Bilanțul TRAGEDIEI COLECTIV a ajuns la 56 de morți. O tânără de 18 ani, internată la spitalul Sf. Ioan, a murit în această dimineață

16 Noi 2015 | scris de Veronica Micu
Bilanțul TRAGEDIEI COLECTIV a ajuns la 56 de morți. O tânără de 18 ani, internată la spitalul Sf. Ioan, a murit în această dimineață

Aseară, ministerul Sănătății a anunțat că 56 de persoane rănite în Colectiv mai sunt internate în spitalele bucureștene. Dintre acestea 13 sunt în stare critică și gravă.

Un pacient de la Bagdasar-Arseni urmează să fie transferat astăzi la un spital din Germania.

Secretarul de stat Raed Arafat a avertizat, ieri, că bilanțul victimelor de la clubul Colectiv ar putea crește în următoarele zile. 

"Noi încă avem pacienți netransferabili, netransportabili, sunt pacienți critici care, chiar dacă am fi dorit și chiar dacă au locuri în alte țări să îi ducem, nu sunt transferabili. Înseamnă că acești pacienți pot să meargă către mai bine sau către mai rău. Asta înseamnă că încă, din păcate, nu putem să spunem că s-a terminat. Va începe perioada de complicații ale infecțiilor și ale altor tipuri de complicații la unii pacienți. De aici pot să spun că, din păcate, încă este posibil să mai avem decese în rândul celor care sunt în țară și în rândul celor care sunt în afara României", a spus ieri Arafat.

Secretarul de stat în MAI a recomandat celor care au fost în club pe 30 noiembrie, dar nu au suferit răni, să se supună totuși unui control medical.

"Dacă nu ai nimic, dacă nu simți nimic înseamnă că ești ok, dacă ai vreo problemă și simți că este vreo problemă te duci la medici, te consultă, te vede. Este posibil o perioadă unii să manifeste anumite probleme cum ar fi să tușească, să nu se simtă bine pulmonar, să aibă probleme, să facă mai ușor anumite infecții, dar asta cert trebuie atunci consultat", a explicat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, răniții din club Colectiv vor mai avea nevoie de sprijin încă cel puțin un an sau chiar doi pentru recuperarea fizică, dar și psihică.

"Ambasada Spaniei ne-a explicat că ei acum nu vor oferi locuri pentru acuți, întrucât au văzut că avem destule și distanța până la Madrid este mare, dar au zis că ulterior o să ajute pe partea de refacere. Asta trebuie să înțeleagă și ONG-urile și toți oamenii aceștia și familiile lor vor avea nevoie de sprijin pe cel puțin un an-doi pe recuperarea mai ales, reabilitarea lor, nu numai fizic, ci și psihic și reinserarea lor în societate. Aceasta este ce va dura foarte mult după ce vor termina chirurgii plasticieni", a explicat medicul.

"Noi am început astfel de programe, ați văzut programul de cutremur, programul pe inundație, avem pe utilizare a instalațiilor și pe improvizații, sunt câteva programe care merg. Necesită un program și partea cum să reacționezi dacă ai un incendiu și vă garantez că o să iasă în cât mai scurt timp", a mai spus Raed Arafat. (Veronica Micu)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră