APADOR-CH și SAR cer procurorilor să investigheze folosirea echipajelor Poliției Rutiere:„lipsa unor explicații publice în legătură cu caracterul urgent al deplasării ministrului (...)“

28 Oct 2015
APADOR-CH și SAR cer procurorilor să investigheze folosirea echipajelor Poliției Rutiere:„lipsa unor explicații publice în legătură cu caracterul urgent al deplasării ministrului (...)“
 APADOR-CH și SAR cer Direcției Naționale Anticorupție să se sesizeze din oficiu și să înceapă investigațiile cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire a autorității pentru obținerea unor foloase necuvenite, prevăzută în art. 13 din Legea nr. 78/2000 privind combaterea faptelor de corupție, cu privire la folosirea coloanelor oficiale de către ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, potrivit agerpres.ro. 

„Art. 13 din Legea nr. 78/2000 prevede că fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani", se arată în comunicatul postat miercuri pe site-ul APADOR-CH.

S-a deschis „Cutia Pandorei“ privind folosirea coloanelor oficiale 

Asociația arată că „ministerul Afacerilor Interne este o persoană juridică fără scop patrimonial, astfel că și conducătorul acestui minister, ca, de altfel, al oricărui minister, intră sub incidența prevederilor acestui articol'', iar folosul necuvenit este costul operațiunilor de însoțire.  „În urma accidentului mortal din 20 octombrie 2015 suferit de un polițist care însoțea autoturismul ministrului de interne, în presă au fost exprimate suspiciuni rezonabile în legătura cu legalitatea dispunerii acestei măsuri de însoțire, care ar fi contravenit condițiilor privind urgența deplasării ministrului, prevăzute în art. 223 din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Lipsa unor explicații publice în legătură cu caracterul urgent al deplasării ministrului de la data accidentului nu a făcut decât să adâncească aceste suspiciuni", se arată în comunicatul citat.  Alături de Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România- Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Societatea Academică din România (SAR) s-a alăturat demersului ActiveWatch.

Poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa după ce a căzut într-o groapă


Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a decedat marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală în timp ce se afla în coloana oficială a lui Gabriel Oprea.

Şeful Serviciului de Presă al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, declara că groapa în care a căzut poliţistul cu motocicleta era semnalizată, în zonă având loc lucrări la carosabil. Sarca a precizat că poliţistul se afla în misiune şi se îndrepta către o zonă în care ar fi urmat să fluidizeze circulaţia.

Surse judiciare au declarat că în acest caz procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar de cercetare penală în care s-a început urmărirea in rem, pentru fapta de ucidere din culpă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră