Turul Franţei 2015: Triumfând în ploaie! Rodriguez, mai tare ca piatra!

16 Iul 2015
Turul Franţei 2015: Triumfând în ploaie! Rodriguez, mai tare ca piatra!
Infernul Pirineilor a insemnat o cursa de 195 de kilometri, din Lannemezan pana la Plateau de Beille, o destinatie clasica pentru Turul Frantei. Catarare dupa catarare, pana pe ultima panta, cand rutierii au dat totul. Etapele de munte au cam acelasi tipic in zilele in care liderul clasamentului general nu isi propune altceva decat sa conduca cursa. Chris Froome starneste controverse in acest moment. Este acuzat in mod neoficial ca se dopeaza, dar echipa sa sustine ca britanicul este un baiat muncitor, ajutat de o echipa medicala de exceptie. Pana cand nu vor exista dovezi concrete, e cazul ca rutierul de la Sky sa fie lasat in pace si sa se bucure de gloria pe care i-o ofera tricoul galben.

Etapa a 12-a a fost una deosebit de dificila pentru rutierii din caravana Turului Frantei. Multa catarari, caldura mare si un final in panta, pe fondul unei ploi puternice si a unor caderi de grindina spectaculoase, numai bune pentru vanatorii de furtuni. Rutierii au fost loviti din toate partile. Au fost evadari peste evadari, s-au dat atacuri ca intr-un adevarat razboi, iar cel care a triumfat la capatul zilei a fost Joaquim Rodriguez. Spaniolul a facut o cursa absolut triumfala si a obtinut cea de-a doua victorie de etapa din 2015 in Marea Bucla. Ibericul a facut o adevarata demonstratie de forta si a demonstrat ca ramane unul dintre cei mai respectati oameni din lumea ciclismului. Este lider la Katusha, echipa care tocmai i-a prelungit contractul cu inca un an de zile, dar ii lipseste o victorie finala intr-un mare tur. A facut eforturi uriase pe parcursul zilei, iar evadarea pe care a pregatit-o pe catararea de la Plateau de Beille s-a dovedit inteligenta.

“Este o victorie senzationala pentru mine. Nu mai castigasem de cateva zile. E placut sa am aceste senzatii. Nu ma satur niciodata. Am incercat sa fac cursa mea. Stiam ca trebuie sa fac ceea ce stiu eu mai bine. Cunosc foarte bine Plateau de Beille pentru ca ma antrenez foarte des aici”, a declarat Rodriguez la finalul zilei. El a sarbatorit succesul alaturi de cei doi copii ai sai.

In urma rutierului spaniol au mai trecut linia de sosire danezul Jakob Fuglsang, de la Astana, si francezul Romain Bardet, de la AG2R La Mondiale. In ceea ce priveste tricourile distinctive, nu a intervenit nici o modificare. Slovacul Peter Sagan ramane cel mai bun sprinter, Nairo Quintana va purta si maine tricoul alb, destinat celui mai bun rutier Under 25, in vreme ce Chris Froome, lider al clasamentului general, este pe prima pozitie si in clasamentul cataratorilor. Numai ca in runda de maine, a 13-a, de la Muret pana la Rodez, tricoul alb cu buline rosii va fi purtat de Joaquim Rodriguez, dupa ce azi i-a apartinut lui Richie Porte.

Ziua de astazi a fost dominata insa de echipa Sky. Britanicii au stiut sa ii faca ziua frumoasa lui Froome, care a rezistat bine si a raspuns la fiecare atac al celor care inca mai aspira la tricoul galben. Primii zece kilometri ai ultimei catarari de la Plateau de Beille au fost mai dificili, insa nimeni nu a reusit sa-l rapuna pe liderul clasamentului general.

Maine se va pedala 198,5 kilometri, departe de Pirinei, dar cu trei catarari, toate usoare si toate in a doua parte a traseului. Linia de sosire este pozitionata la capatul unei catarari scurte, cu o panta de aproape 10%. Foarte probabil, oamenii care lupta pentru tricoul galben isi vor linge ranile pentru a lasa loc sprinterilor sa culeaga admiratia publicului. In cazul in care se va ajunge la un sprint masiv, victoria ar putea apartine unor rutieri explozivi asa cum este chiar Peter Sagan.
 

Alte stiri din Sport

Ultima oră