Începe Undercloud, cel mai tare festival de teatru independent

02 Aug 2015
Începe Undercloud, cel mai tare festival de teatru independent
Între 22 şi 31 august, se desfăşoară Undercloud, cu 33 de spectacole și multe alte evenimente ce transformă Muzeul Național al Țăranului Român în cel mai căutat loc din Capitală. Ediția a VIII-a se desfășoară sub sigla programului european EFFE 2015-2016 - Europe for Festivals,  un important certificat internațional atribuit de către Comisia Europeană și Asociația Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival internațional de teatru independent din România care a primit această distincție.

Juriul este format din regizorul Sanda Manu, dramaturgul Matei Vișniec, teatrologul Irina Ionescu, actorul George Ivașcu şi teatrologul Octavian Saiu.
Anul acesta UNDERCLOUD are trei secțiuni. La Secțiunea Concurs –participă 12 spectacole realizate de tineri creatori care se remarcă prin inovație și originalitate. Secțiunea Invitați din România –este formată din spectacole în care joacă actori cu experiență și notorietate care contribuie la susținerea mișcării de teatru independent: Oana Pellea, Marian Râlea, Florin Piersic jr, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Claudiu Bleonț și alții.

Spectacole din Republica Moldova, Israel, Italia, Scoţia
La Secțiunea Invitați din străinătate- Republica Moldova participă cu trei spectacole ale Laboratorului teatral Foosbook din Chișinău: Sex & Perestroika, Bash și nu în cele din urmă Nekrotitanium scris de Mitoș Micleușanu, o producție „Planeta Moldova”. Din Israel vine spectacolul Căderea de Albert Camus în interpretarea lui Niko Nitai (care va primi Premiul de Excelență Undercloud 2015). Această montare apare în Cartea Recordurilor și se joacă de 45 de ani. Italia propune spectacolul Occident Express de Matei Vișniec cu premiera la Târgul de Carte de la Torino. De la Festivalul de Teatru de la Edinburgh participă Ashes Afar, co-producție Fringe. Selecționerii spectacolelor sunt: Chris Simion – regizor și teatrologii Irina Ionescu și Marius Zarafescu.

George Banu susţine o conferinţă-omagiu lui Valentin Nicolau
Undercloud  2015 se bucură și de o serie de evenimente conexe. Criticul de teatru George Banu își lansează volumele „Parisul personal”, „Casa cu daruri” și “Japonia, imperiul teatrului” (Editura Nemira) și susține o conferință–omagiu despre omul de teatru Valentin Nicolau, prieten Undercloud, plecat prea devreme dintre noi. Profesoara Sanda Manu propune un atelier–dialog pentru tinerii artiști. Alte două momente mult așteptate sunt lansările cărților „Omul din care a fost extras răul” de Matei Vișniec (Editura Polirom) și „Hamlet și nebunia lumii” de Octavian Saiu (Editura Paidea).

Pe www.bilete.ro este programul cu spectacolele de unde se pot achiziţiona biletele.

Alte stiri din Teatru

Ultima oră