A murit unul dintre personajele-cheie ale Revoluției: amiralul Emil (Cico) Dumitrescu

17 Ian 2019 | scris de A.V.
A murit unul dintre personajele-cheie ale Revoluției: amiralul Emil (Cico) Dumitrescu

Amiralul în rezervă Emil „Cico” Dumitrescu, unul dintre personajele-cheie ale Revoluției din 1989, inculpat în Dosarul Revoluției, a murit, joi, la vârstă de 84 de ani, chiar de ziua sa. Potrivit surselor din anturajul familiei, acesta suferea de probleme cronice de sănătate, anunță Sursa Zilei.

”Cico” Dumitrescu a fost secretar de stat în Ministerul de Interne și consilier de stat la Administrația Prezidențială şi a jucat un rol-cheie în evenimentele din decembrie 1989.

În decembrie 2018, fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil "Cico" Dumitrescu au fost inculpaţi în Dosarul Revoluţiei, fiind acuzați de crime împotriva umanităţii.

Procurorii precizau că inculpatul Emil (Cico)  Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din  22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul  22 – 30 decembrie 1989.

”Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei  civile de pe întregul teritoriu al  României”, au mai spus procurorii, potrivit News.ro.

Cico Dumitrescu mai era inculpat și în Dosarul Mineriadei.

Amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu, membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională în iunie 1990, era inculpat pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de mai multe persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu şi Miron Cozma.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră