AI CARTE, AI PARTE! Cărţile deţinuţilor-scriitori vor fi luate la puricat. REGULI NOI pentru „operele“ persoanelor aflate în spatele gratiilor?

02 Iul 2015
AI CARTE, AI PARTE! Cărţile deţinuţilor-scriitori vor fi luate la puricat. REGULI NOI pentru „operele“ persoanelor aflate în spatele gratiilor?

Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii vor să fie verificaţi deţinuţii care cer scurtarea pedepselor pe motiv că au scris cărţi în închisoare. Mai exact, să le fie verificate cărţile, potrivit Digi 24. 

Reamintim că actuala legislație prevede reducerea cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare volum publicat. „În momentul de față această evaluare se face pe baza unor norme în vigoare din 2006. Sunt standarde europene în materie de ce înseamnă o recompensă pentru munca depusă în penitenciar. E nevoie de o intervenție normativă, avem în lucru la minister o intervenție normativă pentru a face lucrurile mai clare în materie științifică, în materie de lucrări redactate in penitenciar”, spune Robert Cazanciuc, ministrul Justiției. 

„Noi sperăm ca în câteva săptămâni să venim cu un proiect de lege, să îl înaintăm ministrului Justiției, ca și inițiator”, spune și Marius Tudose, președintele CSM. 

DNA cere reguli noi pentru deţinuţii-scriitori 


În mai 2015, Direcția Națională Anticorupție a făcut o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii și la ministerul Justiției prin care cere modificare a legii privind executarea pedepselor. Mai exact, procurorii anticorupție susțin că este nevoie de o analiză mai riguroasă a lucrărilor științifice scrise de cei condamnați definitiv, având în vedere că există mai multe persoane care au reușit să iasă mai repede din închisoare după ce au scris mai multe cărți.

Legea la care se face referire este Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal care, la articolul 96, se referă la partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate şi/sau a instruirii şcolare şi formării profesionale.

„(1) Pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmează: în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate”, se arată în legea citată.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră