Aleksander Ceferin este noul președintele al UEFA

14 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
Aleksander Ceferin este noul președintele al UEFA

UPDATE 12:30 - Slovenul Aleksander Ceferin, în vârstă de 48 ani, a fost ales, astăzi, președinte al UEFA, în cadrul Congresului forului continental de la Atena. Președintele Federației slovene a primit 42 de voturi, în timp ce contracandidatul său Michael van Praag, președintele Federației olandeze de fotbal, a primit 13 sufragii.

Ceferin îl înlocuiește la cârma UEFA pe fostul internațional francez Michel Platini, care a condus forul european din 2007 până anul trecut, când a fost suspendat din toate activitățile legate de fotbal pe o perioadă de patru ani.

Inițial în cursa pentru șefia UEFA s-au înscris trei candidați, însă spaniolului Angel Maria Villar, care activează în prezent ca președinte interimar, s-a retras pe 6 septembrie.

Până acum UEFA a avut șase președinți în istoria sa, cel mai lung mandat fiind cel al suedezului Lennart Johansson.

_________________________

Noul preşedinte al UEFA va fi ales astăzi dintre olandezul Michael van Praag şi slovenul Aleksander Ceferin, la al 12-lea Congres extraordinar al forului fotbalistic continental, de la Atena. Totodată, va fi aleasă şi reprezentanta forului european în Consiliul FIFA, singura candidată fiind italianca Evelina Christillin.

Preşedintele UEFA, fostul internaţional francez Michel Platini, care a condus forul european din 2007 până anul trecut, a primit permisiunea Comisiei de Etică a FIFA pentru a se adresa Congresului UEFA, după ce a fost suspendat din toate activităţile legate de fotbal pe o perioadă de patru ani. Fostul căpitan al reprezentativei Franţei şi triplu câştigător al Balonului de Aur şi-a anunţat demisia de la pe 9 mai, după verdictul Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care i-a redus suspendarea de la şase la patru ani.

Platini a fost sancţionat de justiţia internă a FIFA în cazul privind plata controversată a sumei de două milioane de franci elveţieni, pe care a primit-o din partea lui Joseph Blatter, fostul preşedinte al FIFA, în baza unui contract verbal, pentru o muncă de consilier depusă între 1999 şi 2002.

Iniţial în cursa pentru şefia UEFA s-au înscris trei candidaţi, însă spaniolului Ángel María Villar, care activează în prezent ca preşedinte interimar, s-a retras pe 6 septembrie.

Congresul de alegeri va avea loc la Grand Resort Lagonissi Hotel din Atena şi va începe la ora locală 10:00, urmând să se încheie cu o conferinţă de presă, relatează Agerpres. Mâine va avea loc o reuniune a Comitetului Executiv al UEFA, la Astir Palace Resort din Atena.

Ceferin nu vrea o Super Ligă în Europa

Slovenul Aleksander Ceferin s-a declarat împotriva unei Super Ligi în Europa şi a afirmat că nu trebuie lăsată să se adâncească prăpastia dintre cluburile bogate şi celelalte.

Ceferin a spus că, în calitate de preşedinte al Federaţiei slovene de fotbal, ştie care este situaţia cluburilor mai puţin potente financiar, susţinând că acestea au fost trecute cu vedere în negocierile recente cu privire la schimbările UEFA.

UEFA a anunţat schimbări în ceea ce priveşte Liga Campionilor, fiind oferite mai multe locuri pentru cluburile din Anglia, Franţa, Spania, Germania, Italia, în detrimentul altor ţări. Acest lucru a crescut suspiciunile că s-ar dori înfiinţarea unei Super Ligi în Europa, cu formaţii din campionatele puternice.

„Mai întâi de toate voi face tot ce este posibil ca această Super Ligă să nu se înfiinţeze. Nu ştiu dacă cluburile doresc aşa ceva, dar ele sunt împinse către asta. Toate schimbările care se fac sunt în defavoarea cluburilor mici sau mijlocii. Cluburile nu ştiu nimic din ce se întâmplă iar acest lucru trebuie să se schimbe”, a declarat Ceferin.

Van Praag vrea să încheie mandatul lui Platini

Michael van Praag, preşedintele Federaţiei olandeze de fotbal (KNVB), a fost primul care şi-a anunţat candidatura la preşedinţia UEFA. Van Praag „vrea să încheie mandatul lui Platini şi să creeze spaţiul necesar pentru un nou preşedinte care să se bucure de o largă susţinere”, a indicat KNVB într-un comunicat.

Burleanu ştie deja cu cine votează

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, marţi, prin intermediul site-ului oficial, că preşedintele Răzvan Burleanu şi secretarul general Radu Vişan vor participa, miercuri, la Congresul UEFA de la Atena, unde va fi desemnat noul preşedinte al forului continental.

”Evenimentul de mâine este unul de maximă importanţă pentru viitorul fotbalului, pe agenda Congresului aflându-se alegerile pentru noul preşedinte al forului continental. Federaţia Română de Fotbal susţine candidatura lui Aleksander Ceferin, preşedintele federaţiei de fotbal din Slovenia”, informează site-ul FRF-ului.

“Am luat această decizie în urma analizelor şi dezbaterilor din cadrul grupului regional de lucru format din 13 asociaţii naţionale, membre UEFA şi reprezentante ale fotbalului din această zonă a Europei. Încă de la întâlnirea acestui grup din luna iunie, la Moscova, am precizat poziţia noastră, pe care am reconfirmat-o cu ocazia întâlnirii regionale de zilele trecute, de la Florenţa. Programul de candidatură al lui Aleksander Ceferin propune o reformă reală şi radicală, proiectează UEFA în postura celei mai performante instituţii sportive din lume şi fixează, în premieră, o relaţie directă de colaborare cu Uniunea Europeană. Totodată, la nivelul Comitetului Executiv al UEFA, se vor regăsi doar preşedinţi de asociaţii naţionale în exerciţiu, personalităţi active în fotbal la nivel naţional. Alegerea lui Aleksander Ceferin ar constitui liantul dintre estul şi vestul fotbalistic european, cu sprijinul şi aportul experienţei lui Michael van Praag din cadrul Comitetului Executiv al UEFA”, a precizat Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal.

Foto: Ekipa24.si

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră