Vom trăi 100 de ani, fără boli, datorită lui Mark Zuckerberg!

27 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Vom trăi 100 de ani, fără boli, datorită lui Mark Zuckerberg!

Renumitul cuplu anunţă că vor investi trei miliarde de dolari în următorii ani într-un proiect care vizează tratamente pentru toate bolile până în 2100. Acest proiect ambiţios, chiar megaloman, debutează cu o investiţie de 600 de milioane de dolari pentru crearea unui centru, patronat de trei prestigioase universităţi care, printre altele, va elabora un atlas al celulelor umane. 

Cuplul format din fondatorul Facebook, Mark Zuckeberg, şi medicul pediatru. Priscilla Chan, s-au angajat să doneze cel puţin trei miliarde de dolari (2,6 miliarde de euro) în decurs de zece ani pentru a găsi soluţii în cazul tuturor bolilor până la sfârşitul secolului. 

În decembrie 2015, după naşterea fiului lor, Max, cuplul preciza, într-o scrisoare adresată fiului lor, că ar dona 99% din acţiunile Facebook (evaluate la 45 de miliarde de dolari) în acest domeniu. Aceasta a dus la crearea Chan Zuckerberg Initiative, care promovează proiecte educative. Acum, organizaţia este orientată spre ştiinţa de a ajuta la vindecarea, prevenirea sau ţinerea sub control a tuturor bolilor, ţel ce ar trebui atins până la sfârşitul acestui secol, a anunţat celebrul cuplu.

Majoritatea bolilor inventariate în prezent pot fi încadrate în patru mari tipuri de patologii: cancer, bolile cardiovasculare, neurologice şi infecţioase. Cercetara finanţată de Chan Zuckerberg Initiative va fi focalizată pe fundamentări ştiinţifice privind aceste boli. Datorită acestui efort, Marc Zuckerberg este de părere că, până în 2100, speranţa medie de viaţă va fi de aproximativ 100 de ani, transmite BBC.

Prima etapă din acest amplu program va fi "Biohub", un centru de cercetare al Mission Bay (San Francisco) în care vor fi investite 600 de milioane de dolari (533 milioane de euro). Biohub va regrupa ingineri, informaticieni, biologi, chimişti de la universităţile Standford şi California (San Francisco şi Berkeley). Prima misiune a acestui centru va fi elaborarea unui atlas al celulelor umane care va recenza fiecare tip celular prezent în organismul nostru. Proiectul va folosi noile tehnologii de scanare şi de genetică pentru descrierea caracteristicilor moleculare ale celulelor.

Un alt proiect este consacrat bolilor infecţioase, astfel încât acestea să fie depistate în stadii incipiente, precum şi dezvoltării de noi vaccinuri pentru a lupta, de exemplu, contra HIV, virusurilor Ebola, Zika şi altele. 

Cornelia Bargmann, de la universitatea Rockefeller, neurolog renumit, care coordonează cercetările ştiinţifice în cadrul Chan Zuckerberg Initiative, explica pentru Sciencemag că pentru ea: "Această iniţiativă reprezintă o ocazie spectaculoasă de a face ceva unic". În special, ea insistă asupra interesului pe termen lung din partea acestui proiect, deoarece multe boli nu pot fi soluţionate în câţiva ani şi au nevoie pentru aceasta de decenii de cercetare.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră