Mic ghid pentru cei care susţin cea de-a doua sesiune a examenului de BACALAUREAT 2016

18 Iul 2016 | scris de Mara Răducanu
Mic ghid pentru cei care susţin cea de-a doua sesiune a examenului de BACALAUREAT 2016

 Calendarul examenului de bacalaureat din 2016 este inclus in Ordinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice nr. 5080/2015, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 694 din 15 septembrie 2015, potrivit www.avocatnet.ro

Înscrierile pentru sesiunea a doua a examenului se desfăşoară de astăzi și până vineri, iar probele vor avea loc între 16 şi 26 august, conform următorului calendar:

16-17 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
16-17 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
17-19 august: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C);
18-19 august: Evaluarea competenţelor digitale (proba D);
22 august: Limba şi literatura română (proba E a, probă scrisă);
23 august: Limba şi literatura maternă (proba E b, probă scrisă);
24 august: Proba obligatorie a profilului (proba E c, probă scrisă);
26 august: Proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d, probă scrisă);
29 august: afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00-20:00);


30-31 august: rezolvarea contestaţiilor;
1 septembrie: afişarea rezultatelor finale.

Toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video

Toate sălile în care se desfăşoară în 2016 probele examenului de Bacalaureat sunt supravegheate atât video, cât şi audio, potrivit ordinului de ministru.

"Până la începerea probelor de examen, comisiile de bacalaureat judeţene/comisia municipiului Bucureşti iau toate măsurile, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, pentru asigurarea dotării tuturor sălilor de examen cu camere funcţionale de supraveghere video şi audio", scrie în document. Pe deasupra, sunt supravegheate în acelaşi fel sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele şi sălile în care se preiau, evaluează şi depozitează lucrările scrise.

"În vederea asigurării desfăşurării corecte a examenului de bacalaureat, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv", mai prevede Ordinul MECS nr. 5080/2015.

Important! Candidaţilor le este interzis să aibă în sălile de examen, printre altele, manuale, cărţi, notiţe, telefoane mobile şi căşti audio. Cei care încalcă această regulă sunt eliminaţi din examen şi îşi pierd dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

Notă: Absolvenții de liceu pot obține bani de la stat indiferent dacă se angajează sau nu după terminarea studiilor. Informații pe larg sunt aici.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră