FIFA interzice Danemarcei să se antreneze în tricouri pro-drepturile omului la Campionatul Mondial din Qatar

10 Noi 2022
FIFA interzice Danemarcei să se antreneze în tricouri pro-drepturile omului la Campionatul Mondial din Qatar

Danemarca nu se va putea antrena cu un tricou care afișează un slogan în favoarea drepturilor omului „pentru toți”, a declarat federația daneză de fotbal, indicând că a primit un răspuns negativ din partea FIFA, scrie BFMTV

Fără excepție, FIFA se ține de politica sa: „Concentrează-te pe fotbal” . Organismul mondial a informat Danemarca că jucătorii echipei naționale nu vor avea voie să poarte un tricou de antrenament cu sloganul „Drepturile omului pentru toți” în timpul Cupei Mondiale 2022 din Qatar.

"Am trimis o solicitare la FIFA, dar răspunsul este negativ. Ne pare rău pentru asta, trebuie să luăm notă", a declarat Jakob Jensen, director executiv al federației daneze de fotbal, citat de ziarul danez DR joi .

„Mesajul este universal nu politic'

Directorul Federației daneze de fotbal explică că respingerea se datorează clauzei care spune că nu trebuie să aveți mesaje politice pe tricouri. Dar Federația nu crede că acesta este cazul cu tricoul de antrenament.

- Suntem de părere că mesajul Drepturile Omului pentru Toți este universal și nu este un apel politic, dar ar trebui să fie ceva pe care toți oamenii îl pot susține, spune Jakob Jensen.

În regulamentele FIFA pentru campionatul mondial este interzis orice fel de anunț politic pe tricourile sau echipamentele echipelor participante .

- Este interzisă afișarea de către jucători și oficiali a mesajelor politice, religioase sau personale, precum și a sloganurilor de orice fel, în orice limbă sau formă, pe uniformele lor de joc sau de echipă, echipamente (inclusiv genți, recipiente pentru băuturi, pungi medicale etc.) sau organism, scrie astfel Fifa în regulamentul, care a fost actualizat cu regulamentele pentru WC pe 5 septembrie.

Tricourile Danemarcei criticau recordul în domeniul drepturilor omului al națiunii gazdă Qatar,  unul din ele de culoare neagră dezvăluită pentru a onora muncitorii migranți care au murit în timpul lucrărilor de construcție pentru turneul final.

„Culoarea doliu”, a spus producătorul de truse Hummel într-o postare pe Instagram. „Deși susținem echipa națională daneză pe tot parcursul, acest lucru nu trebuie confundat cu sprijinul pentru un turneu care le-a costat viața a mii de oameni”, scrie The Guardian

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră