Ce a provocat furtuna devastatoare de duminică

18 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ce a provocat furtuna devastatoare de duminică

Administrația Națională de Meteorologie a explicat luni care au fost cauzele ce au dus la furtuna devastatoare de duminică, din vestul ţării, şi a provocat moartea a opt persoane şi rănirea a altor 137.

În după-amiaza zilei de 17 septembrie 2017, începând cu ora 15:00, în partea de vest a țării, cerul s-a înnorat treptat iar vântul s-a intensificat, conform unui comunicat al ANM.

La ora 15.06, Administrația Națională de Meteorologie a emis primul mesaj cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate cu o anticipaţie de o ora până la şase ore (de tip nowcasting), pentru judeţele Timiș și Arad, cu următorul conţinut: “Fenomene meteorologice asteptate: intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 55-60 km/h, izolat 70 km/h și care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice. Fenomene asociate: averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină”.

Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre BosniaHerțegovina, peste Serbia și Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de duminică, 17 septembrie.

"Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtuna) asociaţi acestui front atmosferic, în condițiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500…600 m), în timp ce vârful acestora a atins
10.000 - 13.000 m.

Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat și gestionat cu ajutorul radarului meteorologic și imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaționale în domeniul avertizarii fenomenelor convectice severe", a explicat ANM într-un comunicat.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră