Magistrații au decis: Traian Băsescu, URMĂRIT PENAL în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak

30 Oct 2015
Magistrații au decis: Traian Băsescu, URMĂRIT PENAL în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak
UPDATE 10:16 - Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au confirmat cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak.

De asemenea, instanța a constatat ca rămasă fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale față de Vasile Blaga.
...........................................................

Traian Băsescu va afla azi dacă va fi urmărit penal în dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak în anul 2005. Magistraţii decid dacă sunt sau nu de acord cu redeschiderea dosarului în care fostul şef de stat a fost acuzat de Corneliu Vadim Tudor că şi-ar fi însuşit o parte din banii destinaţi răscumpărării ziariştilor.
 
Instanţa a amânat să dea un verdict pe 7 octombrie, atunci când Traian Băsescu a fost la Judecătoria Sectorului 5 pentru a da declaraţii. 
 
Fostul preşedinte a respins atunci acuzaţiile care i-au fost aduse şi a spus la ieşirea din sala de judecată că dosarul este "o palmă pe obrazul României".
 
"Am respins orice afirmație a lui Vadim Tudor cu privire la însusirea unor sume. Am cerut Parchetului General, în cazul în care se va decide redeschiderea dosarului, să ma audieze rapid pentru că o astfel de suspiciune ar dăuna României. Este o palmă nu neapărat pe obrazul justiției, pe obrazul Parchetului, care poate să creadă într-o delațiune. Sunt un fost președinte destul de hărțuit. Observ că pentru Parchetul General nu au relevanță morții de la Revoluție, mineriadele. Relevanță au reclamațiile făcute de politicieni fostului președinte. (...) I-am spus judecătoarei că operațiunea a fost desfășurată de serviciile secrete ale României - SIE, SRI - și, de asemenea, de servciile armate, noi având trupe în Irak. Rolul meu a fost să pun cap la cap toate servciile pentru a colecta informația și a face ca toate serviciile să lucreze în aceeași direcție. Nu am secretizat nici măcar o foaie din dosar, nu era treaba mea partea operativă. La nevoie poate fi desecretizat tot, dar asta stabilesc cei care l-au secretizat. Ar confirma că e o prostie reclamația lui Vadim Tudor", a declarat Băsescu la ieșirea din sediul Judecătoriei Sectorului 5.  
 
Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.
 
În plângerea penală depusă la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmațiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu și anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliștilor ar fi dispărut 4 milioane de euro. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră