CDC: Un mod misterios de transmitere a virusului Zika

19 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
CDC: Un mod misterios de transmitere a virusului Zika

În fiecare zi aflăm date noi despre Zika

Virusul se transmite  în mod curent, prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti, sau prin relații sexuale. Aceste moduri de transmitere a virusului au fost eliminate în cazul bărbatului decedat. Noul caz de infectare sugerează că virusul Zika, legat de malformații congenitale, se poate transmite și prin alte căi.

Doctorul Erin Staples, epidemiolog la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) atrage atenția că autoritățile ignoră în continuare modul cum virusul a fost transmis între două persoane, din aceeași familie. Noi aflăm în fiecare zi noi date despre Zika, a subliniat dr. Staples, în cadrul unei conferințe de presă cu responsabilii medicali din statul Utah, unde locuia septuagenarul. CDC ajută autoritățile sanitare din statul Utah în ancheta ce se derulează asupa acestui caz, care pare unic. 

Doctorul Michael Bell, un alt epidemiolog de la CDC, a declarat, de asemenea, că modul de transmitere a virusului Zika rămâne misterios. Nu suntem încă în măsură să explicăm particularitățile procesului pe care-l poate provoca transmiterea virusului, a declarat dr. Bell. Întrebat cu privire la posibilitatea unei contaminări pe cale aeriană, dr. Bell a declarat că nu trebuie eliminată nici o ipoteză, dar referitor la această întrebare, analizând-o, a spus că este extrem de improbabilă. 

Încărcătură virală foarte mare

În sângele bărbatului decedat s-a descoperit  că virusul Zika era prezent la un nivel neobișnuit de ridicat, a precizat dr. Staples. Potrivit unui comunicat al CDC, încărcătura virală era de peste 100.00 ori mai mare, comparativ cu cea depistată la alte persoane infectate.  Doctorul Michael Bell a subliniat că tocmai acest amănunt a atras atenția specialiștilor. 

Septuagenarul este primul caz cunoscut, decedat ca urmare a infecției cu virusul Zika pe teritoriul continental al SUA. Bărbatul avea probleme de sănătate înainte de contaminare cu virusul ZIka, au precizat autoritățile sanitare din Salt Lake City (Utah) fără a le nominaliza. 

La 13 iulie, CDC a inventariat 1.306 cazuri de Zika în partea continentală a SUA și Hawai. În aceste zone geografice, nici un caz nu a apărut ca urmare a unei înțepături de țânțar. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră