Alina Bica RUPE TĂCEREA: „Dacă voiam să o atac, fratele ei era împachetat şi trimis la puşcărie“

01 Dec 2016 | scris de Mara Răducanu
Alina Bica RUPE TĂCEREA: „Dacă voiam să o atac, fratele ei era împachetat şi trimis la puşcărie“

Reamintim că Instanţa supremă a dat marţi o sentinţă care sigur va stârni multe comentarii în dosarul în care fostul procuror şef al DIICOT, Alina Bica, este acuzată că l-a favorizat pe fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, prin ridicarea unui sechestru. Sentinţa va putea fi atacată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Astfel, în timp ce fosta şefă „anti-MAFIA“ a primit patru ani cu executare, Adriean Videanu a fost achitat. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

 

CITIŢI ŞI:SENTINŢĂ CA UN REBUS. Patru ani pentru favorizarea lui Videanu. Videanu, achitat

Alina Bica, fost procuror șef DIICOT, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului, dar a fost achitată pentru abuz în serviciu, în dosarul care o viza pe ea și pe fostul Ministru al Economiei, Adriean Videanu. Acesta din urmă a fost achitat de magistrații Înaltei Curți. Decizia instanței nu este una definitivă. Dosarul "Bica 2" a fost trimis de DNA în instanță pe data de 26 februarie 2015.

Bica: Ştiam  că doamna Kovesi m-a făcut țintă...

Fosta şefă DIICOT Alina Bica spune că dacă dorea să o atace pe Laura Codruţa Kovesi, fratele ei era "împachetat şi trimis la puşcărie". Bica a mai declarat că adjunctul SRI, Florian Coldea, s-a interesat personal de dosarul lui Ovidiu Tender şi i-a spus că nu îl poate condamna pe omul de afaceri pentru că este un pion important.Fosta şefă a DIICOT a mai spus că adjunctul SRI a şi ameninţat-o şi i-a spus că daca nu-l ascultă nu o să sfârşească bine.

"Dacă voiam să o atac pe Kovesi, fratele ei era împachetat și trimis la pușcărie. Știam că doamna Kovesi m-a făcut țintă. Eu am avut dosarul fratelui lui Kovesi, dar l-am dat unui procuror când am ajuns șefă la DIICOT. Acum am înțeles că e pe la DNA Alba, prin sertare. Era propozabil să fie urmărit penal, nu arestat”, a spus Alina Bica.

”Am fost amenințată de Florian Coldea!”

Fosta şefă a DIICOT a vorbit şi despre momentul în care adjunctul SRI, Florian Coldea i-ar fi cerut albirea omului de afaceri Ovidiu Tender. Alina Bica recunoaşte că după ameninţările lui Florian Coldea a discutat cu procurorul de caz şi a propus o măsură mai blândă în dosar. Alina Bica a fost condamnată la patru ani de închisoare, dar decizia nu este definitivă.

 

CITIŢI ŞI: Confesiunile Alinei Bica. Relaţii foarte tensionate cu Kovesi ale fostei şefe DIICOT

 

Ce spune Alina Bica despre relația cu Traian Băsescu

„Bănuiesc că s-a referit la împrejurare (Traian Băsescu - n.red.). Pe zona de justiție am reprezentat ministerul în ceea ce privește relația cu Parlamentul. Au fost discuții și asumări, bănuiesc că la asta se referă. Nu spun că Traian Băsescu a fost împotriva numirii mele”, a declarat Alina Bica.

Ce spune Alina Bica despre relația cu Laura Codruța Kovesi

„Am contrazis-o public. A fost o stare de tensiune. Între timp s-a acutizat”, a spus Alina Bica.

"Kovesi ma antipatizeaza profund"

De ce crede Bica ca este pusa sub acuzare: „Poate sa fie dosarul Transgaz, poate antipatia procurorului sef Codruta Kovesi...desi antipatie e putin spus. Am contrazis-o public pe Kovesi. A fost o stare de tensiune intre noi care intre timp s-a acutizat Codruta Kovesi a incercat sa schimbe anumite lucruri fara sa inteleaga multe lucruri din zona aceasta tehnica. Eu nu sunt o fire diplomata si i-am reprosat direct. Codruta Kovesi conduce institutia intr-un mod discretionar . Mi-au bagat avocata in arest. A indraznit sa dea o declaratie despre mine si pentru asta a fost bagata la arest. Mi-a parut si rau ca a vorbit. Bine ca sora mea era in concediu prenatal ca cine stie ce i se intampla“, a mărturisit Bica.

Despre relatia cu Florian Coldea:

„Caut o metaforă. Am avut o relaţie institutională proasta cu generalul Coldea, desi... e putin spus proasta“

Mircea Badea, realizatorul emisiunii „În gura presei“ a întrebat-o pe fosta şefă a DIICOT dacă „s-a simţit arestată şi de domnul Coldea (n.r.- ) sau doar de doamna Kovesi“. Iată răspunsul Alinei Bica: „bănuiesc că se bucură de sprijinul serviciului (n.r.- Serviciul Român de Informaţii). Percepţia mea este că a fost o decizie comună. Mare parte din lucrurile care au fost puse pe hârtie când au mers să se ia avizul CSM-ului, erau extrase din notele unui anumit serviciu (n.r.- adică a SRI-ului.) Deci, au fost împreună“, a declarat Bica.

Alina Bica despre procurorul taliban

„Vă rog sa detaliaţi un pic relaţia cu Laura Codruţa Kovesi. În ce fel antipatia pe care v-o poartă Laura Codruţa Kovesi a avut vreo pondere în dosarele care vi s-au instrumentat“, a întrebat-o Mircea Badea pe şefa DIICOT. „Doamna Kovesi conduce institutia într-un mod discreţionar. Mie îmi plăcea să cred despre mine ca fac parte din aripa liberală a procurorilor. (...) Axistă şi aripa talibană, nu conservatoare. Procurorul taliban este procurorul care încalca legea. Şi nu i se întâmplă nimic. Sunt cativa. În toate diosarele ANRP nu s-a facut expertita. S-a facut un raport de constatare tehnica stiintifica. Am cerut să se aplice legea si s-a refuzat“, a concluzionat Alina Bica.

De ce este acuzată fosta şefă a DIICOT

Instanţa supremă a dispus, pe 22 octombrie, înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pentru fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop, în dosarul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu. Procurorii DNA au constastat decizia, însă luni instanţa supremă le-a respins contestaţia, astfel că Bica şi Pop vor fi judecaţi în arest la domiciliu.

Totodată, ICCJ a respins şi cererea Alinei Bica de înlocuire a măsurii arestării preventive cu controlul judiciar. Astfel, Alina Bica şi Şerban Pop sunt obligaţi ca, în perioada arestului la domiciliu, să nu părăsească imobilul în care locuiesc, fără încuviinţarea instanţei, să se prezinte în faţa anchetatorilor şi judecătorilor ori de câte ori sunt chemaţi şi să nu comunice, direct sau indirect, între ei, cu inculpatul Horia Simu şi cu martorii din dosar.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră