Dezastru in Romania! In urmatoarea saptamana culturile agricole vor fi distruse

03 Iul 2015
Dezastru in Romania! In urmatoarea saptamana culturile agricole vor fi distruse
Administratia Nationala de Meteorologie a facut publica prognoza agrometeorologica pentru intervalul 3-9 iulie, conforma careia seceta va afecta si mai mult culturile agricole din aproape trei sferturi din suprafata agricola a Romaniei.

Vremea se anunta normala din punct de vedere termic in acest week-end, insa la inceputul saptamanii viitoare temperaturile vor creste in aproape toate regiunile tarii. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 21°C si 36°C la nivelul intregii tari. Sunt posibile ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și local de căderi de grindină. Izolat, în primele zile, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

În cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Crişana, Moldova, pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Dobrogea, estul şi sudul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei. Acest lucru a fost anuntat inca de acum o luna de zile de catre Elena Mateescu, director executiv in cadrul ANM. Aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei şi Olteniei, local în centrul Banatului şi al Dobrogei. Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole şi mai intens pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

De asemenea, regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod obişnuit şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor putea determina ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, îndeosebi pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică. 

Alte stiri din Vremea

Ultima oră