Ce spun doi psihologi despre tragedia de la Colectiv

01 Noi 2015
Ce spun doi psihologi despre tragedia de la Colectiv
Nu există o soluţie general valabilă pentru toţi supravieţuitorii traumatizaţi în urma evenimentelor de la clubul Colectiv, reacţiile fiind diferite de la caz la caz, spun psihologii.

"Este evident că evenimentul va avea un impact asupra persoanelor care au supravieţuit, asupra persoanelor care au participat la respectivul eveniment şi au supravieţuit şi evident, asupra familiilor. Acest eveniment va fi procesat la nivelul fiecărui individ în parte şi nu există un răspuns tip din partea profesiei de psiholog sau psihoterapeut sau psihiatru, care ar trebui să se ocupe automat de ceea ce înseamnă asistenţa impactului traumatic asupra acestor persoane", a declarat la RFI  psihologul Mugur Ciumăgeanu.

Dar cum pot depăşite traumele supravieţuitorii, cei care povestesc cum au călcat pe cadavre pentru a-şi salva propria viaţă sau care vor rămâne poate mutilaţi pentru totdeauna ? "Eu cred că într-o primă instanţă, ceea ce noi recomandăm atunci când evenimentul traumatic este foarte recent este de a lăsa fiecare persoană să îşi gestioneze acest lucru conform propriilor resurse. Noi aşteptăm în general o perioadă de timp şi nu recomandăm un ajutor de urgenţă psihologic, pentru toţi cei care au trecut prin acest eveniment, fie că sunt membri ai familiei, fie că sunt supravieţuitori, fie că sunt persoane care au asistat şi au încercat să ajute cumva", a explicat Ciumăgeanu.

Psihologul Aurora Liiceanu spune că unul dintre efectele imediate ale tragediilor precum cea din clubul Colectiv este că oamenii se vor simţi mai nesiguri în spaţiile publice.

"Cred că ideea principală ar fi faptul că nesiguranţa în spaţiile publice este foarte mare, că oamenii nu sunt obişnuiţi să aibă o atitudine, să spun, raţională faţă de acţiunile pe care le fac, adică sunt extrem de încrezători, de naivi, de creduli în felul în care se manifestă şi faptul că până la urmă, situaţiile în care este vorba despre mulţimi sunt cu un grad de risc foarte înalt", a declarat Aurora Liiceanu la RFI.

Ea a adus în discuţie şi problema minorilor prezenţi în astfel de cluburi. "Există locuri şi în străinătate, la noi n-am auzit să se întâmple asta, în anumite spaţii trebuie să arăţi buletinul sau ceva din care să se vadă că nu eşti minor. La noi totul este extrem de haotic şi într-un fel lipsit de raţionalitate în felul în care ne raportăm noi, ca persoane private, faţă de spaţiul public", a mai spus Aurora Liiceanu. 

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră