România, ÎN ZODIA CANICULEI. Cum a trecut pentru bucureşteni prima zi de fierbinţeală

07 Iul 2015
România, ÎN ZODIA CANICULEI. Cum a trecut pentru bucureşteni prima zi de fierbinţeală
Cu pălării de soare, cu apa rece în geantă (n.r.- obligatoriu) , bucureştenii- cei care au fost nevoiţi să iasă afară din casă-  au căutat astăzi locurile răcoroase. Asta, dacă ai avut norocul să-ţi iasă în cale o oasă de răcoare în drum spre serviciu. După zile bune în care ploaia şi-a tot făcut simţită prezenţa -am zis că nu ne place nici aşa!-  termometrul şi-a luat revanşa: temperaturi de 38-39 de grade. Aşa că, în lupta anti-caniculă bucureştenii, şi nu numai, au apelat la metodele care le-au stat la îndemână. Unii,  în special cei care sunt în concedii şi nu au ajuns încă la mare au găsit cea mai bună metodă de a se răcori şi au ales ştrandurile: o bălăceală pe cinste şi o bere rece. Alţii, au preferat să lupte împotriva caniculei într-o manieră proprie, dar cam periculoasă....  scăldatul în Dâmboviţa. Tot în goana după răcoare, persoanele care s-au încumetat să iasă din casă au făcut câteva ture prin parcurile capitalei.  

Nici miercuri nu ne „iartă“ canicula 


Aşa cum ne-au avertizat meteorologii, Bucureştiul s-a aflat  sub incidenţa unui cod galben de caniculă, împreună cu alte 32 de judeţe din ţară, unde ANM a anunţat temperaturi de 35-37 grade Celsius şi disconfort termic accentuat. Alte patru judeţe din vestul ţării s-au aflat sub avertizare cod portocaliu de caniculă, fiind anunţate temperaturi de 38-39 de grade. Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a declarat, luni, că nu este exclus ca miercuri să fie emis cod roşu de caniculă în judeţele din vest şi nord-vest, România urmând să treacă prin intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de caniculă alternate cu furtuni.

20 de leşinuri în spaţii publice


Potrivit Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABI), luni s-au înregistrat în Capitală peste 20 de leşinuri în spaţii publice, SABI suplimentând echipajele şi trimiţând voluntari la corturile anticaniculă. În cursul zilei de luni au fost peste 840 de apeluri direcţionate către SABI, dintre care peste 400 au fost urgenţe. Între acestea din urmă au fost 63 de lipotimii, dintre care 21 în spaţii publice.  SABI a suplimentat deja numărul de ambulanţe cu şapte în timpul zilei de luni şi două echipaje în plus noaptea. Marţi vor lucra cu opt echipaje mai mult, iar 10 voluntari ai SABI vor acorda asistenţă cetăţenilor la corturile anticaniculă din Capitală.

AUTORITĂŢILE ÎN LUPTA CU CANICULA 

Astfel, până în acest moment bucureștenii au la dispoziție corturile medicale anticaniculă din următoarele locații: Piața Victoriei, Piața Romană (rond ASE), Piața Romană (metrou), Piața Universității — Spital Colțea, Piața Universității (Arhitectura), Piața Unirii (Magazin Unirea), Piața Unirii (Regina Maria), Piața Unirii (Piața 11 iunie), Piața C.A. Rosetti, Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), Piața Romă, Gara de Nord, Parcul Carol, urmând ca până în această seară să fie funcționale și corturile din zonele:

CORTURI ANTI-CANICULĂ ÎN TOT BUCUREŞTIUL

Piața Moghioroș, Piața Iancului (metrou), Dristor (metrou), Parcul Cișmigiu (vizavi de sediul PMB), Piața Muncii, Piața Crângași, Magazin Bucur Obor.  Totodată, vor fi amplasate puncte suplimentare de răcorire (dușuri stradale) în următoarele zone: Unirii (Hanul lui Manuc), Parcul Cișmigiu, Str. Lipscani, Piața Universității (Dunărea), Piața Universității (Teatrul Național), Lascăr Catargiu (Magazin Orange), Piața Victoriei (Guvern), Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), Parcul Herăstrău (intrarea Arcul de Triumf).

Astfel, până în acest moment bucureștenii au la dispoziție corturile medicale anticaniculă din următoarele locații: Piața Victoriei, Piața Romană (rond ASE), Piața Romană (metrou), Piața Universității- Spital Colțea, Piața Universității (Arhitectura), Piața Unirii (Magazin Unirea), Piața Unirii (Regina Maria), Piața Unirii (Piața 11 iunie), Piața C.A. Rosetti, Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), Piața Romă, Gara de Nord, Parcul Carol, urmând ca până în această seară să fie funcționale și corturile din zonele:

Piața Moghioroș, Piața Iancului (metrou), Dristor (metrou), Parcul Cișmigiu (vizavi de sediul PMB), Piața Muncii, Piața Crângași, Magazin Bucur Obor.

Totodată, vor fi amplasate puncte suplimentare de răcorire (dușuri stradale) în următoarele zone: Unirii (Hanul lui Manuc), Parcul Cișmigiu, Str. Lipscani, Piața Universității (Dunărea), Piața Universității (Teatrul Național), Lascăr Catargiu (Magazin Orange), Piața Victoriei (Guvern), Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), Parcul Herăstrău (intrarea Arcul de Triumf). în ceea ce privește programele de salubrizare, operatorii din toate sectoarele vor desfășura activitățile de stropit carosabilul (la primele ore ale dimineții, seară sau pe parcursul nopții, astfel încât să nu fie influențat indicele de confort termic).

O atenție sporită va fi acordată evacuării depozitelor de deșeuri necontrolate iar deșeurile menajere de la unitățile de alimentație vor fi evacuate zilnic sau ori de câte ori este necesar în cursul unei zile. De asemnea, se vor intensifica programele de curățare a toaletelor publice.

PUNCTE DE PRIM AJUTOR 

Puncte de prim ajutor unde bucureștenii pot beneficia de apă și aer condiționat (în intervalul orar 08.00—16.30):  Sediul DGASMB din str. Foișorului nr. 56-58, sector 3,  Sediul DGASMB din str. Salcetului nr. 5, sector 4, Cantina socială Grivița — calea Grivitei 216 sector 1, Cantina socială Agricultori-str. Orzari nr. 48, sector 2., Cantina socială Ferentari- Calea Ferentari nr. 191- ector 5. Cantina socială Sfântul Constantin- str. Sfântul Constantin nr. 1, sector 1.- Policlinica socială Baba Novac - Str. Dristorului, nr. 81-88, Sector 3- Santhe fito ceainărie- str. Lipscani, nr. 104, Sector 3 (în intervalul 08.00-22.00).

Ajutor pentru bătrânii care au nevoie de medicamente

Pentru oamenii cu venituri mici, dar și pentru cei care nu au apă curentă, DGASMB asigura în incinta Complexului de Servicii Sociale pentru adulți Sf. Ioan din Bdul. Theodor Pallady, nr. 64, sector 3 și la sediul DGASMB din str. Salcetului nr. 5 sector 4, o baie complet amenajata pentru igiena personală, între orele 08.00-16.30.  Mai mult, DGASMB pune la dispoziția persoanelor vârstnice, de peste 60 de ani, și a celor care nu se pot deplasa, numărul de telefon: 021.314.23.15 până la orele 16.30, pentru situațiile în care aceștia au nevoie de medicamente.  ApaNova continua să asigure alimentarea cu apă potabilă a celor 60 de cișmele existente pe raza Municipiului București, precum și a fântânilor arteziene aflate în operarea să.În cadrul ședinței Primarul General a solicitat, de asemenea, că, acolo unde este posibil, ștrandurile să fie deschise și pe timpul nopții, menținând totodată și măsurile de supraveghere și pază.
Pentru oamenii cu venituri mici, dar și pentru cei care nu au apă curentă, DGASMB asigura în incinta Complexului de Servicii Sociale pentru adulți Sf. Ioan din Bdul. Theodor Pallady, nr. 64, sector 3 și la sediul DGASMB din str. Salcetului nr. 5 sector 4, o baie complet amenajata pentru igiena personală, între orele 08.00-16.30.


Patriarhia Română, sprijin  pentru trecătorii afectaţi de căldură

„Ajutor pentru cei afectați de caniculă În aceste zile de vreme caniculară, Patriarhia Română îndeamnă parohiile și mănăstirile ortodoxe din întreaga țară, mai ales din mediul urban, să vină în sprijinul celor afectați de căldura excesivă. În acest sens, recomandăm preoților parohi, stareților și starețelor să ofere spațiu de adăpost în biserică și apă trecătorilor afectați de căldură“, potrivit Biroului de presă al Patriarhiei. 

770 de ambulanțe şi 300 de echipaje SMURD, pregătite de acţiune

Pentru intervențiile medicale de urgență sunt disponibile peste 770 de ambulanțe de tip B și C de la Serviciile de Ambulanță și aproape 300 de echipaje SMURD. „Ministerul Afacerilor Interne are pregătite 2 avioane medicale și 7 elicoptere SMURD pentru preluarea urgențelor dar și alte elicoptere de mare capacitate pentru intervenția la incendiile de mare amploare.
Am vorbit și cu ministrul Sănătății și am înțeles că spitalele sunt pregătite pentru preluarea urgențelor medicale care pot apărea în aceste zile. Mare atenție cei de la ELECTRICA pentru că în această perioadă vor fi frecvente supra-încărcările rețelelor și de aici riscul apariției unor sincope în alimentarea cu energie electrică. Vă rog să aveți echipe pregătite de intervenţie și să remedieze rapid eventualele probleme care ar putea apărea“, a concluzionat premierul interimar.

Cum „fentăm“ canicula şi ce ne sfătuiesc medicii 

Medicii recomandă ca, în perioadele cu temperaturi care depăşesc 37 de grade şi cu indice de temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic, oamenii să consume zilnic cel puţin doi litri de lichide, fără să aştepte să apară senzaţia de sete, respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute.  De asemenea, trebuie să se consume cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. În zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, pentru că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, dar şi de băuturi cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră