O fostă doamnă Tăriceanu, audiată în dosarului lui Remus Truică

14 Dec 2015 | scris de Mara Răducanu
O fostă doamnă Tăriceanu, audiată în dosarului lui Remus Truică

 Ioana Valmar are calitatea de martor în acest dosar. Procurorii i-au pus întrebări legate de mai multe tranzacții investigate în dosar și care fuseseră avizate la cabinetul său notarial. Fosta soție a lui Călin Popescu Tăriceanu ar fi parafat și anumite acorduri imobiliare încheiate între inculpații din acest dosar.  Remus Truică, Paul al României și avocatul Robert Roșu sunt cercetați în arest la domiciliu pentru 30 de zile în acest dosar. De asemenea, Marius Marcovici, Dan Andronic și Lucian Mateescu au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.

Andronic şi Truică  au fost reţinuţi de DNA 

Jurnalistul Dan Andronic și omul de afaceri Remus Truică au fost reținuți  de procurorii DNA Brașov, în dosarul privind retrocedarea ilegale a unor terenuri, cauză al cărei prejudiciu se ridică la 136 de milioane de euro. Totodată, au mai fost reținuți Marius Marcovici, un fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Claudiu Lucian Mateescu, director general Impact, și Robert Roșu Negoiță, avocat. Ei au fost aduși cu mandat miercuri, la sediul DNA Brașov, pentru a fi audiați de procurorii anticorupție.

În acest nou dosar, disjuns din cel al lui Viorel Hrebenciuc, Remus Truică este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave și dare de mită.

Dan Andronic este acuzat de procurori de aderare la grup infracțional organizat și trafic de influență.  Și prințul Paul de România ar fi trebuit să ajungă ieri la audieri, dar i s-a făcut rău în drum spre DNA Brașov și este internat la spitalul din Ploiești. Paul Lambrino, acuzat de procurori de cumpărare de influență, ar fi obținut cu ajutorul și intervenția lui Remus Truică la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa. Potrivit procurorilor, decizia de restituire este una abuzivă, "cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului".

Acuzațiile procurorilor DNA

Procurorii anticorupție susțin că rolul lui Remus Truică în cadrul grupului infracțional organizat pentru retrocedarea Fermei Băneasa a fost esențial, și că, începând din 2006, a promis cumpărătorului de influență că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relații în lumea politică și în justiție la cel mai înalt nivel - consilier al primului ministru, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care poate ajunge chiar la ÎCCJ.

"Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus, Roșu Robert Mihăiţă și alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.  Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei şi Mateescu Lucian au aderat la grupul infracţional: primii doi în anul 2007, ultimul în anul 2011.

De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup. De asemenea, membrii grupului au păstrat în permanenţă contactul cu persoana cumpărătoare de influenţă, dându-i de fiecare dată asigurări asupra succesului demersului infracţional.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră