Bacsisul devine oficial pe 8 mai. Nimeni nu poate fi controlat de inspectori in buzunare.Va incepe vanatoarea de bacsisuri

28 Apr 2015
Bacsisul devine oficial pe 8 mai. Nimeni nu poate fi controlat de inspectori in buzunare.Va incepe vanatoarea de bacsisuri
Bacsisul devine oficial odata cu publicarea ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial. Asa ca, de pe 8 mai,bacsisul va fi trecut pe nota de plata, evident, doar in cazurile in care consumatorul considera ca trebuie sa-l rasplateasca pe ospatar. Bacsisul va fi evidentiat pe o nota de plata separata si va fi impozitat cu 16% dar pe aceasta suma nu vor fi platite contributii sociale. Noua reglementare guvernamentala da posibilitatea patronilor sa decida daca banii ajung la angajati sau raman in contul firmei.
Noua lege pare,insa, inaplicabila.Ospatarii,de pilda, ar trebui sa declare la inceputul activitatii toti banii care-i au in buzunare. Pe de alta parte, angajatii fiscului nu au dreptul legal de a-i controla in buzunare.Exista doar varianta in care lucratorii pot declara,de buna voie, suma pe care o au in buzunare,ceea ce e putin probabil.De aici tot felul de conflicte daca nu cumva se va ajunge la abuzuri. Va fi o vanatoare de bacsisuri care poate duce la tot felul de situatii tensionate.Sunt mentionate tot felul de amenzi in aceasta ordonanta dar va fi extrem de greoaie aplicarea ei. Probabil ca agentii fiscului vor lucra sub acoperire, altfel spus mult consum de energie pentru mai nimic. Vor exista tot felul de excese, la inceput, exact cum au fost controalele privind bonurile fiscale, pentru a induce teama. Probabil ca acesta este si scopul nemarturisit al acestei ordonante:frica de a nu lua o amenda extrem de mare va face ca, un timp, angajatii multor restaurante sa declare macar o parte din bacsisul primit. Aceiasi situatie o regasim si in cazul soferilor de taxi,a celor care lucreaza in frizerii si saloane de coafura sau livreaza pizza.Pare o exgerare, dar aceasta lege poate duce la o tensiune care poate parea comica acum, dar nu la fel va fi privita si atunci.
A mai existat o initiativa cam de acest gen si in 2007, cand s-a decis obligativitatea existentei registrului de bani personali. Acesta a fost abandonat dupa mai putin de un an. Probabil asa se va intampla si acum.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră