Ce se întâmplă cu amenzile pentru ROVINIETĂ? Ce trebuie să ştie ŞOFERII

01 Iul 2015
Ce se întâmplă cu amenzile pentru ROVINIETĂ? Ce trebuie să ştie ŞOFERII

De la începutul anului și până în luna iunie, CNADNR a amendat peste 100 000 de şoferi pentru neplata rovinietei, potrivit răspunsului trimis mariustucă.ro. Tot în această perioadă, numărul amenzilor contestate s-a ridicat la peste 37.000.potrivit răspunsului trimis mariustucă.ro.  Asta pentru că, din luna martie, Curtea Supremă  a decis că amenzile sunt nule în lipsa unei semnături olografe. Noua reglementare a dus la anularea a peste 2951 de procese-verbale. 

Reamintim că, în martie, ÎCCJ a decis că, în situaţia în care şoferii circulă fără rovinieta şi sunt depistaţi cu ajutorul camerelor video ale CNADNR, procesul-verbal de contravenţie se poate emite în lipsa acestora şi trebuie să fie semnat de mână de agentul constatator. „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.17 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art.4 pct.1-4 şi art.7 din Legea nr.455/2001 privind semnătura electronică, republicată, procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art.8 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art.9 alin.(1) lit.a), alin.(2) şi alin.(3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator“.

Ce trebuie să ştie şoferii?

 Chiar dacă actul iniţial este semnat electronic, lipsa semnăturii olografe de pe documentul tipărit face ca procesul-verbal să fie considerat nul, după cum au hotărât judecătorii ÎCCJ. Până în lună martie însă, amenzile de pe care lipseau semnăturile olografe erau valide, la Compania de Drumuri ajungând mii de solicitări de anulare a amenzilor pentru rovinietă din partea şoferilor.  Am întrebat, printr-o solicitare, oficialii CNADR cum şi dacă legislaţia în acest sens se va modifica după decizia Înaltei Curţi.  Compania de Drumuri  a precizat că decizia Curţii nu va modifica legislaţia.

„Nu s-a modificat legislația ca urmare a Deciziei nr.6/2015 a ÎCCJ. Recursul în interesul legii nu este lege, ci are doar menirea să orienteze în aceeași direcție practica instanțelor judecătorești. CNADNR SA a ținut cont de argumentele pe care s-a întemeiat acest recurs în interesul legii şi a proceda în consecință, astfel încât toate procesele verbale de constatare a contravenţiei întocmite după intrarea în vigoare a prevederilor Deciziei nr.6/2015 să fie semnate, olograf, de către agenţii constatatori“ ,precizează Compania de Drumuri pentru mariustucă.ro.



Alte stiri din Actualitate

Ultima oră