Nadia Comăneci reacţionează în uriaşul scandal Nassar

31 Ian 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Nadia Comăneci reacţionează în uriaşul scandal Nassar

Multimpla campioană olimpică Nadia Comăneci a declarat agenţiei Reuters că sunt necesare "schmbăti drastice" la Federaţia Americană de Gimnastică (USA Gymnastics), după scandalul abuzurilor sexuale comise de fostul medic al lotului feminin de gimnastică al Statelor Unite, Larry Nassar.

Larry Nassar, care are 54 de ani, a fost condamnat săptămâna trecută, de un tribunal din Michigan, la până la 175 de ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a mai multor gimnaste. O sentinţă pentru acuzaţii similare va fi anunţată săptămâna aceasta, de către un alt tribunal din Michigan.

Comitetul Olimpic American (USOC) a anunţat, miercuri, că va deschide o anchetă independentă pentru abuzuri sexuale comise de fostul medic al echipei de gimnastică a SUA.

În afara constituirii unei comisii independente de anchetă, Comitetul olimpic american vrea să schimbe "cultura" în interiorul gimnasticii şi a federaţiei prin numirea unei noi conduceri, reclamând demisia tuturor conducătorilor actuali, după ce trei membri din conducere au demisionat deja.

"Schimbări drastice sunt necesare la USA Gymnastics şi este nevoie de implementarea unor reguli pentru securitatea sportivelor", a declarat Comăneci, în vârstă de 56 de ani.

 

 

Întrebată ce schimbări are în vedere, ea a răspuns: "Pot doar să spun că este absolut necesară o schimbare, una care să pună mai presus de orice securitatea copiilor."

"Îmi pare foarte rău pentru fetiţele care au fost abuzate şi le admir curajul de a vorbi despre asta. Este important ca ele să primească dreptatea şi toată susţinerea necesară. Părinţii trebuie să ştie că tot timpul copiii lor sunt în sigranţă, în orice mediu sportiv", a mai spus Nadia Comăneci.

Numeroase gimnaste americane, între care Simone Biles, star al JO de la Rio din 2016, au afirmat că au fost agresate sexual de Larry Nassar sub pretextul tratamentelor medicale.

Nassar,  în vârstă de 54 de ani, a pledat vinovat pentru agresiune sexuală. Pe numele lui Nassar au fost depuse peste 50 de plângeri de abuz sexual.

Larry Nassar (54 ani) a intrat în rândurile federaţiei în 1986, fiind numit coordonator medical al lotului naţional feminin zece ani mai târziu, funcţie pe care a ocupat-o până în 2015.

Comăneci a mai spus că acum atenţia trebuie să se concentreze asupra victimelor lui Nassar: ''E important să li se facă dreptate şi să primească susţinerea de care au nevoie. Părinţii trebuie să îşi ştie tot timpul copiii în siguranţă în orice mediu sportiv''.

Nadia conduce, împreună cu soţul său Bart Conner, şi el fost campion olimpic la gimnastică, o academie de gimnastică în Oklahoma.

UPDATE

O ultimă informație în acest scandal vine din statul Texas, unde guvernatorul a cerut poliţiei să facă o anchetă la domiciliul soţilor Bela şi Martha Karolyi, acolo unde timp de 16 ani a fost centrul de pregătire al lotului feminin american de gimnastică, scrie rfi.ro.

”Declaraţiile publice făcute de sportivele care au fost pregătite la ferma Karolyi sunt foarte îngrijorătoare. Aceste sportive, dar şi statul Texas, merită să ştie că nicio piatră nu a rămas neîntoarsă pentru a ne asigura că acuzaţiile sunt întru totul verificate, iar făptaşii şi cei care au contribuit la aceste abateri sunt aduşi în justiţie”, a declarat guvernatorul.

La 18 ianuarie, federaţia americană a anunţat încheierea colaborării cu centrul de gimnastică din cadrul fermei soţilor Bela şi Marta Karolyi, unde ar fi fost comise multe dintre abuzurile sexuale care l-au avut autor pe medicul Nassar.

Alte stiri din Sport

Ultima oră