Controale în România. Mulți directori de școli şi-au amintit, după tragedia din Colectiv, că nu au autorizaţie de la pompieri

10 Noi 2015
Controale în România. Mulți directori de școli şi-au amintit, după tragedia din Colectiv,  că nu au autorizaţie de la pompieri
Tragedia de la Clubul Colectiv a arătat încă o dată că, în România, avizele de la pompieri sunt un fel de „Fata Morgana“ în instituţiile de învăţământ şi nu numai. Mai exact, nimeni nu ştie în acest moment câte instituţii de învăţământ nu au aviz de la pompieri. Directorii nu au actualizat baza de date, iar ministerul le-a dat termen limită o săptămână să clarifice situaţia. Primele informaţii arată că 93% dintre şcoli nu au avizul de la ISU. Instituţiile care nu au autorizaţie ar putea primi una provizorie.

Şcolile funcţionează fără aviz de la pompieri 

"Este atât o problemă de coerenţă a reglementărilor, cât şi o problemă de asumare a responsabilităţii. Aceste lucruri trebuie să fie soluţionate în cel mai scurt timp. În acest sens, în prima etapă suntem deja în analiza tuturor reglementărilor pentru a asigura această coerenţă legislativă. (...) Avem tot felul de reglementări care nu sunt întotdeauna coerente. În acelaşi timp, echipe mixte, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) şi vom vedea dacă mai sunt şi alţi factori care trebuie implicaţi în acest proces vor realiza o analiză de risc complexă din perspectiva riscului la incendii, riscului la incendiu şi riscului seismic", a spus astăzi premierul interimar.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat  că avizele necesare funcționării lipsesc nu numai pentru multe dintre școli, ci și pentru unele universități și instituții publice. „Având în vedere numărul mare de instituţii care nu au aceste autorizaţii, se impune reglementarea unei situaţii tranzitorii, un fel de autorizare provizorie care să verifice cele mai importante elemente, cum ar fi planul de evacuare din şcoli, dar nu este singurul element pe care îl avem în atenţie, pentru că lucrurile trebuie începute de undeva", a explicat premierul interimar.

CLUBURILE LUATE LA PURICAT

Autorităţile au început ample controale la toate cele 60 de cluburi, baruri şi puburi din Bucureşti şi alte judeţe, care au şi program de noapte. Cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă verifică firmele care lucrează cu obiecte pirotehnice, iar cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe, împreună cu inspectorii de la Protecţia Consumatorilor şi cu jandarmii vor verifica dacă se respectă normele de Prevenire şi Stingere a Incendiilor, dacă există suficiente extintoare şi căi de acces.

NICI ŞCOLILE?

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă la Guvern, din cele 19.000 de școli din România, doar 7% au autorizație cu privire la protecția contra incendiilor. "Din cele 19.000 de școli din România, doar 7% au autorizație (...), cu privire la protecție contra incendiilor", a spus Cîmpeanu, care este și ministru al Educației.

Marţi, fostul ministru de Interne Vasile Blaga spunea că trebuie verificate toate instituţiile statului, jumătate dintre şcoli neavând aceste autorizaţii de securitate la incendii. "Dacă mergem şi verificăm toate instituţiile statului jumătate dintre şcoli funcţionează ilegal din acest punct de vedere (al securităţii contra incendiilor n.r). Ştiu precis că la un moment dat nici Sala Palatului nu îndeplinea astfel de condiţii acolo. Ar trebui să respectăm cu toţii legea, iar aprobările să fie date în cunoştinţă de cauză. Chiar dacă sunt pe proprie răspundere, trebuie să fie verificate ulterior", a spus atunci Blaga.

Tot în conferinţa de la Guvern, secretarul de stat Raed Arafat a spus că sunt în desfășurare controalele în cluburi și a atras atenția că acestea trebuie să își numere clar clienții. "Dacă prindem un club sau o discotecă care depășeste cifrele prevăzute prin autorizație, o închidem pe 60 de zile și o să amendăm între 30 și 100.000 de lei, așa cum prevede legea. (...) Vor fi controale și astăzi, și mâine, și poimâine, continuu", a explicat Arafat.

NICI SPITALELE?

La rândul său, întrebat câte spitale sunt fără autorizaţie de la pompieri, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a răspuns că sunt în evaluare și săptămâna viitoare va fi făcut public acest bilanț.

NICI STADIOANELE?

Finanțatorul echipei de fotbal Steaua București, Gigi Becali, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, după ce meciul cu FC Botoșani nu s-a putut organiza în Capitală din cauza problemelor de securitate de la Arena Națională, că doar două stadioane din țară au aviz de la ISU pentru securitate la incendiu, Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca și Municipal din Drobeta-Turnu Severin.

"ISU a spus că Arena Națională nu are autorizație în caz de incendiu, autorizație pe care trebuie să o obțină Primăria Capitalei. Iar Jandarmeria ne-a spus că nu își asumă răspunderea pentru organizarea meciului cu Botoșani, deci nu ne lasă pentru că Primăria nu a luat aprobare. Doar două stadioane din România, din ce știu eu, cel de la Cluj și cel de la Severin, au aprobările pentru incendiu. Și poate și ŤMilițiať (n.r. - Stadionul Dinamo) o avea, pentru că sunt ŤMilițiať, dar nu știu", a spus Gigi Becali, citat de RTV.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră