Zika se transmite prin spermă, dar şi prin lichidul seminal!

23 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Zika se transmite prin spermă, dar şi prin lichidul seminal!

Cuplul - bărbatul, 53 de ani, femeia, 51 de ani -  a călătorit, în 5 februarie 2016, în Maldive, unde cei doi au fost înţepaţi de ţânţari. Bărbatul a trecut, în 2007, printr-o intervenţie de vasectomie. Cei doi soţi au revenit la Madrid la 18 februarie 2016, ei declarând că au avut raporturi sexuale neprotejate la 28 februarie 2016.

Imediat după revenirea la Madrid, bărbatul a prezentat simptome specifice infecţiei cu virusul Zika: febră (peste 38 de grade Celsius), erupţii pe piele, dureri de cap, stare de slăbiciune generalizată, dureri musculare. Toate aceste simptome au dispărut la data de 1 martie.

Dar la 6 martie 2016, soţia a acuzat aceleaşi simptome. Analiza sângelui a confirmat că, dintre cei doi, doar soţul a fost contaminat cu virusul Zika, soţia nefiind infectată direct prin înţepăturile ţânţarilor. De altfel, la soţie, simptomele au apărut mult mai târziu. Aşadar, virusul a fost transmis în timpul contactului sexual neprotejat.

Dar trebuie subliniat că partenerul de cuplu avea vasectomie ceea ce înseamnă că lichidul seminal nu mai conţine spermatozoizi. În aceste condiţii, cercetătorii consideră că virusul Zika s-ar putea transmite şi prin lichidul seminal, motiv pentru care ei recomandă, chiar dacă bărbatul are vasectomie, prelungirea duratei în care raporturile sexuale sunt protejate, după revenirea dintr-o zonă endemică.

 

  

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră