineri, 22 de refugiaţi, din care 13 copii, s-au înecat în Marea Egee

30 Oct 2015
În noaptea de joi spre vineri, 22 de refugiaţi, din care 13 copii, s-au înecat în Marea Egee
Cel puţin 22 de imigranţi, din care 13 copii, s-au înecat în noaptea de joi spre vineri, în largul insulelor greceşti Kalymnos şi Rhodos în două naufragii ale vaselor venite din Turcia, atestând o „tragedie umanitară”, care este o ruşine pentru Europa, potrivit premierului grec Alexis Tsipras, transmite AFP. În largul Kalymnos, corpurile a 19 imigranţi au fost descoperite vineri de dimineaţă, din care şase femei, opt copii – chiar bebeluşi, victime ale naufragiului din timpul nopţii al unui vas în care se aflau, potrivit primelor probe, aproximativ 150 de persoane, a indicat poliţia portuară.

Salvatorii au putut primi 138 de persoane ce au supravieţuit şi continuau cătuarea eventualilor dispăruţi. Mai la sud, în largul insulei Rhodes, naufragiul unei alte ambarcaţiuni a provocat înecul a trei persoane: o femeie, un copil şi un bebeluş. Trei alte persoane sunt date dispărute şi sunt căutate. Şase pasageri au putut fi salvaţi. Aceste drame se adaugă unei serii de naufragii înregistrate, miercuri, săptămâna aceasta, în largul insulelor Lesbos şi Samos, al căror bilanţ, încă provizoriu, a ajuns, joi seara, la 17 morţi din care 11 copii.

 Bilanţ luna octombrie: 67 de morţi, majoritatea copii

Doar într-o singură lună, octombrie, bilanţul victimelor exodului spre Europa în apele greceşti ale Mării Egee este de 68 de decese, în majoritate copii, potrivit AFP, pe baza datelor furnizate de poliţia portuară greacă. În faţa acestor drame, care atestă o „tragedie umanitară” în curs „îmi este ruşine ca lider european pentru incapacitatea Europei de a-şi apăra valorile şi nivelul dezbaterii”, a reacţionat în faţa Parlamentului primul ministru de extremă stânga, Alexis Tsipras.

El a cerut UE să condamne oficial soluţia aleasă de unele state membre ale UE de a ridica ziduri şi bariere, de a închide frontiere, evocând în acest sens Ungaria, şi a pledat pentru deschiderea canalelor legale spre Europa pentru refugiaţi „faţă de reflexele fobice şi rasiste”.

 Egeea să nu devină un cimitir

„Prima noastră obligaţie este de salva vieţile şi de a nu permite ca Egeea să devină un cimitir (...) pentru asta nu cerem un euro partenerilor” , a spus premierul grec, interpelat de opoziţia de dreapta, care îi reproşează politica porţilor deschise în privinţa crizei refugiaţilor.

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU şi-a exprimat, joi, profunda îngrijorare cu privire la „deteriorarea condiţiilor meteorologice” , ceea ce agravează soarta imigranţilor. De la începutul anului, peste 560.000 de imigranţi şi refugiaţi au sosit în Grecia pe mare, dintr-un total de peste 700.000 sosiţi în Europa pe Marea Mediterană, potrivit Organizaţiei internaţionale pentru imigranţi, care subliniază că peste 3.200 de persoane au pierit traversând Mediterana.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră