ANUNŢUL PROCURORILOR: Apa Nova, pusă sub acuzare. Activitatea societății a fost „căpușată“ și s-au scurs „sume de bani în mod nelegal“

30 Oct 2015
ANUNŢUL PROCURORILOR: Apa Nova, pusă sub acuzare. Activitatea societății a fost „căpușată“ și s-au scurs „sume de bani în mod nelegal“
 Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat astăzi  că a pus sub acuzare societatea Apa Nova București pentru luare de mită, cumpărare de influență, favorizarea infractorului, violarea vieții private, evaziune fiscală, în formă continuată, spălare de bani și a extins urmărirea penală față de mai multe persoane cercetate în acest dosar.

Conform unui comunicat al DNA, persoanele pentru care s-a dispus extinderea acțiunii penale sunt Bruno Roche, director general Apa Nova București în perioada octombrie 2008- septembrie 2013 (pentru evaziune fiscală, în formă continuată, spălare a banilor, violarea vieții private), Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și Apa Nova, și Vlad Moisescu (ambii pentru complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, complicitate la spălare a banilor).

Totodată, precizează DNA, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au adus la cunoștința apărătorilor lui Lalague Laurent, cu cetățenie franceză și română, șeful Apa Nova București în perioada septembrie 2013- iunie 2015, că față de clientul lor s-a dispus continuarea urmăririi penale și pentru alte infracțiuni decât cea inițial reținută în sarcină, respectiv pentru luare de mită, evaziune fiscală, în formă continuată, spălare a banilor, violarea vieții private.

De ce este acuzată Apa Nova 

Printre acționarii societății se află și municipiul București, cu un procent de 16,31% din capitalul societății, și are ca domeniu de activitate gestiunea serviciului public de alimentare cu apă și a serviciului de canalizare în Capitală. Este prima societate din România în acest domeniu care s-a constituit pe baza unui parteneriat public-privat.

„Apa Nova București furnizează un serviciu public astfel încât selectarea furnizorilor trebuie făcută obligatoriu prin procedura de achiziție publică prevăzută de lege. Cu toate acestea, în perioada 2008- 2015, firmele controlate de inculpații Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin au obținut contracte în mod preferențial și direct, fără derularea procedurilor legale. Cea mai mare parte a serviciilor prevăzute în contracte nu ar fi fost prestate", arată DNA.

Astfel, contractele au fost încheiate cu firmele controlate direct de cei sus menționați sau prin persoane interpuse, tocmai ca și contraprestație a influenței și intervențiilor făcute de aceștia, în interesul firmelor din Grupul Veolia, în speță Apa Nova București, în special pe lângă Primăria Generală, Consiliul General al Capitalei, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1.

Procurorii arată că activitatea societății a fost "căpușată" și s-au scurs "sume extrem de importante de bani în mod nelegal", fapt ce ar fi avut ca efect inclusiv creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii Capitalei.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră