OPERAȚIUNEA MATRIOSKAS. Cluburi de fotbal din Europa, mânjite cu banii mafiei!

06 Mai 2016 | scris de Veronica Micu
OPERAȚIUNEA MATRIOSKAS. Cluburi de fotbal din Europa, mânjite cu banii mafiei!

Europol a anunțat, pe site-ul oficial, că "modus operandi" al grupării mafiote era să identifice cluburi de fotbal din UE, cu dificultăţi financiare, unde infiltrau aşa-zişi binefăcători care ofereau banii necesari sub forma unor donaţii pe termen scurt sau investiţii.

După ce câştigau încrederea conducerii, binefăcătorii puneau la punct o schemă de achiziţionare a clubului de fotbal respectiv.

Achiziţionarea unor astfel de cluburi este facilitată de către persoane fizice care acţionează ca un paravan pentru reţele opace şi sofisticate ale unor companiilor, deţinute în mod invariabil de către societăţi fictive înregistrate ca offshore-uri, în paradisuri fiscale.

Astfel, proprietarii reali şi cei care controlează în cele din urmă clubul rămân neidentificaţi, la fel şi adevărata origine a fondurilor folosite pentru a-l achiziţiona.

Odată ce cluburile de fotbal ajung în mâinile mafiei ruse, începe nebunia tranzacțiilor financiare. Potrivit anchetatorilor, aceste entităţi sportive sunt folosite pentru a spăla bani negri, de obicei prin intermediul supraevaluării sau subevaluării unor jucători pe piaţa transferurilor şi prin intermediul contractelor pentru drepturile de televizare. De asemenea, pot fi exploatate și activitățile de pariuri, atât pentru generarea veniturilor ilegale prin trucarea de meciuri sau în scopul spălării banilor.

"Folosirea abuzivă a companiilor offshore pentru a ascunde deţinătorul efectiv al unor activelor este încă una dintre cele mai mari provocări pentru investigaţiile financiare de succes. Aceste bariere frustrează, de asemenea, încercările investigatorilor de a depista originea banilor, de multe ori de natură penală, care sunt reinvestiţi în sectoare predispuse la astfel de infiltrări. Sectorul fotbalistic prezintă vulnerabilităţi legate de structură, model financiar şi cultural, aspecte care pot exploatate de către infractori", a declarat șeful Diviziei de Informaţii Financiare a Europol, Igor Angelini.

În cadrul operațiunii "Matrioskas", au fost arestaţi trei membri-cheie ai acestei reţele criminale organizate. Potrivit raportului, în dosar sunt implicate patru cluburi de fotbal importante, avocaţi şi birouri de contabilitate. Totodată, câteva mii de euro în numerar au fost confiscate.

Europol a mai precizat că "Operaţiunea Matrioskas" a contribuit la identificarea unor infracţiuni de anvergură în Austria, Estonia, Germania, Letonia, Moldova şi Marea Britanie.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră