Cioloș, la bilanțul DNA: Dosarele penale nu se instrumentează în funcție de prioritățile agendelor politice

25 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
Cioloș, la bilanțul DNA: Dosarele penale nu se instrumentează în funcție de prioritățile agendelor politice

"Este important ca în perioada următoare România să dedice mai multe resurse măsurilor de prevenire a corupției, de promovare a integrității și a educației juridice în toate straturile societății, pornind de la cel mai înalt nivel. Nu întâmplător s-a considerat integritatea drept un criteriu esențial și în desemnarea conducerii parchetelor și doresc să reconfirm că împărtășesc pe deplin această perspectivă. Avem nevoie să dăm exemple pozitive și să facem din integritate și competență regulile jocului în administrația publică. Este evident însă că aceste obiective nu pot fi atinse dacă sectorul public este afectat de clientelism și corupție", a afirmat premierul. 

Cioloș spune că "teama de DNA nu este din cauza modului în care DNA își face treaba în mod exemplar, ci probabil din incapacitatea noastră de a progresa cu aceeași viteză în perfomanță cu care a progresat DNA în acești ultimi ani".

Premierul a anunțat că Guvernul ia măsuri pentru ameliorarea activității de recuperarea a prejudiciilor și valorificarea bunurilor provenite din infracțiuni și că, din luna iunie, Agenția Națională de Valorificare a Bunurilor Indisponibilizate va fi operațională.

Stabilitatea legislativă și instituțională a fost o premisă majoră a succesului DNA

Dacian Cioloș a mai spus, la bilanțul DNA pe 2015, că Guvernul este conștient că stabilitatea legislativă și instituțională a fost o premisă majoră a succesului DNA, iar acest lucru trebuie menținut.

"Ce are de făcut puterea executivă pentru lupta anticorupție este în primul rând să contribuie la un cadru normativ și instituțional stabil, să acopere nevoile de resurse financiare și umane și să creeze condițiile pentru un management independent și performant al instituțiilor implicate în combaterea corupției. Guvernul înțelege că stabilitatea legislativă și instituțională a fost o premisă majoră a succesului DNA și că această stabilitate trebuie menținută", a afirmat premierul.

El a menționat că, în ultimii 25 de ani, România s-a confruntat cu un fenomen al corupției de "mare amploare".

"Asocieri ilicite și nelegitime între reprezentanți ai aparatului administrativ, executiv, legislativ, uneori chiar judiciar și entități private au promovat interese contrare legii. Acolo unde viața politică și administrația trebuiau să funcționeze în interes public am asistat adesea la captura statului prin intermediul clientelismului și corupției. Pe scurt, corupția din mediul politic a afectat funcționarea corectă a administrației publice și competitivitatea economiei, precum și încrederea cetățenilor în stat. Cred că între timp a devenit clar că nimeni nu este scutit de respectarea legii, că dosarele penale nu se instrumentează în funcție de prioritățile agendelor politice și că, mai devreme sau mai târziu, încălcarea legii se pedepsește", a continuat Cioloș.

Potrivit premierului, redarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului este posibilă numai dacă va exista "un angajament comun" Parlament — Guvern — sistem judiciar.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră