Violențe conjugale: În Uniunea Europeană, 7 decese în fiecare zi

19 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Violențe conjugale: În Uniunea Europeană, 7 decese în fiecare zi


Prevalențele cele mai mari au fost înregistrate în Danemarca, Letonia și Finlanda. Franța se plasează sub media europeană. 

În România, 38% dintre femei au fost supuse violenței fizice sau sexuale după vârsta de 15 ani, iar 24% spun ca au suferit astfel de violențe și în copilărie (conform Agenției europene pentru Drepturi Fundamentale)

În 38,6% din cazuri violențele asupra femeilor, inclusiv sexuale, s-au finalizat cu decese și în 6,3% dintre cazuri cu decese bărbați, comise de un partener intim.

În total, în 2006, în Uniunea Europeană, 2.419 femei au decedat din cauza violențelor conjugale, respectiv 7 femei în fiecare zi.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, violențele conjugale au consecințe dramatice; scurtarea cu un sfert a vieții trăite de o femeie într-o stare bună de sănătate.

Comparate cu femeile care nu au fost victime ale acestui tip de violențe, 60% dintre cele care au trecut prin aceste episoade au probleme de sănătate suplimentare.

În studiul Agenției europene a drepturilor fundamentale, prevalențele în acest domeniu nu au fost analizate în detaliu, ceea ce înseamnă că trebuie realizate statistici privitoare la consecințele violenței conjugale asupra sănătății. În schimb, s-a stabilit care sunt costurile. De exemplu, în Franța, în 2012, costurile au ajuns la 3,6 miliarde de euro.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră