În plină CANICULĂ, bucureştenii ar putea rămâne FĂRĂ APĂ CALDĂ. RADET nu are bani pentru datoriile către ELCEN

08 Iul 2015
În plină CANICULĂ, bucureştenii ar putea rămâne FĂRĂ APĂ CALDĂ. RADET nu are bani pentru datoriile către ELCEN
În martie 2013, Guvernul a aprobat, prin memorandum, comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), astfel încât activităţile de producţie şi distribuiţie să fie integrate. ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.

Solicitarea municipalităţii este ca toate cele cinci CET-uri să fie trecute în domeniul public al Capitalei, împreună cu activele şi pasivele aferente.În ceea ce priveşte datoriile existente ale RADET la ELCEN, în momentul în care acest serviciu va reuni cele două instituţii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor "stinge de drept".

Aceasta a fost soluţia pe care a propus-o primarul Sorin Oprescu, date fiind datoriile astronomice pe care RADET le avea la ELCEN. Edilul a explicat de nenumărate ori că plata acestora se aseamănă cu încercarea de a nisip în mare. Pierderile imense şi anii în care aceste datorii nu au fost plătite au adus şi penalizări pe măsură care se adună neîncetat. Dacă memorandumul ar intra în vigoare, în următorii 2-5 ani, facturile bucureştenilor la încălzire ar putea scădea treptat.

În acest moment, potrivit unui răspuns trimis de RADET la solicitarea mariustuca.ro, datoriile pe care regia le are la ELCEN se ridică la suma 3,6 miliarde de lei. Toate acestea în condiţiile în condiţiile în care, în ultimii şapte ani, valoarea penalităţilor instituite a fost de aproximativ 2,3 miliarde de lei, arată RADET.

Mai mult, cum memorandumul aprobat în urmă cu doi ani nu a intrat în vigoare, viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea a anunţat că este "iminentă" oprirea gazelor de către furnizorii ELCEN, din cauza datoriilor uriașe înregistrate la aceștia, adăugând că nu există finanțarea necesară pentru realizarea planului de reparații al RADET pe timpul verii.

Acesta a mai spus că, în cazul în care "Guvernul nu își mai asumă acest proiect, trebuie identificată o altă strategie pentru a salva sistemul de termoficare centralizat și pentru a elimina riscul ca bucureștenii să stea în frig la iarnă în casele lor".

Potrivit RADET, în acest moment, pentru reparaţii urgente suma necesară regiei este cuprinsă între 10 şi 15 milioane de lei. Cât priveşte posibilitatea ca PMB să nu mai poată susţine subvenţia pe gigacalorie din această iarnă, RADET a precizat:

"În prezent, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 36/2006, Primăria Municipiului Bucureşti stabileşte un preţ local al energiei termice furnizate populaţiei. În aceste condiţii, municipalitatea trebuie să plătească în contul populaţiei, din bugetul local, diferenţa dintre preţul de producere transport distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul stabilit. Până în prezent, având în vedere că, municipalitatea a achitat pentru primul semestru, aproximativ 95 la sută din valoarea subvenţiei, există premisele ca şi în această iarnă subvenţia la gicacalorie să poată fi susţinută, însă pentru acurateţea informaţiilor vă rugăm să redirecţionaţi această întrebare către reprezentanţii Primăriei Capitalei."

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră