Cupa Mondială din Qatar oferă statelor arabe o sursă rară de unitate: "aceste presiuni stupide asupra drepturilor LGBT au reușit imposibilul – au unit regiunea pentru ceva"

28 Noi 2022
Cupa Mondială din Qatar oferă statelor arabe o sursă rară de unitate: "aceste presiuni stupide asupra drepturilor LGBT au reușit imposibilul – au unit regiunea pentru ceva"

Furia față de spectacolele vestimentare și rezultatele bune ale unor meciuri au stimulat un sentiment de solidaritate, scrie FinancialTimes.

Săptămâna de deschidere a Cupei Mondiale din Qatar a fost umbrită de controverse politice și de gesturi importante de sprijin pentru drepturile omului. Însă ceea ce în Golf a fost văzut ca harțuire occidentală a transformat turneul de fotbal într-un lucru rar în lumea arabă: o sursă de unitate regională.

„E plăcut să văd o țară arabă gazdă”, a spus Mohammed, un angajat guvernamental în capitala Arabiei Saudită, Riad, după ce a văzut victoria șoc a țării sale în fața Argentinei, de două ori câștigătoare a Cupei Mondiale. „Sunt mândru cu siguranță.”

Arabii au susținut modul în care Qatarul, bogat în gaz, gestionează Cupa Mondială, invocând ceea ce ei consideră a fi ipocrizie occidentală pentru că critică lipsa de democrație a statului conservator, limitarea alcoolului și interzicerea homosexualității - în același timp cerând de la Doha mai mult gaz natural pentru a înlocui livrările rusești și nereușind să examineze la fel de agresiv turneul precedent din Rusia.

„Nu avem atât de multă libertate sexuală și politică ca tine, nu pretindem că suntem democratici, dar suntem monarhii prospere stabile [care] organizăm evenimente de clasă mondială, concurează cu cei mai buni și avem ce este mai bun din toate – așa că mâncați-vă inima de neocolonialiști, orientaliști și ipocriți occidentali”, a scris profesorul de științe politice din Dubai, Abdulkhaleq Abdulla, pe Twitter.

În ciuda rezultatelor slabe ale Qatarului pe teren – națiunea gazdă a pierdut ambele meciuri și nu se poate califica din faza grupelor – victoria Arabiei Saudite în fața Argentinei și victoria Marocului asupra Belgiei le-a oferit arabilor propriile lor echipe de susținut.

„O mare parte din solidaritatea arabă a venit ca urmare a victoriei Arabia Saudită asupra Argentinei – a transmis un mesaj tuturor că arabii pot câștiga”, a spus Mohammed Alyahya, membru senior la Institutul Hudson. „Arabia Saudită este o echipă nouă, care reflectă schimbarea la 180 de grade din țară, cu această nouă excelență pe care saudiții doresc să o prezinte.”

Fanii de pe străzile din Doha și-au exprimat, de asemenea, sprijinul față de palestinieni, refuzând să fie intervievați de jurnaliștii israelieni și de influenți ai rețelelor sociale. Qatarul, spre deosebire de unii dintre vecinii săi, nu a normalizat relațiile cu Israelul, dar, pentru a se potrivi regulilor FIFA, a permis aeronavelor să transporte mass-media și fanii israelieni la turneu.

Întâlnirile dificile dintre jurnaliștii israelieni și susținătorii arabi și alți susținători au devenit virale pe rețelele de socializare. Un fan egiptean a reușit să introducă „Viva Palestine” într-un interviu live. Astfel de întâlniri subliniază contrastul dintre elitele din țări precum Maroc și Emiratele Arabe Unite care au normalizat relațiile cu Israelul și un angajament de durată față de libertatea palestinienilor în lumea arabă.

Schismele din Golf, în schimb, se retrag datorită acceptării regionale la Qatar 2022.

În urmă cu mai puțin de doi ani, statele din Golf se aflau într-o agitație, blocate într-un embargo de trei ani condus de Arabia Saudită împotriva Qatarului din cauza acuzațiilor că ar încuraja extremismul islamist. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au cerut închiderea rețelei media Al Jazeera din Doha și au spus Qatarului să întrerupă legăturile cu inamicul lor regional, Iran. De la Acordurile de la AlUla din ianuarie 2021, care au încheiat oficial embargoul, Qatarul a reparat legăturile cu vecinii săi, în special cu Arabia Saudită, deși relațiile cu Bahrain rămân tensionate și Abu Dhabi a fost reticent să revină pe deplin la normal.

Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, a urmărit meciul de deschidere a turneului cu prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman. Printre multe altele, disprețul față de politica de la Doha în timpul boicotului a fost înlocuit cu sprijinul entuziast în timpul Cupei Mondiale. „Aceste presiuni stupide [asupra drepturilor omului] au reușit să facă imposibilul – au unit regiunea pentru ceva”, a spus un om de afaceri din Dubai.

„Când mergem în vest, le respectăm obiceiurile și legile”, a spus Mohamed Karam, un agent imobiliar din Cairo. „Și ei ar trebui să respecte obiceiurile și legile noastre.”

De ani de zile, societățile mai liberale din Golf, cum ar fi Dubai, au adoptat o abordare „nu întreba, nu spune” a homosexualității. Cu toate acestea, oficialii se tem că acest echilibru delicat ar putea fi pus în pericol dacă concentrarea legată de Cupa Mondială asupra problemelor LGBT+ declanșează o reacție conservatoare mai largă.

„Trăiește-ți viața așa cum îți dorești, dar nu veni să ne fluturi în față”, a spus un om de afaceri din Dubai. Reacțiile împotriva presupusei impuneri a idealurilor progresiste ale toleranței sexuale au avut loc în direct în Qatar, unde fanii de fotbal galezi care încercau să intre pe stadioane purtând pălării curcubeu au eliminat simbolurile pro-LGBT+ la cererea paznicilor din Qatar.

Abordarea fermă a paznicilor din Qatar a fost apreciată pe rețelele de socializare, unde cel mai înalt cleric islamic din Oman s-a referit la steaguri curcubeu drept „embleme ale celui mai monstruos viciu”.

După ce jucătorii germani și-au acoperit gura în fotografia echipei lor pentru a protesta împotriva interzicerii de către FIFA a banderolelor multicolore, mulți au ironizat înfrângerea care a urmat în jocul de deschidere al turneului. „Ceea ce a fost odată una dintre cele mai mari și mai respectate echipe de fotbal din lume s-a transformat în clovni politizați umiliți de Japonia”, a scris pe Twitter Nasser Al-Shaikh, un fost oficial guvernamental din Dubai.

Dar în Liban, care suferă din cauza crizelor politice și financiare agravate, vizionarea meciurilor s-a dovedit mai dificilă în acest an. Guvernul său interimar, fără bani, nu a putut să-și asigure drepturile de a difuza jocurile la televiziunea națională, așa că fanii au fost nevoiți să cumpere abonamente scumpe la TV prin cablu pentru 95 de dolari sau să plătească taxe de intrare între 2 și 15 dolari pentru a le viziona în cafenele. Mulți recurg la streaming ilegal.

"În timp ce politicienii noștri iau avioane private în Qatar, guvernul nostru a încercat să ne ia și fotbalul”, a spus Haidar, 27 de ani, care a proiectat meciurile la magazinul său de electronice dintr-o suburbie de sud a capitalei Beirut.

Alte stiri din Sport

Ultima oră